EventsBlog Patrick Roubroeks: ‘A STORY TO TELL?’EventsBlog Patrick Roubroeks: ‘A STORY TO TELL?’
Back Back Column

EventsBlog Patrick Roubroeks: ‘A STORY TO TELL?’

12 september 2016

Met het gelijknamige boek van communicatiespecialist Jan Driessen in de tas vertrek ik naar Rusland. Ik ben uitgenodigd om te spreken op het congres Event Show 2016. En omdat een beetje inspiratie van de grote wereldleiders geen kwaad kan, heb ik deze vakliteratuur in mijn reisbagage meegenomen.

Moskou. Mysterieuze stad in het verre Rusland. De stad heeft een feestje te vieren want dit weekend viert de stad haar 869e verjaardag. Misschien kan ik er nog wat van meepikken? Wij van Xsaga zijn immers (óók) van de feestjes en een Russisch feestje maakte ik nog niet eerder mee.

Ook ik heb een verhaal te vertellen. De congresfolder kopt de titel van mijn lezing ‘How to create moments to remember’. Afgelopen jaren hebben wij met Xsaga een mooie portefeuille mogen opbouwen van dit soort momenten en dan word je – kennelijk – vanzelf een specialist op dit gebied. Ik vind het een eer om te mogen spreken voor dit internationale publiek.

Ik check in bij het prestigieuze Golden Ring Hotel in het centrum van Moskou. Het grote gebouw valt in het niet naast het imposante ministerie van Buitenlandse Zaken dat aan de overkant van de straat is gesitueerd. Ik krijg een prachtige suite toegewezen en val al snel in een diepe slaap.

Daags erna mag ik aan de bak en toon de volle zaal met aandachtig luisterende Russen onze nieuwe company trailer. Een applaus volgt. Een compliment voor de collega’s die hem de afgelopen week hebben afgemaakt.

Ik vertel met veel passie over ons werk en neem de aanwezigen mee in ‘De X tips van Xsaga’. Afsluitend bespreken wij de Van Gogh case en ook dit filmpje mag rekenen op een mooi applaus. Einde lezing. Gedurende de rest van de dag luister ik naar zoveel mogelijk inspirerende sprekers, voor zover de tolk ze vanuit het Russisch naar ordentelijk Engels weet te vertalen. Er gebeurt hier heel erg veel en heel veel tegelijk in dit grote land. Het evenementen vak lijkt een enorme ontwikkeling te ondergaan.
Ook luister ik naar het ROI verhaal van Victor Neyndorff van Move en naar het altijd motiverende verhaal van mijn gewaardeerde Duitse collega van VOK DAMS. Het lijkt wel of de mogelijkheden – lees budgetten – bij onze Oosterburen groter zijn dan in ons land. En mocht er bij Xsaga een internationale ambitie bestaan, dat valt een eerste stap naar Duitsland wellicht te overwegen.

Met die gedachten stap ik in een taxi die mij en mijn Nederlandse collega’s samen met een uiterst select en internationaal gezelschap, waaronder Salvatore Sagone en Kevin Jackson naar het Rode Plein brengt. Natuurlijk maak ik een selfie op het Rode Plein! Deze unieke kiek mag in mijn levens-collectie natuurlijk niet ontbreken. Over het plein lopen honderden vreemd geklede ‘figuranten’ verkleed in wonderlijke kostuums. Ik lijk te zijn verstrikt in een grootschalige filmopname maar ik heb geen idee welke rol ik daarin vervul. Het plein is deels afgesloten voor ‘iets groots’ dat komen gaat. Oh ja, natuurlijk…de stad is morgen jarig en dat zullen wij weten ook.

De avond verdrinkt zichzelf in de wodka en daags erna word ik wakker met een Russische kater. Ik doe de televisie aan en blijk net op tijd te zijn om het grootschalige verjaardagsfeest op het Rode Plein te volgen. Ik kijk mijn ogen uit bij het zien van playbackende volksartiesten, zingende mijnwerkers en vrolijk hoepelende schoolkinderen. Alle clichés dansen in een strak geregisseerde show door mijn hotelkamer. Ze tonen mij een beeld dat mij vooral aan vroeger doet denken. Welk ‘verhaal’ probeert dit spektakel aan mij te vertellen en hoe denken mijn Russische collega’s daarover?

Met die vragen in mijn hoofd pak ik mijn koffer en vul hem met dierbare herinneringen aan een mysterieuze stad in een spannend land dat ik voorlopig wel niet zal begrijpen maar wiens verhaal ik wel ga proberen te volgen.

Patrick Roubroeks
proubroeks@xsaga.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!