Foodtruckbranche getroffen, maar ziet ook kansen! Foodtruckbranche getroffen, maar ziet ook kansen!
Back Back Nieuws

Foodtruckbranche getroffen, maar ziet ook kansen!

06 april 2020

De economische gevolgen van de coronacrisis treffen uiteraard ook de foodtruckbranche. De meesten foodtruckeigenaren zijn zelfstandig ondernemer en hebben geen andere bronnen van inkomsten.  De foodtruckbranche wordt hard getroffen; 97% van alle foodtrucks ziet hun omzetten hard teruglopen of zelfs geheel opdrogen. Toch is bijna een kwart van deze ondernemers creatief en zien ze mogelijkheden om omzet te genereren in deze tijd!

Inventarisatie

FoodtruckBooking heeft een eerste inventarisatie gedaan om een beeld te krijgen van de huidige situatie. De International Foodtruck Monitor – effecten van de Coronamaatregelen, is gehouden onder foodtruckeigenaren in Nederland, België, Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten.De foodtruckeigenaren die reageerden op de enquête, gaven een bijna unaniem antwoord op de vraag of zij de effecten al zagen n.a.v. de Coronamaatregelen: 97% JA. In sommige landen zelfs de volle 100%. In 2 weken tijd hebben nagenoeg alle foodtrucks (92%) hun omzet hard zien teruglopen. Het afzeggen van publieke evenementen en cateringopdrachten wordt als belangrijkste oorzaak genoemd voor het bijna totaal wegvallen van de omzet. In Europa gemiddeld 85%, in de VS 40%.  ‘Minder Gasten’ wordt in Europa slechts door 5 – 10% van de ondervraagden aangegeven terwijl dat in de VS door 51% wordt genoemd. 

Positief over herstel

Over de snelheid van het herstel van de foodtruckbranche zijn de Nederlanders en de Amerikanen het meest positief.  In NL 12% en VS 17% denkt dat de branche na 1 maand weer duidelijk herstel zal laten zien wanneer de maatregelen zijn opgeheven. In de branche denkt het overgrote deel dat het herstel voor foodtrucks zeker 4 maanden op zich laat wachten. Foodtruckeigenaren kijken het meeste uit naar het weerzien van klanten, de sfeer op de evenementen en het omzet draaien. Maar het overgrote deel van de reacties was dat de meesten tevreden zijn als ze gewoon gezond zijn en weer lekker kunnen gaan werken. 

Creatief & ondernemend

22% van de foodtrucks heeft andere mogelijkheden gevonden om inkomsten te genereren met hun Foodtruck. De International Foodtruck Monitor zet een aantal ideeën op een rij om anderen te inspireren: 

-        Catering voor bedrijven waar nog wel gewerkt wordt, maar het bedrijfsrestaurant gesloten is;

-        Straatverkoop (zonodig zonder vergunning); 

-        Mobiele keuken voor goede doelen; 

-        Catering voor beroepen die gewoon doorgaan;

-        Bezorging;

-        Vaste standplaatsen voor afhalen; 

-        Foodtruck drive- in restaurant

-        Foodtrucks leveren eten voor ziekenhuizen

Nieuwe energie

Er zijn ook foodtrucks die deze rustige tijd gebruiken om met gezonde nieuwe energie van start te kunnen gaan met een nog betere foodtruck. Ze grijpen deze tijd aan om nieuwe recepten uit te proberen, te kijken naar de marges op gerechten, kritisch kijken naar kostenniveau en dit minimaliseren, de website en Sociale Media updaten en bijhouden.

Alle Feiten & Cijfers uit het onderzoek lees je hier.

  • Foodtruckbranche getroffen, maar ziet ook kansen!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!