Festivals en Evenementen krijgen garantiefonds van 300 miljoenFestivals en Evenementen krijgen garantiefonds van 300 miljoen
Back Back Nieuws

Festivals en Evenementen krijgen garantiefonds van 300 miljoen

22 januari 2021

Om de organisatie van culturele en andere grote evenementen weer op de rit te krijgen, komt er een garantiefonds van zeker 300 miljoen. Muziekfestivals, zakenbeurzen en sportwedstrijden die na 1 juli gepland staan en minimaal drieduizend bezoekers trekken, hebben recht op dit garantiefonds. De kosten die gemaakt zijn, worden gedekt als het evenement door de coronapandemie niet door kan gaan. Hierdoor kan de evenementenbranche weer aan de slag met het organiseren van grootschalige evenementen.

Overheid schiet evenementenbranche te hulp

Deze regeling is deel van het pakket aan nieuwe steunmaatregelen dat donderdag is aangekondigd. Minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven vertelt dat de reden waarom het zo lang heeft geduurd is dat ‘het ongebruikelijk is dat de overheid als verzekeraar optreed’. ‘Je moet goed nadenken over waarom je het voor de ene sector wel doet en voor de andere niet’, zegt Van Engelshoven. ‘Wat de doorslag gaf, is dat de evenementensector al vanaf maart stil ligt en daar niet genoeg vlees meer op de botten zit om financiele risico’s te nemen. Ze kunnen niet terecht bij banken voor een lening en daarom is het nodig om ze zogezegd een kontje te geven.’ Het is nog niet duidelijk of de garantiebedragen ‘geefgeld’ zijn als een evenement niet door kan gaan, of dat organisatoren het (deels) moeten terugbetalen aan de overheid. Het is wel het plan dat deze regeling een begin is naar een fonds dat de evenementensector zelf gaat vullen, zegt Van Engelshoven.

Wanneer geldt de regeling?

Volgens Van Engelshoven geldt de regeling pas na juli, omdat niet te verwachten valt dat er eerder al ‘massa’s op een veldje dicht op elkaar kunnen staan’. Festivals die normaliter gehouden worden voor deze tijd, zoals Paaspop in april, Bevrijdingsfestivals op 5 mei en Parkpop en Pinkpop in juni, organiseren deze evenementen op eigen risico. Een kleinschalig begin en online-platforms kunnen gebruikt worden. Festival Eurosonic Noorderslag is op deze manier deze maand doorgegaan.

Besluit over doorgaan grootschalige evenementen

Bij het besluit of festivals en andere grote evenementen in de tweede helft van 2021 door mogen gaan, spelen de Fieldlab Evenementen in februari een grote rol. Hier wordt gekeken of sneltests, looprichtingen en crowdmanagement kunnen bijdragen aan de veiligheid van een grootschalig evenement. De uitslag hiervan is doorslaggevend voor het besluit voor het laten doorgaan van grootschalige evenementen.

Bron > Volkskrant

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!