Back Back Nieuws

Ex-directeur schouwburg gearresteerd vanwege fraude

20 oktober 2010

Albert Krielen (63) is, anderhalf jaar nadat hij opstapte als directeur van Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, aangehouden op verdenking van het aannemen van steekpenningen. Ook Gerard Kerkhoff, directeur van La Vie Catering (dat vorige week failliet ging) is gearresteerd, op verdenking van omkoping. Zij zijn beiden in verzekering gesteld ‘ten behoeve van het onderzoek’, aldus het Openbaar Ministerie. Komende vrijdag wordt beslist of beiden langer in voorarrest blijven.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Smeergeld of het veld ruimen
Volgens het Openbaar Ministerie zou Gerard Kerkhoff aan Krielen tussen 2007 en 2009 ongeveer 50.000 euro hebben betaald. Ook onderzoekt het OM of Krielen steekpenningen eiste van de voormalige cateraar van de Stadsschouwburg en De Vereeniging Hutten Catering. In 2007 werd Hutten Catering plotseling aan de kant geschoven als cateraar van Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, en vervangen door La Vie Catering en Keizer Karel Catering, twee bv’s van Gerard Kerkhoff. Hutten was daarover verbolgen, stapte naar de rechter, maar verloor die zaak. Destijds deden in de Keizer Karelstad al vrij snel de geruchten de ronde dat Krielen Bob Hutten een ultimatum had gesteld: smeergeld betalen of het veld ruimen.

Valsheid in geschrifte
Krielen vertrok zelf anderhalf jaar geleden bij de Keizer Karel Podia (Stadsschouwburg en De Vereeniging), nadat was gebleken dat hij valsheid in geschrifte had gepleegd. In zijn Curriculum Vitae beweerde hij onder meer dat hij topman bij Philips, wethouder van Rotterdam, reclamegoeroe, KLM-piloot en topvolleyballer was geweest. De gemeente Nijmegen (die eigenaar is van de Keizer Karel Podia) schakelde het bureau PriceWaterhouseCoopers (PWC) in om het arbeidsverleden  van Krielen na te trekken. Daaruit bleken ‘aantoonbare onjuistheden’. Ook zou er volgens PWC sprake zijn van omkoping: Krielen ontving maandelijks 1000 euro van La Vie Catering.

1,3 miljoen aan vergoedingen
Krielen heeft altijd ontkend steekpenningen aangenomen te hebben. “Eind 2007 heb ik een organisatie-advies geschreven voor La Vie,” vertelde hij anderhalf jaar geleden bij zijn vertrek. “Daarvoor heb ik me in maandelijkse termijnen laten betalen. Daarnaast bleef ik actief als adviseur.” Een dag na het vertrek van Krielen stapten ook de raad van commissarissen van de schouwburgen en de verantwoordelijke wethouder op. PWC heeft uitgerekend dat Krielen van 2001 tot 2008 voor ruim 1,3 miljoen euro aan vergoedingen kreeg en ruim 3,5 ton aan onkosten declareerde. Krielen verdiende veel meer dan het bedrag dat met de gemeente Nijmegen was afgesproken: ruim boven de twee ton per jaar.

Hutten Catering voorlopig terug
Sinds afgelopen weekeinde is Hutten Catering weer terug als cateraar bij Stadsschouwburg Nijmegen en De Vereeniging. Voorlopig is dat tijdelijk, nadat de samenwerking met La Vie Catering (vanwege het faillissement) en met Keizer Karel Catering (vanwege achterstallige betalingen) is stopgezet. Een officiële aanbesteding over de catering bij Keizer Karel Podia volgt later.    

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!