Back Back Locaties

Exclusief voorproefje op tweede editie Hemels Rembrandt

01 september 2015

Cultureel sterrendiner geïnspireerd op naaktstudies van Rembrandt in Rembrandt Tower Boardroom

Op 150 meter hoogte dineren tussen naaktstudies?
Na de succesvolle eerste editie van Hemels Rembrandt in 2014 slaan de Rembrandt Tower Boardroom en Museum Het Rembrandthuis opnieuw de handen ineen voor een bijzondere samenwerking. Van 21 september tot en met Rembrandts sterfdag op 4 oktober, wordt op de bovenste verdieping van de Amsterdamse Rembrandt Tower voor de tweede keer Hemels Rembrandt georganiseerd. Gasten van dit tijdelijke culturele restaurant kunnen tussen reproducties van naaktstudies van Rembrandt en zijn leerlingen genieten van een vijfgangendiner op sterrenniveau met weergaloos uitzicht over de hoofdstad. Events.nl werd uitgenodigd om dit te ervaren en op zo’n uitnodiging zeggen we zeker geen ‘nee’!

Wilco Berends in actie met zijn ‘talenten’
Onder de regie van sterrenchef Wilco Berends van De Nederlanden stelden souschefs van vijf Nederlandse sterrenrestaurants het menu samen. Deze bijzondere talenten zullen dat ook doen tijdens Hemels Rembrandt, waar naaktstudio’s een exclusieve preview van de expositie ‘De Naakte Waarheid’ zullen vormen. Deze expositie is pas in 2016 (12-2 t/m 14-5) te bewonderen Museum Het Rembrandthuis, waar Rembrandt zelf gewoond heeft tussen 1639 en 1658. Gasten van Hemels Rembrandt kunnen er deze maand al van genieten.

Gerechten gerelateerd aan de werken
Wilco Berends: ‘Ook in de keuken is Hemels Rembrandt dit jaar weer een unieke ervaring. Elke souschef is verantwoordelijk voor één van de vijf gangen van het diner en stelt een gerecht samen gerelateerd aan de werken en het leven van Rembrandt en zijn leerlingen.’

 

De betrokken souschefs zijn Danny Bissot van restaurant De Basiliek in Hardewijk, Tommy Janssen van restaurant De Burgemeester in Linschoten, Niels van Dooijeweert van restaurant Het Koetshuis in Bennekom, Frank Bakkenes van restaurant Vrienden van Jacob in Santpoort-Noord en Otto Genz van restaurant De Nederlanden in Vreeland.

Spraakmakende naaktstudies
Tijdens Hemels Rembrandt 2015 worden elf naaktstudies van Rembrandt en zijn leerlingen geëxposeerd. De studies vormen een voorvertoning van ‘De Naakte Waarheid’, een tentoonstelling van circa tachtig naaktportretten van Rembrandt, zijn leerlingen en collega’s en werden niet eerder in zulke grote getalen bijeengebracht. Rembrandts naaktportretten waren spraakmakend, omdat hij, anders dan zijn collega kunstenaars, een realistisch beeld van de modellen wilde neerzetten. Tijdens de Hemels Rembrandt-diners wordt door een conservator van Het Rembrandthuis een korte lezing gegeven over de tentoongestelde werken.

Wegens succes herhaald
De eerste editie van Hemels Rembrandt in 2014 bleek een groot succes. Prominenten als Gerdi Verbeet, Eva Jinek en Cornald Maas genoten net als vele anderen van de unieke samenkomst van kunst en gastronomie. Alexandra Hutter, oprichter en directeur van de Rembrandt Tower Boardroom: ‘De reacties die we vorig jaar hebben ontvangen waren overweldigend. De tentoonstelling en de culinaire samenstelling van het menu symboliseren ook dit jaar weer een unieke samenwerking waar we allen trots op zijn en enorm naar uitkijken.”

Unieke ervaring gecombineerd met bijdrage aan een werk!
Hemels Rembrandt is voor iedereen toegankelijk. Een reservering is noodzakelijk via de website. De kosten voor deze exclusieve culturele dinerervaring bedragen € 225,- per persoon. Dit is inclusief ontvangst met champagne en canapes, amuse, een vijfgangendiner van topniveau, bijpassend wijnarrangement, koffie, thee en friandises. Van de dinerprijs is €30,- bestemd voor Museum Het Rembrandthuis, voor de aankoop van een werk dat door één van Rembrandts leerlingen gemaakt is in het leerlingenatelier van het museum. Dit originele werk wordt tijdens Hemels Rembrandt aan de gasten getoond. Tijdens de perslunch van vandaag mochten we het werk uitgebreid bewonderen. Ondanks het kleine formaat trekt het de aandacht. Een man met een halfopen mond, kijkt hij verdrietig of melancholisch? Zijn het de kleuren die de aandacht trekken, of is het de expressie in het gezicht van het portret? Een intrigerend werk, waar iedere gast aan Hemels Rembrandt aan mag bijdragen, onder het genot van een hoogstaand diner, en dan hebben we het nog niet eens over het overweldigende uitzicht gehad!

Nagenieten… ik ontkom er niet aan
De aanwezige pers, inclusief ikzelf, zal nog lang nagenieten van deze bijzondere lunch op grote hoogte. Niet alleen vanwege de mooie verhalen van Alexandra Hutter over Rembrandt Tower Boardroom en die van Michael Huijser, directeur van Museum Het Rembrandthuis. Ook niet alleen vanwege [afbeelding niet meer beschikbaar]de herinneringen aan de ongekend goede gerechten (hoe leg ik het dessert uit aan anderen? En wat zat er allemaal in het gerecht waar een kleine rasp limoen aan werd toegevoegd?!), de fijne tafelgenoten of het schitterende uitzicht (zelfs Rotterdam en Almere waren zichtbaar!). Maar ook vanwege het mooie bord met daarop een ets, dat we bij vertrek meekregen. Ik heb nummer 53 van de 200 exemplaren. Het is bijna zonde om er van te eten, maar morgen doe ik het toch. Al is het maar om weer even in die hogere, of hemelse, sferen te raken!


Over Museum Het Rembrandthuis

Het voormalig huis van Rembrandt van Rijn is vandaag de dag een museum, waarbij zoveel mogelijk teruggebracht is naar de stijl van Rembrandts tijd. Zeventiende-eeuwse meubelen en gebruiks- en kunstvoorwerpen geven een indruk van de bezittingen van Rembrandt toen hij hier woonde. Museum Het Rembrandthuis bezit een bijna complete en wereldberoemde etsencollectie van Rembrandt. Een selectie hiervan is vrijwel altijd te zien in de tentoonstellingsruimte. In de moderne museumvleugel zijn regelmatig tijdelijke exposities met werk van voorgangers en tijdgenoten, maar ook van moderne en hedendaagse tekenkunst en grafiek. Daarnaast zijn in het Rembrandthuis dagelijkse ets- en verfdemonstraties, die laten zien hoe Rembrandt destijds werkte.

Over Rembrandt Tower Boardroom
De plaats waar in 1994 het hoogste gebouw van Amsterdam en omstreken verrees, de 150 meter hoge Rembrandt Tower, was in de zeventiende eeuw één van de favoriete plekken van Rembrandt. Met zijn bijzondere ligging en uitmuntende service is de Rembrandt Tower Boardroom normaliter een geliefde locatie voor besloten zakelijke bijeenkomsten, private diners of events van bedrijven uit binnen- en buitenland. 360 graden uitzicht vanuit het hoogste gebouw van Amsterdam is indrukwekkend: op heldere dagen zijn zelfs Utrecht, Den Haag en Rotterdam te zien.

Fotocredits: Hanna Hachula

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!