Back Back Nieuws

Erik Scherder en Henkjan Honing geven lezing in Beeld en Geluid

04 april 2016
Beeld en Geluid stelt tijdens de Nationale Museumweek (16 t/m 24 april) onder het thema ‘Ons echte goud in Beeld en Geluid’ het geheugen centraal: welke rol speelt het bij het kijken en luisteren naar beeld en geluid? Wetenschappers Henkjan Honing en Erik Scherder vertellen erover tijdens gratis lezingen.
 
Henkjan Honing – ‘Iedereen is muzikaal’
Het herkennen van een liedje is voor de meesten van ons een fluitje van een cent en meeklappen op muziek kunnen we allemaal. Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk? En wat heeft het met muzikaliteit te maken?

Hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing laat zien dat luisteraars muzikaler zijn dan ze zelf denken. Wij zijn geen passieve consumenten, wij maken muziek. Ook als we wegzakken in het pluche van het Concertgebouw, of meedeinen op een concert in Ahoy. Ons geheugen, onze emoties en onze verwachtingen zijn onze klankkast.

Erik Scherder – ‘De hersenen gaan voluit op beeld en geluid’
Kijken naar beelden die je aanspreken, je verwonderen, waarbij je kan fantaseren en waarbij je kan wegdromen… Welke netwerken in de hersenen zijn daar allemaal niet bij betrokken! Ongelooflijk indrukwekkend voor jong en oud.

Precies dit geldt ook voor het luisteren naar muziek, zeker als het emotioneert. Wat dacht je van zingen, of zélf een muziekinstrument bespelen. Spannend is ook dat zelfs beginnen met het bespelen van een instrument op oudere leeftijd, hele positieve effecten in de hersenen laat zien. Het is dan ook heel begrijpelijk dat muziek wordt ingezet als 'medicijn', als therapie bij mensen met wat meer kwestbare hersenen, bijvoorbeeld bij mensen met een dementie, bij mensen met hersenletsel na een trauma of bij mensen met autisme. Neuropsycholoog Erik Scherder laat zien dat de hersenen voluit gaan op beeld en geluid.

Programma
In het programma worden archiefbeelden uit de regio en rond de in de lezingen besproken thema’s vertoond. Het programma van de lezingen ziet er als volgt uit:
10:00 - 10:15 uur ontvangst met koffie en thee
10:15 - 11:45 uur vertoning archiefbeeld uit de regio en rond thema + lezing
11:45 - 12:00 uur vragenronde en afronding ochtend

Arrangementen voor alzheimerpatiënten
Tijdens de Museumweek organiseert Beeld en Geluid in samenwerking met Alzheimer Nederland speciale arrangementen voor alzheimerpatiënten en hun mantelzorgers uit de regio. De inschrijving liep via lokale zorginstellingen. Inmiddels zijn alle plekken vervuld.
Tijdens het alzheimerarrangement krijgen alzheimerpatiënten uit de regio Gooi en Vecht voor hen herkenbaar archiefmateriaal te zien en halen ze samen met hun mantelzorgers en medewerkers van Beeld en Geluid herinneringen op aan vervlogen tijden. De medewerkers van Beeld en Geluid worden speciaal voor het arrangement getraind door Alzheimer Nederland, afdeling Gooi en Omstreken, voor het omgaan met mensen met dementie.

Foto: Henkjan Honing

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!