Evenementen over een andere boeg? In Friesland is alle ruimte!Evenementen over een andere boeg? In Friesland is alle ruimte!
Back Back Locaties

Evenementen over een andere boeg? In Friesland is alle ruimte!

10 juli 2020

Goed nieuws begin juni: IT GIET OAN, de Locatietour Leeuwarden Friesland Coronaproof, georganiseerd door Linda op Locatie en Meet in Friesland. Eindelijk weer op pad! ‘Voorzichtig aan vinden de eerste kleinschalige evenementen plaats’, vertelt Linda Kerkhoven. ‘Als eventorganisator zul je wel alles uit de kast moeten halen om het vertrouwen van je gasten te winnen.’ Hoe? Door een andere koers te varen. In Friesland weten ze daar wel raad mee!

Met een grote glimlach staar ik over het water terwijl de wind flink aan het fokkezeil trekt. We zijn met zijn achten aan boord van een prachtige houten Skûtsje en varen door Nationaal Park de Alde Feanen. Heel eventjes zijn we allemaal stil: wat hebben we een fantastische dag achter de rug!

Livestream en Mister Friesland

Na een uitgebreid ontbijt op de 11e verdieping van het Westcord WTC Hotel Leeuwarden starten we de dag in een van de multifunctionele zalen van het hotel. De kickstart is extra bijzonder, want hier wordt het startsein gegeven voor de livestream. Joep van Weert - a.k.a. Mister Friesland – van Aaaaha! Bureau voor livecommunicatie zorgt de hele dag voor een kijkje achter de schermen. Er wordt vanaf de deelnemende locaties geschakeld met de studio van MHB die gerealiseerd is in deze congreslocatie ter ondersteuning van webinars en hybride evenementen.

Alle locaties die we vandaag bezoeken, bieden een totaalconcept van bijeenkomst, tot incentive tot catering. Op naar de eerste locatie! We springen op de fiets: op naar Post Plaza Hotel & Grand Café. Dit hotel bevindt zich in een voormalig postkantoor. Het thema post is op creatieve wijze in ere gehouden, de locatie is dan ook een droom voor storytellers. In de verschillende meetingruimtes vind je naast allerlei architectonische details van het gebouw ook nog briefsorteerkasten, leestafels en postmachines. Vergaderen kan bijvoorbeeld in de oude plugkamer. Je kunt uiteraard blijven slapen en in het Grand Café met het prachtige balkenplafond is alle ruimte voor borrels en diners. Bijzonder: ze hebben hun eigen koffiebrander en dus hun eigen koffie! Uiteraard posten we een kaartje naar huis.

Slangengif

Een kort fietstochtje door het centrum van Leeuwarden brengt ons naar een nog onontdekte congreslocatie: het Natuurmuseum Fryslân . De architectuur van het voormalige weeshuis meets een hypermoderne glazen dakconstructie, waardoor de binnenplaats van 550m2 een prachtige plek is geworden voor congressen of andere bijeenkomsten. Met een rondje langs de bijzondere collectie met dieren en verhalen uit alle windstreken, geef je je evenement een nét iets andere draai. We nemen een kijkje bij de levende (!) slangen uit de tentoonstelling GIF

Geruisloos door de grachten en de bak in!

Met een goed gevuld lunchpakket stappen we in een gifgroene sloep om Leeuwarden – helemaal geruisloos want elektrisch - vanaf het water te bekijken. Met drie personen op het sloepje gaat afstand houden prima! We komen aan bij De Blokhuispoort. Hoewel deze voormalige gevangenis tot twaalf jaar geleden nog in gebruik was, is het door projectontwikkelaar BOEi getransformeerd tot een culturele hotspot. Zaalnamen als De Juut, De Lik en De Stille herinneren aan het verleden: iets wat ze belangrijk vinden in deze historische locatie. Op de grote binnenplaats kunnen (transparante) tenten geplaatst worden voor grote congressen. Middelgrote evenementen kunnen plaatsvinden in de voormalige werkruimte of in de kapel en breakoutsessies of vergaderingen in de cellenblokken van de dBieb. Ook hier is weer een slimmigheid bedacht om ervoor te zorgen dat we op een veilige anderhalve meter van elkaar kunnen blijven. Tijdens de rondleiding krijgen we allemaal een eigen Silent DJ-koptelefoon op, zodat we ook als we wat verder weg staan de spreker prima kunnen verstaan.

Samenkomen in een kas

Op naar de eigen auto, zo hoeven we niet bij elkaar te kruipen in één vervoersmiddel én heb je even een kort momentje om op adem te komen. We gaan de stad uit! Na een ritje door het mooie Friese land komen we bij de glazen kassen van De Laape. Groen vergaderen krijgt hier een nieuwe betekenis: alles wordt verwarmd door warmtepompen, energie wordt opgewekt met zonnepanelen en regenwater wordt hergebruikt. De plek is bijzonder geschikt voor meerdaagse trainingen en zakelijke retreats, want gasten kunnen overnachten in een van de 18 eenpersoonskamers, die gemoedelijk over het terrein verspreid liggen. Er is volop buitenruimte, een haardvuur, er zijn bijzondere plekken om te gaan zitten en een aanlegsteiger.

Skûtsjesilen & Fries Food Festival

Het grootste gedeelte van de dag brengen we buiten door, in de gezonde, frisse lucht. Als afsluiter kan een zeiltocht dan ook niet ontbreken. Na een opzwepende inleiding van Age, wordt de groep verdeeld over verschillende Skûtsjes en Aken, waardoor we ook aan boord alle ruimte hebben. Behalve veel buitenruimte en allerlei mogelijkheden voor sportieve breaks, is Annage ook een groene vergader- en eventlocatie. Nadat we heerlijk uitgewaaid weer terugkeren bij Annage, staat er aan de rand van het water een heus Fries Food Festival voor ons klaar, zoals dat alleen in Friesland kan. Met een drankje en een verse pizza of hotdog in de hand zuchten we nog even diep. Wat is Friesland mooi. Kunnen we nog even blijven?

De afgelopen weken zijn alle zeilen bijgezet om de Locatietour Friesland om te buigen naar een veilige en verantwoorde editie, om zo te laten zien wat er wél kan. Veel buitenlucht, ruime locaties en slimmigheden om mensen op afstand te laten blijven. Deze verfrissende aanpak werkt! Aangestoken door deze inspirerende locatietour? Kijk op de eventwebsite wie er allemaal meewerkten om van deze dag een succes te maken. Misschien doe je nog leuke ideeën op voor je eigen evenementen.

Benieuwd naar de livestream of naar de livestreamfilmpjes per locatie? Die vind je hier.

Foto's: Bianca de Wit

Door > Mahlee Plekker

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!