Back Back Nieuws

FEP-leden zien bevestiging positie in rapport Ministerie SZW

02 december 2011
Tijdens de eindejaarsbijeenkomst van Freelance Event Professionals werd het onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar zzp’ers gepresenteerd. Dit onderzoek toont aan dat freelancers tevreden zijn ondanks zware tijden.

 

Bewuste keuze

De meeste zzp’ers kiezen bewust voor het zelfstandig ondernemerschap en hebben geen spijt van hun keuze; ondanks de huidige moeilijke economische omstandigheden zou slechts 12 procent kiezen voor een dienstverband als die mogelijkheid zich zou voordoen.

 

Positief over zelfstandige positie

Dat blijkt uit het rapport ‘Zelfbewust een zelfstandige positie’ waarin de vierde meting van het zzp-panel is beschreven. De meting wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau EIM en vindt sinds 2009 twee keer per jaar plaats. Uit de meting van afgelopen zomer, waaraan ongeveer 2.200 zelfstandigen hebben meegewerkt, blijkt dat bijna 80 procent positief is over zijn zelfstandige positie.

 

Tevreden freelancers

Over de omstandigheden waaronder zzp’ers hun werk doen is circa 90 procent tevreden, terwijl dit voor slechts 75 procent van de werknemers geldt. Dit komt onder andere omdat zelfstandigen zelf kunnen beslissen hoe ze hun werk indelen en uitvoeren.

 

Interessante opdrachten

Tijdens de Fep-bijeeenkomst in Studio Pulchri te Den Haag presenteerden leden Kim van Kampen, Evelien Schuurman en Roeland van Spaandonk bijzondere evenementen die zij recentelijk hebben uitgevoerd of gaan uitvoeren. Uit de discussie tijdens het diner – verzorg door Boenk Catering - die naar aanleiding van deze presentaties ontstond, kwam naar voren dat freelancers meer interessante opdrachten en meer complete eventtrajecten krijgen toebedeeld dan voorheen.

 

Verzekeren blijft een aandachtspunt

Het onderzoek van het Ministerie laat verder zien dat slechts weinig zelfstandigen zich verzekeren tegen ziekte (20 procent) of langdurige arbeidsongeschiktheid (38 procent). Ruim de helft van de zzp’ers reserveert wel geld voor pensioenvoorziening. FEP heeft een aantal concurrerend geprijsde verzekeringsproducten met uitgebreide dekking ontwikkeld. Toch blijkt dat ook bij sommige FEP-leden deze ‘randvoorwaarden’ niet prioritair zijn. Volgens Leon Kruitwagen, directeur FEP, is dit een belangrijk aandachtspunt en is in het Jaarplan 2012 een speciale themabijeenkomst over verzekeren opgenomen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!