Duurzaamheidspact verdubbelt op ADEDuurzaamheidspact verdubbelt op ADE
Back Back Nieuws

Duurzaamheidspact verdubbelt op ADE

26 oktober 2022

23 Europese festivals hebben zich op de ADE Green-conferentie in Amsterdam aangesloten bij Green Deal Circular Festivals, het Europese samenwerkingsverband van koplopers voor een duurzame festivalsector. Door bij te tekenen is het aantal deelnemende partijen in één klap meer dan verdubbeld tot 43 festivals uit 14 landen. Nieuw op ADE Green is ook de samenwerking tussen festivals en steden om hun impact in de circulaire en klimaatneutrale transitie te vergroten.

Green Deal Circular Festivals

De Green Deal Circular Festivals (GDCF) stimuleert duurzame innovatie en samenwerking in de Europese festivalwereld. Deelnemende Nederlandse en Europese organisaties werken samen in deze Green Deal om circulair en klimaatneutraal te kunnen zijn in 2025. De partijen richten zich hiermee op vijf thema’s: energie, eten en drinken, reizen en transport, materialen en water. De GDCF wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Festivals en steden maken samen impact

In de strijd tegen de klimaatcrisis is verduurzaming een wereldwijde noodzaak. Veel winst valt te behalen in steden, waar ruim 70 procent van de wereldbevolking woont. Festivals bieden met hun grote bezoekersaantallen, afgebakende tijdsduur en ruimte de perfecte plek om verduurzamingsinnovaties te testen en mensen en sectoren te inspireren. Op ADE Green trekken festivals uit de GDCF, de gemeente Amsterdam en andere Europese steden en regio’s samen op om kennis en ervaringen te delen en hun impact vergroten. Als innovators en living labs vormen festivals zo een opmaat naar concrete innovaties in steden.

Van campingafval naar campingtafel

Tijdens ADE Green presenteerde Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg de eerste circulaire campingtafel, gemaakt van gerecycled campingafval van de laatste editie van Lowlands. De campingtafel kwam tot stand tijdens een pilot in het kader van de Green Deal Circular Festivals, waarin Lowlands samenwerkte met UPPACT en Innofest. Tijdens de pilot is de technologie getest om campingafval van festivals hoogwaardig te hergebruiken voor materialen die kunnen worden ingezet voor volgende edities. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg: ‘Wat nu op Lowlands gebeurt is door de samenwerking in de GDCF straks gemeengoed op Europese festivals en hopelijk in de hele maatschappij. Wat op Lowlands kan, kan overal.’ Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen onderstreept het belang van circulariteit: ‘Dit is een goed voorbeeld van circulaire economie in de praktijk. Het is mooi om de innovatieve kracht van de sector te zien. De samenwerking met festivals is een goed voorbeeld voor andere sectoren.’

ADE Green

Sinds de start in 1996, is het Amsterdam Dance Event (ADE) uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende platformen voor de elektronische muziekindustrie. Het vijfdaagse evenement verbindt festival, club, en conferentie en vormt daarmee een jaarlijks ontmoetingsplek voor de wereldwijde creatieve industrie rondom elektronische muziek, dit jaar van 19 t/m 23 oktober. Op vrijdag 21 oktober vindt de ADE Green plaats: dé conferentie voor rondom duurzaamheid, innovatie en sociale verandering binnen de muziek- en evenementenindustrie.

Deelnemende festivals

De 23 nieuwe partijen zijn Amsterdam Dance Event, Awakenings Festival, Awakenings Summer Festival, Boom Festival, Castle Fest, Department Festival, EXIT Festival, Georgie's, Komm schon Alter, Lago Lago, Le Guess Who?, Meadows in the Mountains, Mysteryland, NorthSide, Oranjebloesem, Øyafestivalen, Paradise City Festival, Pohoda Festival, Sziget Festival, Welcome to the Village, Wild Paths Festival en Wonderfeel. De festivals Amsterdam Open Air, Best Kept Secret Festival, Boardmasters, Body & Soul, Boomtown, DGTL Amsterdam, Down The Rabbit Hole, Eurosonic Noorderslag, Into The Great Wide Open, Lowlands, Mañana Mañana, Milkshake Festival, North Sea Jazz, Pukkelpop, Roskilde Festival, Shambala, Superbloom, Vierdaagsefeesten, We Love Green en Zwarte Cross namen al deel aan de GDCF.

Awakenings is al sinds 2020 onderdeel van het initiatief, maar heeft door corona dit jaar pas officieel getekend. Milkshake festival en Amsterdam Open Air zijn een van de koplopers voor het nieuwe initiatief ‘onbeperkt feest’, een samenwerking met Handicap NL dat ook met een handtekening wordt bezegeld vrijdag in het bijzijn van Tweede Kamerlid Lucille Werner.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!