The Dylan Amsterdam toneel voor Gijsbreght van AemstelThe Dylan Amsterdam toneel voor Gijsbreght van Aemstel
Back Back Nieuws

The Dylan Amsterdam toneel voor Gijsbreght van Aemstel

27 december 2018

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk Gijsbreght van Aemstel. In 1772 brandde deze Schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele muren en interieurresten bleven bewaard. Tegenwoordig is hier boutique hotel The Dylan Amsterdam gevestigd, tevens een bijzondere locatie voor vergaderingen en bijeenkomsten. Van 3 t/m 6 januari 2019 keert Theater Kwast voor het tweede jaar op rij terug met de Gijsbreght van Aemstel in de oude Schouwburg op de Keizersgracht, dit jaar mét Kloris en Roosje.

Authentieke Gijsbreght van Aemstel

Ruim 375 jaar al trekt deze kaskraker van Joost van den Vondel volle zalen. Tot de jaren zestig opende de Gijsbreght op nieuwjaarsdag traditioneel het jaar in de Amsterdamse stadschouwburg. Theater Kwast probeert op de ontstaansplek het gevoel van de originele Gijsbreght. Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders spreekt al eeuwen tot de verbeelding.

Kloris en Roosje, oudejaarsconference avant la lettre

Vorig jaar herstelde Kwast met de Gijsbreght opvoeringen in januari de langstlopende theatertraditie ter wereld. Na 1968 bleef één deel van de traditie echter ongespeeld: het 18e-eeuwse naspel De Bruiloft van Kloris en Roosje. Dit was een mini-operaatje dat bol stond van de gekke tradities, zoals de Nieuwjaarswensch, de voorloper van de oudejaarsconference. In het verleden werd in deze wens op rijm door grootheden als Annie MG Schmidt het jaar op rijm door de mangel gehaald, door de personages Thomasvaer en Pieternel. Theater Kwast heeft de meesters van het light verse, Ivo de Wijs en Pieter Niewint bereid gevonden de nieuwsjaarswensch 2019 te schrijven en volmaakt hiermee de traditie.

Theater Kwast & The Dylan

De samenwerking tussen The Dylan en Theater Kwast zorgt voor een unieke voorstelling die bezoekers door het gebouw voert en hen zo de Gijsbreght én deze bijzondere locatie laat ervaren: 381 jaar na de première terug op de plek waar het stuk voor geschreven is.

Fotobijschrift > De oude schouwburg aan Keizersgracht 384. Gezien vanaf het toneel, circa 1658.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!