Dutch Mountain Film Festival Dutch Mountain Film Festival
Back Back Nieuws

Dutch Mountain Film Festival

28 oktober 2021

Na de online corona-editie van 2020 in een virtueel basecamp, is het Dutch Mountain Film Festival terug waar het thuishoort: in zijn fysieke basiskamp Royal Theater Heerlen. Met Apollo Kino in Aken als subkamp. Op het programma staan bijzondere bergfilms en, om al te veel achteroverleunen te voorkomen, sportieve en inspirerende nevenactiviteiten.

Verticale wildernis

In het programma staan de bergen centraal, symbool van de ongetemde natuur, maar ook het onbekende en onverwachte. Waar de mens wordt geconfronteerd met zijn kwetsbaarheid en angsten, maar waar hij ook boven zichzelf kan uitstijgen. Maar ook een omgeving die onder druk staat door klimaatverandering, toerisme en economische en geopolitieke factoren. De bergfilms zijn geselecteerd uit het beste materiaal van de afgelopen twee jaar. De films doen op de meest uiteenlopende manieren verslag van deze verticale wildernis en de relatie die de mens ermee aangaat. Vijf films zijn dit jaar in de prijzen gevallen. Die worden bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Awardshow op vrijdag 5 november. Die avond wordt de beste film vertoond en ook de regionale film De Toekomst van het Hemelrijk over kleinschalig boeren tussen de Zuid-Limburgse heuvels, daar waar de bergen beginnen.

Freedom to Roam

Het thema dit jaar is Freedom to Roam. Daarmee willen het festival een lans breken voor het recht om te struinen, maar ook te verkennen waar die vrijheid botst op andere belangen. Moeten we tot in de verste uithoek van aarde kunnen rondstruinen? Op de kwetsbaarste plekken, zoals op Groenland of Antarctica en op elke heilige bergtop? En wie zondigt niet tegen het afsteken van paden? Ook moeten we constateren dat de freedom to roam vooral wordt opgeëist door de witte, hoogopgeleide buitensporters. Is die vrijheid er wel voor iedereen?

Dutch Mountain Trail

De jaarlijkse Summit to Summit Ride, een fietstocht van Nederlands hoogste punt naar de top van België, is zondag 7 november, er zijn een mountainbike clinic, een bergpubquiz op 2 november in café Pelt en de presentatie van de Dutch Mountain Ride. Na het onverwachte succes van de Dutch Mountain Trail hebben we een onverharde tocht uitgestippeld die onze eigen Seven Summits in Zuid-Limburg verbindt in 129 kilometer.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!