Back Back Achter de schermen

Gastvrijheid duurt het langst

21 oktober 2010

Aardig zijn, hoe moeilijk is dat eigenlijk?
Het artikel over de  “Gastvrijheidsdiscussie” van HSMAI zette me aan het denken. Want wat is gastvrijheid, hospitality, hostmanship of aardig zijn nu helemaal? Is het een warm en welkom gevoel dat je krijgt als je ergens binnenkomt? Is het de service en dienstverlening? Of is het een goed glas wijn?

Nog maar al te vaak worden bovenstaande termen gekoppeld aan de horeca branche. Helaas, want het wordt tijd dat gastvrijheid verankert raakt binnen alle dienstverlenende sectoren.

Soft en slap
En toch zit er ook een andere kant aan aardig zijn. Vriendelijkheid wordt vaak omschreven als soft en slap. Wie recht voor zijn raap durft te zeggen waar het opstaat, ook als hij daarmee de ander tegen de schenen schopt, scoort beduidend beter dan de slijmbal die de deur voor je openhoudt. We zijn al snel achterdochtig als iemand aardig doet, want hij moet vast iets van je. Althans dat denken we.

Zijn er dan twee categorieën aardige mensen? De een die gastvrijheid beschouwd als een middel voor het ‘eigen gewin’, waarbij de persoonlijke winst op korte termijn centraal staat en je al snel het gevoel krijgt dat er een kunstje is aangeleerd en de glimlacht niet echt voor jou bedoeld is.
Wie zich anders voordoet dan hij is, valt al snel door de mand. We hebben een goed ontwikkeld zintuig voor onecht gedrag.

En de 2e categorie die beseft dat hostmanship een mindset is die continuïteit moet garanderen.
Aardig zijn, iets voor een ander doen, kost in de eerste plaats iets, maar levert je uiteindelijk vooral veel op. Door aardig te zijn voor mensen in je omgeving versterk je je reputatie, waardoor anderen jou ook zullen helpen.

Net als achterdocht werkt vriendelijkheid als een selffulfilling prophecy. Aardig zijn is vooral dicht bij jezelf blijven. En dat heeft alles te maken met respect. Respect voor de ander en respect voor jezelf. 
Wie merkt dat de ander doet alsof, voelt zich belazerd. Uiteindelijk is authenticiteit je grootste kracht. Kortom; wees de verandering die je in de wereld wilt zien, begin bij jezelf.

Het is aardig om belangrijk te zijn, het is belangrijker om aardig te zijn.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!