Back Back Nieuws

Expeditie Noordereiland in teken Rotterdamse binnenvaart

15 augustus 2014
Expeditie Noordereiland is een evenement gericht op fotografie en cultuur over de Rotterdamse haven en Binnenvaart. Het vindt tegelijkertijd plaats met de bekende WereldHavenDagen en heeft als thema ‘binnenvaart’. Expeditie Noordereiland  biedt van vrijdag 5 september tot en met zondag 7 september een uitgebreid programma met onder meer een talkshow (want praten kunnen ze in Rotterdam), een binnenvaart expositie en een fototentoonstelling met als onderwerp: De haven, de mensen en het nu. Deze werken van veelal jonge kunstenaars zijn allemaal te koop, vaak voor een zeer schappelijke prijs.

De haven als inspiratiebron
Veel Rotterdamse kunstenaars en fotografen laten zich inspireren door het levendige, industriële havengebied. Voor Expeditie Noordereiland zijn tal van deze werken verzameld in een Art Fair. Vijfentwintig jonge kunstenaars presenteren hun werk in het monumentale Hulstkampgebouw. De Art Fair is gratis toegankelijk en biedt de gelegenheid om met kunstenaars in contact te komen, betaalbare kunst te bekijken en te kopen. De Art Fair wordt op vrijdagavond geopend door de Rotterdamse wethouder Visser van  Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport.

Cultuur in het Hulstkampgebouw
Op zaterdagmiddag 6 september vindt een talkshow plaats die wordt afgewisseld door muzikale optredens. De talkshow wordt gepresenteerd door oer-Rotterdammer Joop van der Hor en zal onderwerpen aansnijden als Rotterdam, de haven, de binnenvaart, cultuur maar vooral de Rotterdammers en zij die het willen worden. Joop wordt geassisteerd door sidekicks Roel Pot en Dick Gebuys, de laatste bekend van zijn succesvolle talkshows in de Rotterdamse Pauluskerk. Voor de talkshow worden speciale gasten uitgenodigd. Gesprekken worden afgewisseld door korte optredens van zang, dans en voordrachten. Tijdens de avond vinden de Speyksessies plaats, een combinatie van muziek en het gesproken woord van dichters en schrijvers. Singer/songwriters, dichters, bands en kunst zullen te zien zijn in het Hulstkampgebouw. In het monumentale gebouw is tevens de Binnenvaart Expositie. Een groot aantal panelen met foto’s vertelt het verhaal van de binnenvaart.

Geheimen van het Noordereiland
Ook op de kades en straten van het Noordereiland gebeurt van alles. Op de Maaskade worden op de Boekenmarkt Noordereiland boeken en curiosa verkocht. In de loop der jaren is de boekenmarkt uitgegroeid tot een volwaardige markt. Een rondleiding met gids onthult alle geheimen en bijzonderheden van het eiland, in één uur weet de bezoeker alles over de monumenten, de verhalen en de geschiedenis. Kinderen kunnen zich op zaterdag en zondag vermaken in het Kinderdorp, georganiseerd in samenwerking met Villa Zebra. Kinderen zullen zich dankzij verschillende workshops, spelletjes en springkussens geen seconde vervelen.

Foto: Noordereiland

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!