Fotograaf Mariska Karto exposeert op Domein OogenlustFotograaf Mariska Karto exposeert op Domein Oogenlust
Back Back Nieuws

Fotograaf Mariska Karto exposeert op Domein Oogenlust

04 augustus 2021

Galerie Persoon presenteert deze zomer in samenwerking met Oogenlust wederom een omvangrijke tentoonstelling met werk van een bijzondere kunstenaar. Dit jaar hebben zij de samenwerking gezocht met fotografisch kunstenaar Mariska Karto (Paramaribo, 1971). Mariska heeft roots in Suriname en Indonesië, maar groeide op in Delft. De rijke geschiedenis van de klassieke schilderkunst is haar grootste inspiratiebron. De expositie ‘It was all a dream’ omvat ongeveer 50 werken uit verschillende series en is te bezoeken van 25 augustus t/m 25 september 2021 op Domein Oogenlust in het Brabantse Eersel.

Dromen creëren

Zonder de geschiedenis is er wat Mariska Karto betreft geen heden, zonder het heden geen toekomst en zonder toekomst geen dromen. Terwijl ze juist dromen lijkt te willen creëren. Mystieke beelden die een duidelijk verhaal vertellen en vaak gebaseerd zijn op ervaringen uit haar eigen leven. Lichte en donkere periodes zijn er in ieder leven, wellicht dat ze daarom zo gepassioneerd gebruik maakt van het clair-obscur in al haar werk.

Werkwijze

Karto’s dynamische landschappen en moderne fresco’s zijn hypercollages die de verhalen van onze tocht door het leven vertellen. Niet dat van één persoon maar het verhaal van onze wereld, de oude én de nieuwe. Actuele kwesties zoals klimaatopwarming, vervuiling en xenofobie worden op een esthetische manier onder de aandacht gebracht waardoor ze zachtjes in ons bewustzijn landen. De creatie van deze hypercollages kost al snel zes tot twaalf maanden. Ieder persoon en elk stukje landschap in deze immense werken wordt door Karto afzonderlijk gefotografeerd en later aan elkaar gemonteerd tot een vloeiend geheel, waarin je na lang kijken nog steeds nieuwe elementen blijft ontdekken.

Kracht en kwetsbaarheid

Begin 2021 verscheen haar boek ‘the book of senses’, met daarin een selectie van naakten die ze de afgelopen 10 jaar maakte. Vrouwen van diverse etniciteiten worden getoond in historisch aandoende decors die rijk versierd zijn met textiel, bloemen of juwelen. We zien vrouwen in al hun kracht en kwetsbaarheid, waarbij status geen rol speelt. Sensualiteit en fantasie voeren de boventoon, waarbij Karto’s fascinatie voor Barok, Art Nouveau en Burlesque duidelijk terug te zien is. In haar visie op vrouwelijke schoonheid speelt huid altijd een centrale rol. Soms fluweelachtig, dan weer glanzend als satijn vertelt de naakte huid een verhaal en onthult emoties onder een spel van licht en schaduw.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!