Back Back Column

EventsBlog Willemijn van Hussen: Creatieve breinen

03 maart 2016

Donderdagmiddag, ik maak gebruik van de vrijheid die je als ondernemer hebt, en ga een uurtje helpen op school in groep 4 met een muziekproject. Ik vraag de kinderen wie er allemaal op muziekles zit of een instrument bespeelt en ik schrik me werkelijk rot! Twee kindjes in de hele klas steken hun vinger op.

Is dat erg dan? Ja, dat is héél erg. Ik ben niet het type dat denkt dat vroeger alles beter was. De tijden waarin we allemaal massaal aan onze blokfluit lurkten, daar pleit ik helemaal niet voor. Maar muziekles in de brede zin van het woord, dat moet gewoon terug! Allereerst is het goed voor het brein van onze kinderen. Ze worden slimmer, creatiever, oplossingsgerichter en socialer van muziekmaken. Dat is inmiddels wel bewezen. En grote roerganger Joop van den Ende springt daarvoor gelukkig ook op de bres, dat was jullie vast niet ontgaan.

Maar het gaat wat mij betreft verder dan dat het goed is voor onze kinderen, het is goed voor Nederland. We hebben op het gebied van creativiteit nogal wat hoog te houden en ons exportproduct bij uitstek zit hem in creativiteit: van design tot dance. Daarin investeren is dus volgens mij dus cruciaal.

Wat kunnen wij als branche hieraan bijdragen? In het klein kun je natuurlijk spulletjes leveren: een goede microfoon, geluidsset of piano sponsoren op een lokale school. Of je kennis op productioneel of creatief vlak inzetten: de herinvoering van het kerstconcert of musical op de school in je omgeving. Of een klas hun eigen nummer laten produceren op de computer, et cetera et cetera. Ik ga door met bijdragen van dit soort ministeentjes, maar intussen suddert het door in mijn hoofd. Uiteindelijk zou het zo mooi zijn: de terugkeer van de muziek-/ zang-/ creatief docent op scholen. Op elke school naast een gymleraar ook die muziekleraar weer terug.

Het platform dat zich hiervoor hard maakt is Meer Muziek in de Klas. Op 9 maart vindt in de Gashouder een concert plaats van het leerorkest. Op naar een creatieve jonge generatie!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!