4 november 2024

Eerste sociale gastronomie landbouwtop van Türkiye

Rubrieken

Het 8e Internationale Taste of Adana Festival heeft geschiedenis geschreven door in oktober de eerste landbouwtocht van Türkiye te organiseren die zich richt op sociale gastronomie. Gehouden onder auspiciën van het Gouverneurskantoor van Adana en georganiseerd in samenwerking met de in Zwitserland gevestigde Social Gastronomy Movement (SGM), behandelde de Çukurova Agriculture Summit verschillende kwesties met betrekking tot voedsel duurzaamheid, lokale landbouwpraktijken, bodemgezondheid, irrigatie en de milieueffecten van de landbouw. Het bracht wereldwijde experts samen, waaronder chefs, boeren en ondernemers uit landen zoals Zwitserland, Nederland, Mexico, de VS en de Filippijnen.

Chef Ebru Baybara Demir, de eerste Turkse chef die de eerste prijs ontving bij de Basque Culinary World Prize 2023 en erkend als een Global Food Hero door UNFAO, coördineerde het evenement en bracht internationale delegaties samen om in contact te komen met de boeren, chefs en ondernemers van Çukurova. De top had als doel een dialoog te bevorderen over hoe de landbouw kan evolueren om tegemoet te komen aan de uitdagingen van een snel veranderende wereld, met een focus op praktische oplossingen voor een duurzame toekomst.

Het evenement omvatte een verscheidenheid aan discussies en activiteiten, waarbij een van de hoogtepunten het Universal Plate-initiatief was dat SGM-leden gelijktijdig in 40 landen over de wereld implementeren. Als onderdeel van de vieringen van Wereldvoedseldag bereiden chefs en deelnemers maaltijden voor 2.500 mensen in Adana voor en deelden deze uit, waarmee ze zich aansloten bij 40 landen wereldwijd om het belang van gelijke toegang tot gezond voedsel te benadrukken.

Boeren, chef-koks en wetenschappers

‘Onze missie met deze top is om de belangrijkste drijfveren van voedsel duurzaamheid — boeren, chefs, wetenschappers en gemeenschapsleiders — onder een gemeenschappelijke visie te verenigen. Door samen te werken met de Social Gastronomy Movement tonen we aan dat landbouw, voedsel en sociale impact diep met elkaar verbonden zijn’, zei Ebru Baybara Demir. ‘Ik geloof dat deze top een leidraad zal zijn voor toekomstige samenwerkingen die gericht zijn op het vinden van holistische oplossingen voor bodemgezondheid, voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling.’

Een platform voor wereldwijde samenwerking

Met bijdragen van experts van over de hele wereld vormde de top een platform voor het uitwisselen van ideeën en oplossingen die kunnen leiden tot blijvende verandering. Deelnemers zoals Patrick Honauer van het Zwitserse Food Network en Dr. Thieu Besselink van de Universiteit Utrecht, en David Jacobsen, mededirecteur van Gut Rheinau en Mulch 2.0 die zichzelf omschrijft als een regeneratieve boer, deelden wereldwijde voorbeelden van duurzame praktijken en benadrukten de noodzaak van samenwerking in het voedselsysteem.