Festival Musica Mundo - 15 jaar ArteGanzaFestival Musica Mundo - 15 jaar ArteGanza
Back Back Nieuws

Festival Musica Mundo - 15 jaar ArteGanza

04 juli 2022

Afgelopen weekend was het feestelijke Musica Mundo Festival in Amersfoort een groot succes. Bijna 20.000 mensen bezochten de verschillende activiteiten. Vele internationale superartiesten zoals Sona Jobarteh, Moonlight Benjamin, Bombino, Samba Toure en Mokoomba lieten een soms uitzinnig publiek op het Lieve Vrouwekerkhof genieten in de zon en dansen in de regen. Ook jonge groepen als Bab L’BLuz, Afriquoi, Nkumba System en Tarwa N’Tiniri wisten het publiek mee te slepen. Deze laatste groep vervulde een bijzondere rol bij de officiële opening: voor het concert hulden zij burgemeester Lucas Bolsius in een taguelmoust, de lange doek die Touareg-mannen om hun hoofd dragen. De burgemeester zette in zijn openingsspeech initiatiefnemer en organisator Hassan Elammouri van ArteGanza uitgebreid in het zonnetje omdat hij al vijftien jaar verschillende mensen en culturen met elkaar verbindt.

Programma

Op zaterdag trok de Turkse Mehter Parade in de stad veel bekijks met uitbundige trommelaars en gezang over heldenmoed. De groep bracht onder meer een eigen mars ten gehore, die de eenheid in Nederland moet versterken onder het motto: ’Wij zijn allemaal Hollanders’.

Op zondagmiddag bracht het Musica Mundo Orkest een première. De indrukwekkende zang van operaster Tania Kross en de Arabische zanger Ahmed el Maai brachten met arrangementen van Thijs Borsten een unieke fusie van klassieke muziek uit diverse culturen, waarin ook de musici van het Amsterdams Andalusisch Orkest een verrassende rol speelden.

Op donderdag opende Cees van Eijck de foto-expositie Amersfoort kleurt de wereld. Het werk van Amersfoortse fotografen die 15 jaar kleurrijke projecten van ArteGanza in beeld brengen, is nog t/m 23 augustus op verschillende locaties te zien.

Het programma kwam tot stand dankzij steun van Gemeente Amersfoort, Provincie Utrecht, SOAB Amersfoort, Sena Performersfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, A-fonds, VSB Fonds en K.F. Heinfonds en dankzij medewerking van vele enthousiaste vrijwilligers.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!