Enerverend jaar voor Grote Kerk Den HaagEnerverend jaar voor Grote Kerk Den Haag
Back Back Nieuws

Enerverend jaar voor Grote Kerk Den Haag

11 december 2020

Net als voor alle evenementenlocaties, was 2020 ook voor de Grote Kerk Den Haag een bijzonder jaar. Een jaar wat met ontzettend veel positiviteit en een overvolle evenementenkalender van start ging, tot het coronavirus in maart haar intrede maakte. Vrijwel alle evenementen gecanceld, mooie plannen tijdelijk in de koelkast, maar ook een jaar waarin de Grote Kerk het decor mocht zijn voor het voorlezen van de troonrede door Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag. Al met al een enerverend jaar. 

Het had zo mooi kunnen zijn...

Het zag er zo gunstig uit voor de Grote Kerk in Den Haag. De bijzondere evenementenlocatie die zich midden in het historische hart van de hofstad bevindt, keek reikhalzend uit naar evenementenjaar 2020. Een volle agenda met jaarlijks terugkerende, maar ook veel nieuwe evenementen. Een gedeeltelijk nieuw team, nieuwe energie en grootse plannen om de Grote Kerk als evenementenlocatie nog sterker te positioneren. Dat liep anders. Want nadat het jaar succesvol van start ging met onder andere de Haagse strand- en terrasbeurs, een klassiek concert en meerdere diners en congressen werd het na maart angstvallig stil. Gelukkig gloorde er hoop toen de Grote Kerk benaderd werd als mogelijke locatie voor het voorlezen van de troonrede. Eerst oriënterend, maar al snel bleek dat er voor het eerst sinds 1904 een andere locatie dan de Ridderzaal gekozen moest  worden. De Grote Kerk bleek, vanwege de zee aan ruimte, een rijke historie en de bijzondere sfeer, een uitstekend alternatief.  

Het absolute hoogtepunt: Prinsjesdag 

En dus werd er gestart met de voorbereidingen voor dit bijzondere moment. Want Prinsjesdag, waar het Koninklijk Huis en de Eerste en Tweede Kamer samen zijn, was bij uitstek een evenement waar het absoluut niet mis mocht gaan met het handhaven van de geldende richtlijnen rondom Covid-19. In nauwe afstemming met de Eerste Kamer kwam dit bijzondere evenement tot stad. “De volledige productie van Prinsjesdag was in handen van Lustr en dat maakte dat wij onze locatie met een gerust hart beschikbaar stelden voor deze bijzondere dag”, laat Lorien Kramer, directeur van de Grote Kerk weten. Menig kabinetslid was onder de indruk van de grootsheid en de sfeer van de Grote Kerk. Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer en eindverantwoordelijk voor Prinsjesdag heeft de Grote Kerk met een persoonlijke brief bedankt voor de uitstekende organisatie. “Een compliment waar we uiteraard ontzettend trots op zijn”, aldus Lorien Kramer. En zo werd Prinsjesdag opeens het hoogtepunt van het afgelopen jaar. 

Over de Grote Kerk 

Maar wat maakt de Grote Kerk nu eigenlijk zo bijzonder als locatie? Daarvoor moet je echt even binnenkijken. Als je de kerk binnenstapt, word je enerzijds namelijk overrompeld door die grootsheid, maar tegelijkertijd ook gevangen door de sfeer en warmte die de kerk uitstraalt. Wat daarnaast keer op keer opvalt, is dat de locatie mensen inspireert. De locatie is daarnaast uniek door zijn veelzijdigheid. De (zakelijke) evenementen die er georganiseerd worden, zijn dan ook zeer uiteenlopend door de ongekende mogelijkheden van en in de Grote Kerk.

In de startblokken voor 2021 

Het team achter de Grote Kerk kan niet wachten op het nieuwe jaar; een jaar waarin hopelijk weer meer mogelijk is op evenementen vlak. Tot die tijd bereidt het team zich voor zodat als het straks weer kan, die evenementenkalender snel weer gevuld kan worden. 

  • Fotograaf: Hans Kouwenhoven

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!