Back Back Nieuws

Eerste editie Restaurant Awards laat verborgen parels zien

27 januari 2015
De winnaars van de eerste editie Restaurant Awards 2015 zijn bekend gemaakt.  In elf uiteenlopende categorieën hebben de vijfhonderd beste chefs van Nederland een stem mogen uitbrengen op hun favoriete restaurants. De Librije*** (Zwolle) heeft twee awards verdiend en is hiermee betiteld tot ‘Het Beste Restaurant van Nederland’ en het ‘Het Beste Biologische Restaurant van Nederland’. Alhoewel het gros van de winnaars onder restaurants met een Michelinster is gevallen, is het opvallend dat vakbroeders ook niet-sterrenrestaurants als favoriet bestempelen.

Verborgen parels
Als enige niet-ster onder de genomineerden, is C.E.O. Baas van het Vlees een opvallende winnaar in de categorie ‘Beste Vlees Restaurant’. Met de klassiekers côte de boeuf, entrecote en ossenhaas gaat deze Rotterdamse ‘vleeskantine’ terug naar de eenvoud, maar dan op het hoogste niveau en met de beste ingrediënten. Ook restaurant Mario Uva (Wijdewormer), weet zonder Michelinster menig collega-chef het water in de mond doen lopen. Het ‘Beste Italiaanse Restaurant’ krijgt waardering voor haar klassieke familie recepten en vers geïmporteerde Italiaanse producten.

Erkenning van collega’s
De prestigieuze vakprijs betekent veel voor de restaurants. Librije’s Zusje** (Amsterdam) heeft de award voor ‘Beste Nieuwkomer’ mogen ontvangen. Topchef Sidney Schutte vertelt: ‘Deze erkenning, en wel van collega’s, is veel waard’. Omdat ook awards voor categorieën als ‘Beste Romantische Restaurant’ (Chateau Neercanne*, Maastricht), ‘Beste Groente Restaurant’ (Niven*, Rijswijk), ‘Beste prijs/kwaliteit restaurant’ (Restaurant Amarone*, Rotterdam) en ‘Beste Aziatische Restaurant’ (Han Ting Cuisine*, Den Haag) worden uitgereikt, krijgen restaurants die normaal gesproken niet zo in de schijnwerpers staan ook hoogstaande waardering. Harrie Baas (Restaurant Amarone*) stelt: ‘Dít is wat wij belangrijk vinden. Eindelijk erkenning’.

Vis en wijn in Zeeland
Zeeland is goed vertegenwoordigd in de eerste editie van de Restaurant Awards en ontpopt zich hiermee tot groeiende culinaire provincie. De twee Zeeuwse restaurants De Kromme Watergang** (Hoofdplaat) en Inter Scaldes** (Kruiningen) hebben respectievelijk de awards voor het ‘Beste Vis Restaurant’ en het ‘Beste Wijnrestaurant’ gewonnen. Sterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang staat erom bekend graag te bereiden met zeewater en verse Zeeuwse producten. De sommelier van het team Inter Scaldes werd vorig jaar door GaultMillau uitgeroepen tot grootste talent.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!