Expeditie Opladen in FrieslandExpeditie Opladen in Friesland
Back Back Eventcase

Expeditie Opladen in Friesland

21 februari 2024

Modder in de laarzen, een fris hoofd vol inspiratie en een opgeladen batterij: zó ging iedereen zonder uitzondering naar huis nadat ze op uitnodiging van Meet in Friesland deelnamen aan Expeditie Opladen. Missie geslaagd, want hét bewijs dat je niet ver weg hoeft voor een inspirerend zakelijk programma met inhoud. In Friesland stap je uit de drukte en de hectiek van de werkvloer en heb je alle ruimte – letterlijk en figuurlijk – om samen met je team koers te bepalen en met hernieuwde krachten aan de slag te gaan.

Wist je dat Friezen zich gemiddeld gelukkiger, vrijer, gezonder en veiliger voelen dan de rest van de Nederlanders? En dat gevoel, dát is wat Meet in Friesland in samenwerking met Sailing Dutchman Events graag met de rest van Nederland wil delen. Want meer werkgeluk, dat gunnen ze iedereen. Dat aanwakkeren kan prima in de winter. Misschien wel juist, want tijdens deze donkere dagen hebben we dat daglicht hard nodig. Warme jas aan, rubberlaarzen aan en naar buiten!

Modern overnachten in de industriële Suvelfabryk

De warme jas kan even uit tijdens de ontvangst bij de industriële de Suvelfabryk, waar we overnachten en het grootste deel van het programma plaatsvindt. Twee ondernemende broers verbouwden de 120 jaar oude melkfabriek die al hun hele jeugd leegstond, tot een bijzonder en multifunctionele locatie met 13 appartementen die zowel zakelijk als privé ideaal zijn. Alle industriële details van de oude fabriek zijn nog aanwezig, maar tegelijkertijd zijn de moderne toevoegingen echt architectonische hoogtepunten. Smullen voor stylingfreaks!

Pure vrijheid in een dikke laag modder

We bevinden ons in het noordoostelijke puntje van Friesland, middenin het weidse Waddenland, dus het UNESCO Werelderfgoed de Wadden roept. Een wandeling over de zeebodem is een bijzondere beleving – zeker als je tijdens het wadlopen ook oesters gaat plukken. De een noemt het pure vrijheid om in een dikke laag modder te lopen, de ander noemt het pittig of heeft wat meer moeite met de zwaartekracht - zeker als die modder net wat plakkeriger blijkt dan voorzien. Maar sámen bereikt iedereen weer de vaste wal. De perfecte teamactiviteit. Zo steken we nog heel wat meer op dan alleen een mooie ervaring.

Groepen kunnen naast het avontuurlijke wadlopen ook kiezen voor een ontspannen kwelderwandeling, waarbij een deskundige gids alles over de omgeving en de unieke flora en fauna van het Wad vertelt.

Hoe doe je geluk?

De Suvelfabryk in Ljussens is de perfecte hub om als team samen te komen. Voor een inhoudelijk programmaonderdeel is er een fijne gemeenschappelijke ruimte. Natuurlijk niet toevallig perfect aansluitend bij het thema Opladen, brengt organisatietherapeut en coach Jeroen Stek ons de kunst van de Breinvriendelijk Werken bij. Eén van de geheimen van een blij brein, is ‘geluk doen’, volgens Jeroen. Zorgen dat er zoveel mogelijk geluksmomenten zijn en het aanleggen van slimme olifantenpaadjes in je brein. Wil je na een werkdag fris en voldaan thuiskomen? Dan heeft hij de volgende  tips:

-        Breng je hartslag minstens 2x per dag even boven de 100. Een kort sprintje op je plek, rennend de trap op: het voldoet allemaal.

-        Focus! We denken allemaal wel van alles tegelijkertijd te kunnen, maar daarmee vervuilen we ons brein. Concentreer je op één taak tegelijk en gooi alle afleidingen aan de kant.

-        Geef jezelf de ruimte om te lummelen. Want tijdens lummelen – of uit het raam kijken – archiveert je brein dat wat je eerder gedaan hebt. Superbelangrijk!

30% effectiever en creatiever

Ga je hiermee aan de slag? Dan ben je uiteindelijk maar liefst 30% effectiever, creatiever én minder moe aan het einde van de dag. Nog een laatste advies: ons brein houdt van spelen. Dat kan ook in de vorm van nieuwe dingen leren en ontdekken. Het merendeel van Jeroens tips kunnen we na deze 24 uur keurig afvinken. Precies de reden dat we allemaal zo fris naar huis gaan!

Schatten van Friese bodem

Maar niet voordat we nog meer van het Friese leven geproefd hebben. Friesland is nét ver genoeg om dat buitenlandgevoel te ervaren. Net als op veel van onze favoriete vakantiebestemmingen gaat alles hier net even iets anders: relaxter, gemoedelijker… en er is wijn! Wijngaard de Frysling is Nederlands noordelijkste wijngaard. Terwijl de koks van Mearkas de winterbarbecue voor ons in gereedheid brengen, genieten wij van een wijnproeverij. Lokale ingrediënten, eerlijke smaken en natuurlijk oesters van het Wad – er komen allerlei culinaire schatten van Friese bodem voorbij.

Na het diner neemt Koen van den Driesche van Waddensky ons mee naar buiten om te laten zien hoe donker noordoost Friesland is. Ondanks de bewolking hangen we aan zijn lippen. Die sterren? Nog een reden om snel terug te keren naar Friesland! Een heerlijke nacht later, starten we de dag met een gevulde ontbijttafel en brengen we de lessen van gister direct in praktijk tijdens een fijne yogales. Opgeladen ‘huppelen’ we naar huis. Toch Jeroen?

Ben je toe aan een frisse wind in je organisatie, wil je samen olifantenpaadjes aanleggen in je brein of (werk)geluk ervaren samen met je team?  Wil je dit zelf ook ervaren met je team? Het hele programma vind je hier.

Tekst: Mahlee Plekker

Foto’s: Lukas Kemper

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!