7 december 2009

Even voorproeven bij Taste of Okura

Taste of Okura, het nieuwe culinaire centrum van Hotel Okura Amsterdam, opent deze week zijn deuren. Een uitnodiging om gerechten van Okura's chefs zelf te bereiden in de nieuwe kookstudio, sloegen wij als redactie van High Profile natuurlijk niet af. Wat is er in deze tijd van het jaar nog fijner om zo net voor de feestdagen nog even de geheimen van het sushi maken te leren? Als uitverkorene van de redactie heb ik voor de zekerheid toch maar even een broodje op de zaak gegeten om vervolgens deel te nemen aan de sushi workshop in de nieuwe kookstudio van Okura.

Het is even vreemd als je bij binnenkomst naar de onderste verdieping wordt gestuurd. Je denkt de kelder of de toiletten tegen te komen maar niets is minder waar. Je bent al snel vergeten dat je je op de onderste verdieping begeeft zodra je de hoek omloopt. Hier openen zich de deuren naar de kookstudio waar ik deze middag de workshop Taste of Sushi volg. Een blik met Japanse koks is opengetrokken en naast de prachtige, sfeervolle ambiance zorgen deze koks voor een het ultieme Japanse-sushi-gevoel. Vooral mister Oshima zorgt voor er voor dat zijn publiek aandachtig luistert bij het horen van zijn tips. 'Rice not to hot, not to hot, not to hot.' 'Make hands wet, not to wet, beetje wet.'

Na een korte uitleg mogen we dan zelf aan de haal met de speciale vismessen. We snijden nog een beetje onwennig ons eigen visje maar al snel krijgen we bemoedigende woorden van de begeleidende koks. Het is duidelijk dat we niet aan ons lot worden overgelaten en dat is maar goed ook met van die vlijmscherpe jongens in onze handen. Niet alleen de koks vormen een professioneel team om ons heen, ook de mooiste messen en attributen worden uit de kast gehaald om deze workshop niet zo maar een ordinaire workshop te laten zijn. Okura zou Okura niet zijn om zich ook hier te onderscheiden in kwaliteit. Nadat we na het maken van Norimaki Sushi en Nigri Sushi deze zorgvuldig op ons eigen bordje hebben gelegd mogen we aan tafel.

Er wordt niet gegeten voordat mister Oshima de do's en dont's van het sushi eten heeft overgebracht. Waag het niet om met je stokjes te wijzen naar anderen en leg al helemaal niet je stokjes verticaal op je bord. Dat verwijst naar de dood…en dat moeten we niet willen toch? Na de uitleg durven we dan aan onze sushi te beginnen dat we mogen wegspoelen met verschillende soorten sake. Ook hier krijgen we een enthousiaste uitleg over dit bijzondere Japanse drankje. Nooit geweten dat er meer soorten sake dan wijn zijn.

Beetje jodel van de sake concludeer ik dat naast het broodje eerder die middag totaal overbodig was, Okura een prachtige kookstudio rijker is. Ik ga niet de deur uit voordat ik Tamara Tong Sang nog even op mijn Flip heb gevangen en zij mij vertelt over de mogelijkheden van de kookstudio:

>