Streekbezoek Krimpenerwaard koning en koningin Foto: Frank van BeekStreekbezoek Krimpenerwaard koning en koningin Foto: Frank van Beek
Back Back Nieuws

Ervaar en beleef de Krimpenerwaard

23 februari 2017

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gingen je al voor. Zij maakten op 21 februari jl. kennis met de Kracht van de Krimpenerwaard. Ontdek ook de groene oase in het midden van de Randstad met het oer-Hollandse groene veenweidelandschap, waar de koeien nog gewoon in de wei staan en fietsers en wandelaars genieten van rust en ruimte. Het is ook goed toeven in de leuke dorpjes en mooie historisch stadjes. Kortom, je vindt er alles voor een heerlijk dagje uit of een korte vakantie in eigen land.

Eiland in het Groene Hart

De Krimpenerwaard is een ‘eiland’ in het Groene Hart, een groene oase in het midden van de Randstad, gelegen tussen de steden Rotterdam en Gouda. De rivieren de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel vormen de grens van de Krimpenerwaard. Metershoge rivierdijken en stenen kades beschermen de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente de Krimpenerwaard, met de kernen Berkenwoude, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Haastrecht, Vlist, Stolwijk en Schoonhoven. 

FietsTour

De Krimpenerwaard is een uitgelezen plek om te fietsen. Zo raasden de fietsers van de Tour de France in 2015 door de Krimpenerwaard. Maar het maakt niet uit of je fietst of wandelt, wie de Krimpenerwaard verkent, heeft het gevoel in een levensgroot en prachtig schilderij te zijn. Een schilderij dat zich nog steeds uitbreidt door de ontwikkeling van nieuwe natuur. De wandel- en fietsknooppunten maken het eenvoudig om uw tocht te plannen en zelf uw startpunt te kiezen en ook goede stopplekken te vinden waar u streekproducten uit de omgeving kunt eten en drinken. Op www.uitindewaard.nl staan 200 kilometer aan routes en knooppuntenkaarten. En heb je geen eigen fiets (mee)? Je vindt er ook alle fietsverhuurders van de Krimpenerwaard. 

KoeKaasRoute

Goudse boerenkazen, wie kent ze niet? Deze prachtige ronde kazen die in Gouda worden verhandeld, komen grotendeels van de vele kaasboerderijen in de Krimpenerwaard. Volg de KoeKaasRoute, over historische wegen via de weilanden en (kaas)boerderijen. De eigenaren van deze bedrijven ontvangen je graag. 'We komen net van een kaasboerderij, waar de boer ons liet zien hoe ze kaas maken', vertelt Lenie de Vries enthousiast. 'En daarvoor zijn we naar een geitenboerderij geweest, met wel zeshonderd geiten. We hebben er heerlijke geitenkaas en -yoghurt geproefd. En kijk, we hebben heerlijke kazen gekocht. Kunnen we thuis nog nagenieten van vandaag.' 

Schoonhoven Zilverstad

Schoonhoven Zilverstad is een begrip, hier huizen de hofleveranciers van zilver. Verspreid over de stad zijn de vele ateliers waar je welkom bent om een kijkje te nemen en de goud- en zilversmeden aan het werk te zien. Wie een mooi sieraad of ander uniek cadeau zoekt, is hier aan het juiste adres. De vele ateliers maken, samen met de enige Zilvervakschool van Nederland en het Nederlandse Zilvermuseum van Schoonhoven al eeuwenlang dé zilverhoofdstad van Nederland. Wist je dat hier al sinds de 14e eeuw met zilver wordt gewerkt? Het Zilvermuseum toont momenteel de expositie CROWNED! Dress to impress with Royal designs. De mooiste kronen, tiara’s, diademen en andere hoofdbedekkingen uit de hele wereld. 

Koninklijk varen

Nederland, waterland. Dit geldt in het bijzonder voor de Krimpenerwaard, een ‘eiland’, midden in het Groene Hart. Je kunt er varen, roeien, kanoën, zwemmen, met vorst schaatsen of met een heuse waterbus uw bestemming bereiken zoals de prachtige molens van Kinderdijk. 'Hoi daar', roept de familie Kruis in koor. Twee kano’s komen ons tegemoet peddelen. 'Als het zonnetje schijnt, vind je ons hier op het water', vertelt vader Kruis. 'We wonen in Ouderkerk a/d IJssel, heerlijk buiten, en toch dichtbij Rotterdam. We rijden altijd naar een van de zes startpunten en volgen de bordjes langs de route van knooppunt naar knooppunt en ontdekken altijd weer nieuwe mooie plekjes in onze eigen gemeente Krimpenerwaard. We zijn de Groene Draeck alleen nog niet tegengekomen, maar het is hier koninklijk varen!' De Krimpenerwaard heeft een eigen kanoroutenetwerk met knooppunten, met 65 kilometer aan vaarplezier. De negen startpunten zijn makkelijk te bereiken, want ze liggen allemaal bij parkeerplaatsen. 

Vorstelijk eten en overnachten in de Krimpenerwaard

(H)eerlijke streekproducten, naast de boerenkazen, zijn volop te vinden in de Krimpenerwaard. Het agrarische gebied voorziet dankzij korte ketens tussen producent op het platteland, de consumenten in de steden en omstreken van de (h)eerlijkste producten. Ook jij kunt er vorstelijk eten én overnachten. Sluit de dag af met een overnachting in de gezellige dorpjes en steden in hotels, B&B’s, op een van de campings, waar je ook met een camper terecht kunt, of met een boot, in een van de jachthavens. Wat is jouw favoriete uitzicht bij het wakker worden? Een wei met koeien? Een rivier met boten? Of een rustig straatje in een gezellige dorp of stad zoals bijvoorbeeld zilverstad Schoonhoven? 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!