First Lego League weer van start!First Lego League weer van start!
Back Back Eventcase

First Lego League weer van start!

29 september 2023

Creativiteit, technologie, wetenschap en vooral FUN! Vanderkruit SportsEvents maakt zich op voor een nieuwe editie van de First Lego League, een internationale robotwedstrijd waarbij kinderen en jongeren op een leuke, maar ook competitieve manier kennismaken met wetenschap en technologie. Kennis die, in de huidige markt van tablets, mobiele telefoons en gaming essentieel is om niet alleen digitaal vaardig te worden, maar ook de samenleving verder te helpen met nieuwe, technologische ontwikkelingen. We spraken organisator René van der Kruit over de plannen voor deze editie, de mogelijkheden die deelnemen aan dit programma de regio’s biedt en over de technische drive van het Delftse evenementenbureau. 

Al ruim 13 jaar organiseert Vanderkruit SportsEvents de First Lego League Regiofinales met als doel kinderen, door middel van robotwedstrijden, enthousiast te maken voor techniek. Kinderen -van 4 tot 15 jaar- komen middels deze internationale wedstrijd, en bijbehorend educatieve lesprogramma, spelenderwijs in contact met techniek. Nieuwsgierigheid, creativiteit en technisch inzicht komen samen in opdrachten – zoals het ontwikkelen van een LEGO robot, bouwen en programmeren. René: ‘Techniek speelt een essentiële rol in de ontwikkeling van kinderen.

Masterpiece

Elk seizoen worden de FLL Challenge teams op pad gestuurd voor een thematisch onderzoek. In het seizoen ’23 – ’24 is dit Masterpiece. Wat kan techniek betekenen voor de kunst in de meest ruime betekenis van het woord. In januari tijdens de Regiofinale presenteren de teams hun onderzoek. De deelnemers gebruiken 21e- eeuwse vaardigheden, zoals natuurlijke nieuwsgierigheid, verbeeldingskracht en kritisch denkvermogen om te onderzoeken hoe de kunst in de toekomst veranderd. Onder begeleiding van volwassen begeleiders en in teamverband zetten de deelnemers vaardigheden in en nemen deel aan een innovatieproject om een echt probleem op te lossen, een LEGO®-robot te bouwen en te programmeren en deel te nemen aan een spannend, op missies gebaseerd, robotspel.

Uitbreiding

Inmiddels vindt de league plaats in maar liefst 110 landen en zijn alleen al in Nederland meer dan 30.000 kinderen warm gemaakt voor techniek, 70% van de deelnemers kiest vervolgens zelfs voor een technische opleiding. Met als doel álle kinderen plezier te laten beleven met techniek, heeft Vanderkruit SportsEvents de ambitie om binnen Nederland nog meer kinderen te bereiken. René: ‘Wij organiseren de wedstrijden in Delft, Haaglanden en het Westland. We willen ook andere regio’s betrekken.

Ondersteuning nieuwe regio’s

Vanderkruit ontwerpt een jaarplanning waarin coachmeetings, een vrijwilligersavond en oefenwedstrijden te vinden zijn. De planning start bij aanvang van de cursus in september ’23 t/m de regiofinale in januari ’24. Vooral aan beginnende teams wordt extra aandacht besteed. De FLL Challenge vraagt een aardige tijdsinvestering maar de FLL Explore is een prachtige wedstrijd om kinderen, van 6-9 jaar, al jong kennis te laten maken met techniek. Het bouwen van een Lego-model en het ontwerpen van een ‘laatzienposter’ staan hierbij centraal. Vanderkruit is op zoek naar juryleden en scheidsrechters.

Technische events

Naast dit toonaangevende, internationale event voor kinderen, organiseert Vanderkruit technische events voor een brede doelgroep. ‘Techniek is in al zijn facetten fascinerend. Met die reden organiseren we vele technische events en bieden we mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met techniek.’ Scholen kunnen niet alleen voor de FLL bij Vanderkruit terecht. Met Lego masters, knikkerbanen, Six Bricks en de Lego Derby Car Racebaan ontwerpen zij, dagdeel vullende, techniekprogramma’s voor basisscholen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!