Back Back Achter de schermen

Eventmanagers in het KIT: bijzondere aftrap 2016

20 januari 2016

Leon Kruitwagen spreekt warme en tevens harde woorden tijdens Nieuwjaarsbijeenkomst GvE

Een dinsdagmiddag in januari, het is koud buiten en het land staat vol met files vanwege de lichte sneeuwval. De agenda’s van eventmanagers en andere event professionals lopen aan het begin van het nieuwe jaar gestaag weer (te) vol. Toch weerhoudt dat genodigden niet om naar de nieuwjaarsbijeenkomst van het Genootschap voor Eventmanagers (GvE) te komen. Samen met Platform Museum Locaties (PML) Theater Locaties Nederland (TLN), G14 en Freelance Event Professionals (FEP) organiseert GvE dit jaarlijkse event waar iedereen graag zijn agenda voor vrijmaakt.

Deze keer een warm welkom in het karakteristieke KIT in Amsterdam, met voorafgaand voor geïnteresseerden (en dat waren er veel!) een rondleiding in het naastgelegen Tropenmuseum.

Talloze decoraties die verwijzen naar het koloniale tijdperk
Boven aan de statige buitentrap vangen organisatoren Dirk Prijs en Jet Maas hun gasten op. ‘De beste wensen’ galmt nog regelmatig door de imposante hal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Een ruimte vol allure en talloze decoraties die verwijzen naar verschillende wereldculturen en de Nederlandse koloniale geschiedenis. En ook wanden en pilaren met maar liefst 12 soorten marmer creëren een bijzondere sfeer.

Het verhaal van het KIT
CEO van het KIT, Mark Schneiders, weet ons te vertellen dat dit pand aan de Mauritskade voor zes miljoen gulden in 1910 gebouwd is. Mede dankzij stichters van het Vereeniging Koloniaal Insitituut die ieder 25.000 gulden doneerden om het gebouw te kunnen realiseren. Sinds 1949 (toen de dekolonisatie zich verder ontwikkelde) kreeg het pand een andere naam: Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), meer passend bij de bredere aandachtsgebieden dan alleen de koloniën. Denk aan het verlenen van technisch advies aan ontwikkelingslanden op gebied van economie en gezondheid. Daarom is er tevens een naastgelegen hotel met 80 kamers geopend in 1967. Schneiders: ‘Daar werden mensen uit ontwikkelingslanden gehuisvest en aldaar kregen zij opleidingen op het gebied van onder andere landbouw.’

Hoogte- en dieptepunten met als laatste wapenfeit de bezuinigingsronde
Het markante pand kent een rijke geschiedenis, met hoogte- en dieptepunten. Een van de tegenslagen is de laatste bezuinigingsronde: ‘Drie jaar geleden werd onze jaarlijkse subsidie van 20 miljoen euro stopgezet en moesten we het zelf doen. Het museum hebben we overgedragen aan de Museum Stichting en de Bibliotheek is noodgedwongen gesloten. Toch gaan we verder en blijven we ontwikkelen,’ vertelt Schneiders aan alle genodigden. Een van de pijlers is het welkom heten van de zakelijke evenementenmarkt. Vandaar dat deze prachtige event venue onder de aandacht wordt gebracht bij eventmanagers tijdens de nieuwjaarsborrel van het GvE en haar andere labels.

In het gebouw dat ontworpen is in een uitbundige neonrenaissancestijl lijken alle event professionals zich snel op hun gemak te voelen. Er wordt volop genetwerkt, gesocialized, gelachen en gedronken en Select Catering – dat dit jaar haar 30-jarige jubileum viert – fêteert ondertussen iedereen met heerlijke warme en koude hapjes.

Veranderde samenleving en branche
Oprichter en directeur van het Genootschap, Leon Kruitwagen, vraagt zijn gasten toch nog even om aandacht: ‘Ik weet dat jullie allemaal met elkaar willen praten, maar ik wil graag nog even iets zeggen.’ Het is vrijwel direct stil. En nadat Kruitwagen iedereen vraagt om de geserveerde bonbon van gin-tonic (met het logo van PML) in zijn hand te nemen, start hij zijn betoog met allereerst een vraag: ‘Wie denkt dat 2016 een mooier jaar wordt dan 2015?’ Bijna iedereen steekt zijn of haar hand op. ‘We leven in een bijzondere tijd: economisch gaat het beter, tegelijk zijn er ook grote saneringen geweest. Alles is anders geworden, maar er zijn ook volop kansen voor nieuwe initiatieven en start-ups. Aan de andere kant bestaat ‘lange termijn’ er bijna niet meer. Al deze zaken gelden ook voor onze branche.’

Hij vervolgt: ‘Toch is het medium event onmisbaar geworden in de marketingcommunicatie-mix. We zien dat de live ontmoeting haar plaats weer heeft verworven, zowel in de samenleving als in de zakelijke markt. Dat moeten we koesteren, want dat hebben we met elkaar in de afgelopen 20 jaar bereikt.’

Aan het denken gezet
Kruitwagen staat even stil bij het feit dat veel bedrijven en zelfs een hele generatie in de tussentijd verdwenen zijn en dat we in afgetrainde vorm weer verder gaan. ‘Sta dan ook even stil bij ‘wat’ we dan gaan doen en ‘hoe’ we met elkaar omgaan,’ zo stelt hij. ‘Gaan we door de veranderende samenleving met terreurdreigingen, 800.000 baby-boomers die met pensioen gaan en een snellere manier van communicatie een oorlogseconomie – van work hard / play hard) in? Of doen we dat niet? Welke keuzes maakt u?’ Het zijn stellige woorden die een ieder aan het denken zet.

Nieuw team als antwoord op de toekomst
‘Vanwege de veranderingen hebben wij een nieuwe organisatie opgezet. We denken namelijk met een nieuw team een antwoord te hebben op de toekomst. En zo blijkt, want het eerste succes is er: Theater Locaties Nederland heeft sinds de start – twee maanden geleden – al 30 toonaangevende locaties aan kunnen sluiten!’ Nog meer positief nieuws: ‘PML bestaat tien jaar en de groei van dit platform kan tot een voorbeeld dienen,’ zo stelt Kruitwagen. ‘Vroeger waren musea stoffige instituten, maar er is een enorme dynamiek geweest, musea zijn weer hip en het stof is weggeblazen. Een enorm compliment voor de 70 locaties die aangesloten zijn bij het Platform Museum Locaties.’

Letterlijk tanden zetten in 2016
Met deze woorden en met de woorden ‘laten we samen onze tanden in 2016 zetten’ neemt Kruitwagen een hap in de gin-tonic bonbon met het logo van PML. Iedereen volgt zijn voorbeeld en geniet nog van een fijne netwerkborrel in het monumentale pand in Amsterdam-Oost.

Over KIT, Tropenmuseum en Amsterdam Tropen Hotel
Het indrukwekkende monumentale pand gelegen aan de Mauritskade/Linnaeusstraat (Amsterdam-Oost) is een internationale ‘knowledge hub’ voor bedrijven en organisaties die zich bezighouden met duurzame ontwikkelingen interculturele samenwerking. Waar het gebouw in het verleden slechts voorbehouden was voor medewerkers van het KIT, is het gebouw nu ook beschikbaar voor anderen. Naast het KIT en het Tropenmuseum hebben inmiddels diverse huurders het pand betrokken. Hierdoor wordt een plek gecreëerd waar bedrijven en organisaties elkaar kunnen ontmoeten, kennis kunnen delen en samenwerken. Daarnaast wordt het gebouw ook gebruikt voor congressen, vergaderingen, trouwerijen en evenementen. Hierdoor is het mogelijk om een evenement te organiseren op een bijzondere historische locatie met een imposant decor. En voor meerdaagse congressen kan men voor overnachtingen terecht in het Amsterdam Tropen Hotel. Dit hotel staat in de achtertuin van het KIT direct aan het Oosterpark.

Fotocredtis: Jordi Wallenburg

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!