Back Back Achter de schermen

Frank Wentink 60 jaar + Wentink Events 25 jaar = GROOTS FEEST

21 juni 2007

Anderhalve maand heeft Frank Wentink proberen uit te vinden wat zijn medewerkers toch aan het bekokstoven waren, het lukte hem maar niet om er een vinger achter te krijgen. Toen hij maandag tijdens een afspraak in Zandvoort werd verrast (‘de afspraak’ in Zandvoort zat ook in het complot) wist ie dat het moment was aangebroken dat het hele circus zou starten. Frank Wentink werd maandag 18 juni uitgebreid in het zonnetje gezet door zijn familie, vrienden, (oud)medewerkers, relaties, leveranciers, klanten en de pers. Aanleiding: 25 jaar Wentink Events, 60 jaar Frank Wentink en… een lintje.

Een fotoverslag van Frank Wentink’s ‘allermooiste dag van z’n leven’.

Frank Wentink wordt voordat hij arriveerde bij zijn Studio 21 in Hilversum door enkele oud-medewerkers door het land gereden. Net als vroeger. Onder meer door John den Hollander (Invisible Organizing) en Damon Dooijeweerd (Sinq). Bij de deur wordt hij ontvangen door zijn grote vriend Diego García Jarillo, die speciaal voor deze dag uit Spanje is over komen vliegen. Diego vertelt in de wandelgangen (klik hier voor het interviewtje) dat hij Frank dertig jaar geleden in Spanje tegenkwam in een café, Frank vroeg hem of hij zijn assistent wilde worden in het hotel Bolsol in Spanje waar hij hoteldirecteur was, vanaf dat moment is dat zo gebleven. "We zijn vrienden voor het leven."

De Nederlandse paparazzi-fotografen stormen op de grote zwarte Volvo af om vanaf dat moment het pad te banen voor Frank Wentink die door een erehaag van zijn gasten naar zijn studio loopt. Het lukt ‘m om niet bij iedereen een praatje te maken, maar Frank wordt door toegezwaaid, gefotografeerd en toegeschreeuwd. De man geniet.

Als Frank in de schijnwerpers (het licht van de camera van RTL4 Boulevard, KLIK HIER VOOR HET ITEM) naast zijn moeder gaat zitten aan een tafel in het middel van de zaal aan de voet van de catwalk kan de show beginnnen. Wat volgt is een wervelend spektakel waarin met een enorm tempo wordt gesprongen, gezongen en gedanst van highlight naar highlight van de vele shows die Frank Wentink in die 25 jaar heeft geproduceerd.

De show start met de karakteristieke indrukwekkende tonen van War of the Worlds, waarin een elftal in het rood geklede oud-danseressen van het eerste ballet laten zien wat ze na al die jaren nog in hun mars hebben.

Wat volgt zijn Wim Kan in de persoon van Rob van de Meeberg met daarna de hoogtepunten uit de Dinnershows (New York New York, Here comes the showboat), en musicals Saigon komt Liesbeth List ("welkom in de Club van Zestig, meneer") van het podium achter de ruggen van het publiek de catwalk oplopen om Frank kort toe te spreken over Frank’s switch van hotelbusiness naar showbusiness, ‘waar we hem nog eeuwig dankbaar voor zijn’.

Na een Flamenco-act uit Barcelona, volgt het eerste echt emotionele moment, waarin onder de klanken van de Circle of Life op een groot scherm foto’s worden afgewisseld van overleden familieleden, waaronder Frank’s broer die niet ouder dan 35 jaar is geworden – "dat jullie daar aan hebben gedacht en dat jullie van hem een foto hebben gevonden, fantastisch!" vertelt Frank later in zijn speech, maar ook foto’s van overleden vrienden en artiesten (als Robert Long). De circle of life wordt op de schermen van beide zijpodia verbeeldt met de pasgeborene, kinderen van danseressen, medewerkers, en familieleden. Frank geeft later aan dat hem dit zeer aangegrepen heeft.

Ook in het Spaans wordt een speciaal voor Frank gemaakt nummer ‘Gracias’ gezongen dat in Nederlandse ondertiteling kan worden meegezongen. Aan het eind van het liedje verschijnt er een grote foto van moeder Dinie Wentink met daaronder de woorden: Frank, bedankt voor alle mooie momenten die je mij hebt gegeven.

Dan komt er nog een hoogtepunt: nadat is opgenoemd waar Frank NOOIT mee wil werken: vermijd de drie B’s, babies, bejaarden en beesten, wordt die avond een taboe doorbroken. Frank heeft ooit met topless danseressen gewerkt, maar verder dan dat ging hij niet. Wat volgt zijn enkele danseressen die het nummer ‘Dreamgirls’ gaan dansen en die nadat ze van hun paarden afdalen in volle glorie en vol trots hun zwangere buiken laten zien.

Maar daar blijft het niet bij, het hilarische hoogtepunt van de avond is Bryan B. die in een volle verenvacht tussen de bloedmooie danseressen te voorschijn komt en een soort travestie-act vertolkt. Het publiek, dat Bryan B. van de vele shows kent als de grote man met een dijk van een stem, ligt onder de tafels van het lachen.

Het grootste hoogtepunt zit in het staartje van de show, waarin Frank Wentink, inmiddels op het podium, door burgemeester Marianne Brugman van De Ronde Venen, de magische woorden spreekt ‘dat het de Hare Majesteit heeft behaagd om u…..’ en vanaf dat moment volgt er een enorm applaus, gegil, gejoel en lijkt iedereen op het podium en in de zaal buiten zinne van dit eerbetoon. (klik hier voor het fragment). Het lintje wordt daarop onder luid applaus verwelkomt, niet in de laatste plaats doordat het (op een kussen) gedragen wordt over de catwalk door oud-danseres Sandra Vis die in 2006 met dansen heeft moeten stoppen omdat bij haar kanker werd geconstateerd.

Na de show gaat Frank naar het VIP-barretje dat nu dienst doet voor de ruimte waar de familie zich even kan terugtrekken, maar ook als persruimte waar RTL4 Boulevard zijn interview kan afnemen met de versgeridderde evenementenman en ik nog vijf minuten voor de afterparty met Frank over dit moment kan praten.

Naar de 278 foto’s van Paul en Menno Ridderhof

Naar het RTL Boulevard fragment (3 minuut 45 seconden)

Nog wat geluidsfragmenten

Diego Garcia Jarillo over Frank Wentink

Wim Kan over Frank Wentink

Liesbeth List over Frank Wentink

Frank Wentink mix door laser-dj

Frank, kom maar op het podium!

"Het heeft Hare Majesteit behaagd om u…"

Speech Frank Wentink (13 minuut 21 seconden)

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!