Back Back Nieuws

Festival Mundial: Groen, Groener, GROENST

09 juni 2016
Festival Mundial streeft er naar om een zoveel mogelijk afvalvrij festival te zijn. Daarom werkt Festival Mundial sinds 2014 samen met De AfvalSpiegel en de Gemeente Tilburg aan het project Groen, Groener, Groenst. Het doel is daarbij om het festival schoon en afvalvrij te maken.

Schoon betekent dat er geen zwerfafval op het terrein slingert en met afvalvrij bedoelen ze het ‘hergebruik’ van afval. Het sorteren van bepaald afval helpt hierbij. Specialisten van De AfvalSpiegel monitoren, controleren en analyseren de afvalstromen op het festivalterrein. Ze volgen letterlijk iedere afvalzak, zowel front- als backstage: van het plaatsen en ledigen, tot het wegen en uitsorteren. Zo wordt tot in detail in kaart gebracht waar op het terrein afval ontstaat en hoe dit in de toekomst nog verder kan worden gereduceerd.

Proeftuin
De gemeente Tilburg heeft Groen, Groener, Groenst omarmd en wil de ervaringen van Mundial vertalen naar andere festivals in Tilburg. Ook Rijkswaterstaat Leefomgeving ziet dit project als proeftuin voor nieuwe aanpakken om afval te voorkomen en grondstof te laten zijn. Het is een voorbeeld voor andere evenementen in Nederland.

Duurzaamheid op Mundial
Festival Mundial heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Een groot deel van de decoratie is van afvalmaterialen gemaakt. Ook is er de Urban Farm Area, de groene mijl in het creatieve festivalhart. Een hangout met een inspirerend groen festivalprogramma (workshops, demonstraties, lezingen, foodentertainment, exposities, merkactivaties, recreatieve activiteiten, foodtrucks) waar festivalbezoekers alles kunnen leren over bijvoorbeeld lokaal en/of biologisch eten, bijen en honing, recycling/upcycling en moestuinieren. En bij de FeelGood Market is dit jaar 'Eerlijk India' te vinden, het plein dat draait om eerlijke producten.

Foto: Dolph Cantrijn

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!