Evenementen krijgen in het Nijmeegse huis voor de kunsten iets extra'sEvenementen krijgen in het Nijmeegse huis voor de kunsten iets extra's
Back Back Locaties

Evenementen krijgen in het Nijmeegse huis voor de kunsten iets extra's

14 november 2017

In de Lindenberg is alles net even anders 

 

Warm, creatief, artistiek en eigenwijs. Dat is de sfeer in de Lindenberg, het huis voor de kunsten in Nijmegen. Het culturele centrum in het hartje van de stad aan de Waal is een ideale locatie voor particulieren en bedrijven die out of the box denken. 'Onze missie is om mensen te verbinden via kunst en cultuur. Dat doen we professioneel én met een knipoog,' vertelt Sjoerd Wilmans van de Lindenberg.

Alles in de Lindenberg is net even een slagje anders dan elders. Dat merk je meteen bij aankomst. Op de buitenmuren van de binnenplaats prijken allerlei citaten in levensgrote letters, die je meteen aan het denken zetten. De bewegwijzering in het kruip-door-sluip-door theater gebeurt via wijzerborden die je op straattheater festivals aantreft. De communicatie in het hele pand is Nederlands en dat is vandaag de dag uniek. De zitjes in het lounge zijn gevoerd uit lappendekens van verschillende stoffen. Gitaarklanken weerklinken uit een oefenruimte waar kinderen aan de slag zijn. Ineens raast een groep mountainbikers en bmx-ers het pand in en elders weer uit. De route van de Jee-o-city Downhill Nijmegen loopt namelijk door het pand! Het geeft aan hoezeer de Lindenberg midden in de samenleving staat. Jong, oud, actieve en passieve kunstliefhebbers, professionele en amateurgezelschappen, particulieren en bedrijven; iedereen is welkom in het huis voor de kunsten. Binnen en buiten de muren van het pand. Want de Lindenberg zoekt via cultuurprojecten scholen, instellingen en bedrijven op.

De Lindenberg: altijd reuring

In de Lindenberg is altijd reuring: het ene moment is er een dansfeest voor 1500 personen tot drie uur in de nacht, enkele uren later is er een matinee voorstelling voor kinderen op zondagmorgen. Het is, kortom, een locatie voor bedrijven die iets 'anders dan anders' willen. 'Het zit in ons dna om bruggen te slaan tussen verschillende werelden,' vertelt Sjoerd Wilmans. 'Daarnaast denken en handelen we buiten kaders en zijn we heel flexibel. Heeft een bedrijf behoefte aan teambuilding workshops? Dan bieden we een workshop muziek, dans of theater. Acteur of spreker nodig? Ook dat kunnen we regelen. Achter de schermen is alles goed geregeld: de technici weten met slimme oplossingen het optimale rendement uit de ruimtes te halen. En bij elke aanvraag krijgen opdrachtgevers te maken met een vast aanspreekpunt in de voorbereiding en de uitvoering.'

Van zang, theater tot bootcamps in het Valkhofpark

Evenementen vinden er plaats in allerlei soorten en maten: bedrijfsfeesten, (medische) congressen, symposia en bruiloften. Plus eindeloos veel kleine vergaderingen en heisessies, vaak verluchtigd met tussendoor workshops schilderen, muziek, zang of theater. Of met een bootcamp in het nabijgelegen Valkhofpark.

  • Evenementen krijgen in het Nijmeegse huis voor de kunsten iets extra's
  • Steigerzaal
    Steigerzaal
  • Evenementen krijgen in het Nijmeegse huis voor de kunsten iets extra's
  • Evenementen krijgen in het Nijmeegse huis voor de kunsten iets extra's
  • Evenementen krijgen in het Nijmeegse huis voor de kunsten iets extra's

Regelmatig is de Lindenberg het decor (en mede organisator) van feesten op drie verschillende locaties onder één dak: in de Lindenbergzaal, de Valkhofzaal en de Foyer/Restaurant. Bij veel evenementen worden de zalen in combinatie gebruikt: bijvoorbeeld een uitbundig personeelsfeest voor 500 personen in de Lindenbergzaal, met diverse dj's en een grote band. Wie even de rust wil opzoeken, wijkt uit naar de Valkhofzaal, die is omgebouwd tot een lounge setting of een casino. Aan het einde van het jaar zijn er vaak kerstfeesten in de Lindenberg of evenementen in een Winter Wonderland setting: met kerstbomen aan het plafond en op het binnenplein sneeuw, een grote arrenslee, vuurkorven en een 'koek en zopie' hut.

Grote diversiteit aan zalen

De ruimtes zijn heel divers qua uitstraling: dat varieert van theaterzalen, feestzalen en vergaderruimtes tot openbare ruimtes, lokalen en studio's. De Lindenbergzaal is heel multifunctioneel met een tribune in een theateropstelling, die in een oogwenk ingeklapt kan worden. De Steigerzaal is een kleine theaterzaal die zich kenmerkt door een warme, intieme sfeer. Het podium staat dicht op het publiek en nodigt uit voor een presentatie met interactie. Ideaal voor sprekers die zich open en kwetsbaar opstellen. Dat is de reden dat bekende cabaretiers, zoals Claudia de Breij en Marc Marie Huijbregts regelmatig try outs voor hun shows houden in de Steigerzaal.

De Valkhofzaal is een bijzondere ruimte: een parketvloer, aan de ene kant een wand vol met Jeroen Bosch-achtige muurschilderingen en een mooie bar. Aan de andere kant een wand met ramen, en een buitenterras van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op het historische Valkhof en de Waalbrug. De ligging van de Lindenberg is sowieso een cadeautje. Midden in het bruisende centrum van Nijmegen, met een majestueus uitzicht op de stromende Waal en de Ooijpolder. Vanaf de autoweg is het huis voor de kunsten binnen een minuut bereikbaar en er liggen twee parkeergarages op twee minuten loopafstand.

Vergaderen in een andere wereld

Feesten in de Lindenberg kan tot 1500 personen. Voor kleinere groepen die willen vergaderen, zijn er break out ruimtes voor groepen van 15 tot 40 personen. Ook hier keert de knipoog terug: de Blue Room is te herkennen aan een rood kader, de Yellow Room heeft een rode uitvoering en de Red Room is te herkennen aan een blauw kleurvak. Wie tussen de meetings door even inspiratie wil opsnuiven, wandelt naar het Expo podium, waar wisselende exposities gestalte geven aan 'Dream with your eyes'. Dat brengt je even in een andere wereld. De wereld van de verbeelding en van de knipoog.

Door > Jan Jacobs

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!