Een eeuw terug in de tijd, in hartje Amsterdam Een eeuw terug in de tijd, in hartje Amsterdam
Back Back Locaties

Een eeuw terug in de tijd, in hartje Amsterdam

20 oktober 2022

De Koninklijke Industrieele Groote Club (IGC) doet niet bij iedereen een belletje rinkelen en dat betekent dat ze hun werk om de exclusiviteit te bewaken goed uitvoeren. De oudste sociëteit van Amsterdam is te vinden in het bruisende centrum van de hoofdstad, met uitzicht pal op het Nationaal Monument op de Dam. Maar zodra de deuren achter je sluiten vervaagt dat naar de achtergrond. Je waant je in de roaring twenties. 

Welkom thuis 

Zitten in de ‘huiskamer’ van de IGC terwijl je naar de voorbijgangers tuurt die zich onophoudelijk over de Dam bewegen, creëert een bijzonder contrast. Binnen hoor je niks van alle drukte buiten en ben je omringd door rust en sereniteit. De openhaard brandt en her en der zitten gasten verspreid op comfortabele leren banken. 

De ruimte is statig gedecoreerd met authentieke details: van chique wandbespanning tot jaren twintig lichtarmaturen en het nog originele houtsnijwerk van warmbruin palissanderhout; wie goed kijkt ziet met regelmaat een zeepaardmotief terugkomen in het houtwerk – een zeewezen dat mensen aan het begin van de vorige eeuw biologeerde en daarom geliefd was om te verwerken in dit type ambachtelijk handwerk. Alles is de laatste jaren flink aangepakt en in ere hersteld, en dat loont: het interieur ziet er vlekkeloos uit en klopt tot in de details, en de sfeer is – nog als vanouds – ontspannen en aangenaam.’ 

Inclusief exclusiviteit 

Het woord sociëteit zegt het al: de IGC is een besloten club en telt inmiddels ruim 1350 leden. Je stapt hier dus niet zomaar binnen. Des te verrassender om te ontdekken dat er jaarlijks toch ruim 250 grote en kleine evenementen worden georganiseerd. De diversiteit aan (internationale) bedrijven die de club weet te vinden verrast eveneens: van Amazon tot Adyen en Netflix tot KLM, allen organiseerden bij de IGC bedrijfsbijeenkomsten en lezingen, genietend van het hoge serviceniveau, inclusief Koninklijk tintje. In 2013 ontving de Club namelijk het predicaat Koninklijk en zoals verwacht stappen ook leden van het Koninklijk huis weleens binnen – waaronder tijdens de Nationale herdenking op 4 mei. Leuk weetje: het oudste personeelslid is al een trouwe 42 jaar in dienst! Een duidelijke aanwijzing voor het hechte teamgevoel binnen de organisatie. 

Van dameszaal tot bankkluis 

Dat ondanks alle activiteiten de privésfeer toch gewaarborgd blijft, is te danken aan de verschillende ruimtes die los van elkaar gebruikt kunnen worden. Het leuke aan een historisch gebouw is dat elke ruimte een unieke geschiedenis heeft waardoor elke zaal weer anders aanvoelt, zonder de eenheid te verliezen. Zo is er de Dameszaal: de enige ruimte waar vrouwen tot 1969 toegang tot hadden. Deze doet een stuk vrouwelijker aan dan de rest van het gebouw; onder andere door het toepassen van licht citroenhout. De naam Kluiskamer verklapt zijn origine meteen en de immens massieve, nog originele kluisdeur herbergt ook geen geheimen: dit was ooit een centrale bankkluis, maar doet nu dienst als stijlvolle barruimte. En zo zijn er nog meer zalen met talloze details te ontdekken. Ze dragen één voor één bij aan het uitzonderlijke karakter van het ruim honderd jaar oude pand.   

Ervaar het zelf 

Met de feestdagen in zicht, is een feestelijk kerstdiner of een gezellige (kerst)borrel in een van de stijlvolle ruimtes zo voor de geest gehaald. Van een intiem samenkomen met zes personen tot partijen van 500 man, de IGC verzorgt het allemaal, inclusief hoogstaande cuisine, getraind personeel en een gemoedelijke sfeer. Leuke bijkomstigheid: boven de club is een boetiekhotel te vinden, dus een evenement is zelfs te combineren met een luxe overnachting. 

Smart Event Manager 

Alle  boekingen worden sinds kort verwerkt met het nieuwe banquet sales programma van Smart Event Manager. De salesafdeling is met deze nieuwe IT-omgeving in staat om binnen 24-uur een passende offerte uit te brengen. 

 

Tekst: Bianca Hidajat

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!