Een evenement organiseren zoals de Formule 1: wat komt daarbij kijken?Een evenement organiseren zoals de Formule 1: wat komt daarbij kijken?
Back Back Nieuws

Een evenement organiseren zoals de Formule 1: wat komt daarbij kijken?

07 december 2020

De Formule 1 is een competitie waar organisatorisch altijd een grote uitdaging ligt. Elke race vindt plaats in een ander land op een ander circuit. Er komen bij het organiseren van een evenement als de F1 hoge kosten bij kijken. De organisatie dient als eerste al een fee te betalen om het evenement te mogen organiseren. De hoogte daarvan varieert overigens wel per circuit en is afhankelijk van de ouderdom van het circuit. In Europa betaalt de organisatie gemiddeld 20 miljoen euro aan fee om een race te mogen houden. Zo zijn er eveneens kosten verbonden aan het verkrijgen van een licentie. Ontdek hier meer over de organisatie van een evenement als de Formule 1.

Kosten voor de organisatie

De kosten voor de organisatie zoals de Grand Prix van Abu Dhabi zijn in een aantal categorieën te verdelen. Er is bijvoorbeeld sprake van bouwkosten voor het circuit net als voor de contractuele kosten en van de operationele kosten. De hoogte van de kosten varieert uiteraard, want een apart circuit is net even anders dan een stratencircuit. Zo kost het Abu Dhabi ongeveer 50 miljoen euro per jaar om de Grand Prix te organiseren. De Grand Prix Formule 1 van Abu Dhabi is de laatste race van dit seizoen en wordt op 13 december verreden op het Yas Marina Circuit. De eerste F1 race heeft daar op 1 november 2009 plaatsgevonden. Het circuit is niet al die tijd onaangepast gebleven en veranderingen brengen uiteraard kosten met zich mee, zoals een aanpassing van een bocht. Ook het onderhoud van het circuit in Abu Dhabi kost uiteraard geld. Dat geldt overigens voor alle circuits en zo zijn er ook nieuwe circuits die een Grade Online Licentie van de FIA hebben gekregen. Bijvoorbeeld het circuit in Zandvoort, waar nog meer kosten voor de organisatie bij komen kijken. Voor de komst van de Formule 1 naar Zandvoort was het bijvoorbeeld nodig om een extra toegangsweg aan te leggen.

Grade One-licentie

Het organiseren van een evenement als de Formule 1 is mogelijk als de organisatie over een Grade One licentie van de FIA beschikt. Dat betekent dat alles technisch gezien gereed moet zijn om een Formule 1 race te organiseren. Overigens is Zandvoort gereed voor de komst van de Formule 1 op 5 september 2021. Het circuit heeft al een renovatie ondergaan, waarbij verschillende verbouwingen zijn doorgevoerd. Bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe pitboxen net als het installeren van een racecontrolekamer en een medisch centrum. Naast de aanleg van een toegangsweg naar het circuit zijn er bovendien ook tunnels gebouwd. Dat laat al zien dat er bij de organisatie van een F1 meer bij komt kijken dan alleen het voorbereiden van het circuit. Zo is het ook belangrijk te denken aan voorzieningen op het gebied van veiligheid en verzekeringen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!