Evenementenbranche wil weer aan de slag met zakelijke bijeenkomstenEvenementenbranche wil weer aan de slag met zakelijke bijeenkomsten
Back Back Nieuws

Evenementenbranche wil weer aan de slag met zakelijke bijeenkomsten

08 mei 2020

Donderdag heeft het Eventplatform, bestaand uit prominente brancheverenigingen uit de evenementenbranche een protocol voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen binnen de 1,5 meter samenleving aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) aangeboden. Zij hebben de staatssecretaris uitgenodigd hierover in gesprek te gaan op een locatie waar dit ook in de praktijk kan worden gebracht. De branche pleit ervoor om – net als in Duitsland – een onderscheid te maken tussen evenementen en de zakelijke markt, zoals beurzen en congressen.

Spin-off omzet

De evenementenbranche genereerde in 2019 een omzet van € 7,4 miljard met circa 100.000 medewerkers, waarbij onderzoek aantoont dat de branche een spin-off omzet levert van enkele miljarden euro’s per jaar naar veel andere branches zoals hotels, horeca, de toeristische sector en transportsector. Sinds de uitbraak van Covid-19 is de evenementenbranche echter tot stilstand gekomen. De meeste (grote) beurzen, congressen en corporate events zijn uitgesteld en verplaatst naar 2021. Zicht op het precieze moment van herstel is nog onzeker. Het lijkt erop dat de evenementenbranche als een van de laatste sectoren zal herstellen.

Middelen en kennis beschikbaar gesteld

In de afgelopen weken heeft de branche voor (zakelijke) bijeenkomsten haar toegevoegde waarde laten zien in de bestrijding van Covid-19. Diverse spelers hebben direct hun middelen en kennis ter beschikking gesteld om in korte tijd beurzen en evenementenhallen om te bouwen tot noodhospitalen. Ziekenhuizen en sporthallen zijn door standbouwers voorzien van tijdelijke triage ruimtes, diverse spelers in de markt hebben zich gericht op het vervaardigen van beschermingsmiddelen voor zowel de retail als de zorg.

www.wijhelpengraag.nu

CLC-VECTA heeft daarnaast de site www.wijhelpengraag.nu gelanceerd om hulpvragen waarbij de branche kan helpen te koppelen aan leden. Met het gepresenteerde protocol wil de branche voor (zakelijke) bijeenkomsten benadrukken dat ook zij, naast de genoemde noodmaatregelen in de bestrijding van Covid-19, haar verantwoordelijkheid wil nemen in het veilig en verantwoord opstarten van zakelijke bijeenkomsten in de 1,5 meter samenleving en zo ook de economische, toegevoegde waarde voor Nederland op een verantwoorde manier kan leveren. Op deze manier kan er weer op bescheiden wijze worden opgestart, als opmaat naar een volgende fase, in de hoop op enig moment weer volwaardige bijeenkomsten te kunnen organiseren, zonder financiële ondersteuning vanuit de overheid, die nu onontbeerlijk is.

Het protocol bevat richtlijnen voor opdrachtgevers, organisatoren, accommodaties, toeleveranciers en bezoekers van zakelijke bijeenkomsten, zoals vak- en publieksbeurzen, corporate events, congressen en vergaderingen. Publieksevenementen als concerten en festivals vallen uitdrukkelijk buiten de scope van het protocol.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!