Back Back Nieuws

Foodfight evenement in het Spaanse Valencia

27 augustus 2007
De Spaanse regio Valencia staat bekend om la Tomatina, de grootste tomatenveldslag ter wereld. Dit traditionele evenement vindt dit jaar plaats op woensdag 29 augustus in het dorp Buñol. Een paar dagen later speelt zich in het dorp Pobla del Duc een zelfde spektakel af, namelijk het druivengevecht 'La Raïmà'. Beide foodfights zijn uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement, waar veel publiek op afkomt.

In 1944 gooide een groep vrienden tomaten naar elkaar op het marktplein in Buñol. De aanleiding valt niet te achterhalen. Feit is dat er steeds meer passanten bij werden betrokken en dat iedereen het geweldig vond. Dat smaakte naar meer en zo groeide een spontane foodfight geleidelijk uit tot wat het nu is: het grootste tomatengevecht ter wereld dat inmiddels elk jaar plaatsvindt.

Buñol is een klein en slaperig stadje in de Spaanse regio Valencia. Eenmaal per jaar, de laatste woensdag van augustus, overspoelen stromen bezoekers het dorp. Al snel wordt duidelijk waarom, als er vrachtwagens vol tomaten het dorp worden binnengereden. Vervolgens woedt er een woeste tomatenveldslag die zijn weerga niet kent: er worden maar liefst 130 ton tomaten tot moes gekneed en vervolgens naar alle kanten gesmeten. Naar schatting 40.000 mensen bekogelen elkaar tot de stad roodgekleurd is en het sap over de straten stroomt. Dit jaar vindt la Tomatina plaats op woensdag 29 augustus.


Niet alleen met tomaten maar ook met druiven weet men in Valencia wel raad. In het belangrijkste wijnproducerend dorp van de regio Valencia, Pobla del Duc, is jaarlijks het druivengevecht 'La Raïmà' te beleven. In 1930 vierden jubelende boeren het einde van de druivenoogst door elkaar te bekogelen met restanten van deze oogst. 70% van de bevolking van Pobla del Duc is werkzaam in de agricultuur en de druiven zijn lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten geweest. Om de wijnproductie en de wijntraditie te eren, wordt er vanaf 2005 nieuw leven ingeblazen door middel van een jaarlijks terugkerend spektakel. Dit jaar wordt de derde editie van 'La Raïmà' gevierd op zaterdag 1 september.

Voor meer informatie Valencia Region Tourist Board, vertegenwoordigd doorTMC

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!