Dromen dat je vertoeft op een onbewoond bounty eiland. Dat lijkt in Nederland niet realistisch, maar de medewerkers van de internationale groothandel, importeur en exporteur van relatiegeschenken Favorite Gifts uit Tiel waanden zich eind september toch echt op een eiland in de Stille Zuidzee. Onder de blakende zon speelden ze op Landal Landgoed ’t Loo in Oldebroek hun eigen Expeditie Robinson.
Met twee bussen arriveerden de 250 gasten zaterdagochtend 24 september bij het park aan de rand van de Veluwe voor hun personeelsfeest. Na de incheck in de bungalows aan het water, ging het gezelschap eerst lunchen. Dat gebeurde in drie gigantische tipi’s, die beschutting boden tegen de felle nazomerzon.
Favorite Gifts wilde een programma, dat in het teken stond van samenwerking, interactie en fun. Landal Landgoed ‘t Loo ontwikkelde samen met Landal Business Line daarop een variant op het tv-programma Expeditie Robinson. Er werden 32 teams samengesteld van elk zeven á acht personen, die met elkaar de strijd aangingen. Alleen door goed samenwerken en goede communicatie maakten de teams kans op de winst.
Vanaf het begin ging iedereen vol op in zijn rol. Eerst bepaalde elk team het kamphoofd. Daarna ontwierp elk team zijn eigen kampvlag. Vervolgens begonnen de proeven. Tijdens de eetproef moest men geblinddoekt de strijd aangaan met een tegenstander uit een ander kamp. Welk kamplid kon het beste zijn smaak opzij zetten en had als eerst zijn mond leeg? Bij de volgende proef kregen enkele gasten het warm: vuur maken. Hoe doe je dat zonder moderne hulpmiddelen? In dit geval met een echte Zweedse fire steel. Luid gejuich steeg op uit de diverse kampen zodra men een touw had weten door te branden.
De rivaliteit tussen de kampen liep op en dat werd alleen maar heviger bij de volgende proef: katapult schieten. Elk team moest het katapultbord van de tegenstander helemaal aan flarden schieten. Bij deze challenge werd gewerkt volgens het ‘last man standing’ concept. De persoon die tot het laatst overbleef, maakte zijn kamp tot winnaar.
Waterproef
Een waterproef kon natuurlijk niet uitblijven. De verschillende teams moesten een waterleiding aanleggen door middel van halve bamboepalen. Met dat water diende een grote koker gevuld te worden. Eén kamplid moest zijn conditie testen door het water elke keer uit het meer te halen. De anderen dienden het water zo snel mogelijk te transporteren en de koker bij te vullen. Een echte samenwerkingsopdracht. Dat gold ook voor de volgende opdracht: het bij elkaar leggen van een moeilijke puzzel.
Communicatie binnen een team is belangrijk, maar mobiele telefoontjes zijn er natuurlijk niet op een onbewoond eiland in de Stille Zuidzee. Dus moesten de kampleden codes doorseinen door middel van vlagsignalen. Om te overleven op een eiland moest er ook eten gevangen worden. Dat gebeurde door middel van een blaaspijp. Met de blaaspijp dieren raken, leverde punten op.
Lachsalvo’s alom toen de strijd zich toespitste op het bouwen van een XXL Jenga. Wie de tuimeltoren als eerste liet vallen, verloor de proef. Terwijl het gros van de gasten tussendoor genoot van een welverdiende pauze, moesten alle 32 kamphoofden zich melden bij de tokkeltoren. Om bonuspunten voor hun kamp te verdienen, moesten ze al vliegend en hangend in tokkelhesjes, drie ballen in grote drijvende hoepels gooien.
In de finale kwamen de elementen water en vuur samen en werden communicatie vaardigheden en uithoudingsvermogen ultiem op de proef gesteld bij het ontsteken van het eeuwige vuur. Na drie uur hechte samenwerking binnen de teams en felle strijd tussen de teams, was de winnaar bekend. Een borrel en een barbecue in de tipi’s bij de ondergaande zon sloot de vooravond af, waarna de feestavond werd ingeluid door een DJ. Na een overnachting in de bungalows, keerden de gasten in de loop van zondag terug naar huis.
One-stop-shop-formule
Het concept en de productie van het evenement was in handen van het evenemententeam van Landal Landgoed ‘t Loo. ‘Onze kracht is dat we een ‘one-stop-shop-formule’ kunnen aanbieden: een feestlocatie, overnachtingen, eten & drinken en het programma’, vertelt Koen Zijlstra, Manager Marketing & Sales Landal Business Line. ‘En wat er niet is, kunnen we bouwen of organiseren, zoals de tipi’s. Daarnaast zijn we heel flexibel. Eventueel zetten we voor grote evenementen medewerkers in van andere Landal parken. Op de Veluwe hebben we maar liefst zeven parken, dus dat is goed te regelen. Verder vinden we lokale verankering heel belangrijk: het eten en drinken betrekken we van lokale ondernemers. En het park is een mooie uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten door de Veluwse bossen en voor allerlei activiteiten op en rondom een prachtig en groot recreatiemeer. Het park is bovendien zo groot dat een evenement voor een besloten groep van enkele honderden mensen gemakkelijk te combineren is met het verblijf van andere vakantie vierende gasten.’