Filmfestival Ode aan de aarde Filmfestival Ode aan de aarde
Back Back Nieuws

Filmfestival Ode aan de aarde

26 mei 2023

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) bestaat 150 jaar en organiseert op zaterdag 10 juni in Kinepolis in Utrecht een aardrijkskundig filmfestival: Ode aan de Aarde. Vier bekroonde films geven samen een indrukwekkend beeld van onze aarde en hoe wij daarmee omgaan.

Internationaal filmprogramma

In de ochtend de experimentele Amerikaanse film Koyaanisqatsi (1982) met muziek van Philip Glass en 's avonds de Canadese documentaire Anthropocene (2019). Daar tussenin een middagprogramma met de Italiaans-Panamese documentaire Tierra Adentro (2018) en de Nederlandse film Berg (2021). Elk van deze films wordt kort ingeleid - inhoudelijk en filmkundig. Ook de regisseurs komen daarbij aan het woord, via een videoboodschap of live: de Amerikaanse Godfrey Reggio, drie Canadese regisseurs, Joke Olthaar, en de Italiaanse geograaf Mauro Colombo.

Kunst en wetenschap komen samen

Het festival raakt de kern van de aardrijkskunde: de aarde als woonplaats van mensen en mensen als bewoners van de aarde. Hoe we met de aarde omgaan wordt in de films indringend duidelijk. Maar ook het majestueuze van de aarde krijgt in het programma aandacht. Met het festival Ode aan de Aarde biedt het jarige KNAG een evenement dat kunst en wetenschap met elkaar verbindt, dat esthetische ervaring koppelt aan inhoudelijke reflectie. Alle filmliefhebbers zijn op 10 juni welkom!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!