Back Back Nieuws

Dromen van Goud: Verhalen van onze kampioenen over winst en verlies

29 juli 2012

Het was januari van dit jaar toen ons een mooi concept gepresenteerd werd door Xsaga: Dromen van de Spelen. Patrick Roubroeks (creatief directeur) en Johan Kenkhuis (freelancer voor Xsaga en tevens voormalig topzwemmer) spraken destijds vol enthousiasme over hun gerealiseerde evenementen waarin sport en theater samen werden gesmolten.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Sindsdien zet Xsaga die twee werelden in om bedrijven te helpen hun corporate boodschap te vertellen. ‘Ambities en dromen van sporters kunnen één op één doorvertaald worden naar maatschappelijke en financiële doelen van bedrijven,’ vertelt Roubroeks. ‘Als je de ambitie van sporters voor slechts 10% kan overbrengen op het bedrijf, dan gaat dat renderen. Zo simpel is het.’

De Olympische Ploeg mocht eerder ‘dromen van goud’
In januari heette het concept nog Dromen van de Spelen dat al meerdere keren succesvol was geproduceerd voor bedrijven als Avero Achmea, Nea en de KNVB. Vervolgens werd het concept gepresenteerd in een drieluik (Dromen, Denken, Doen) aan de mannen, vrouwen, jongens en meiden die vanaf vandaag zullen strijden voor het goud aan de overkant van de plas. Zo zat de Olympische ploeg begin dit jaar op het pluche van Delamar Theater in Amsterdam en genoot van de anekdotes van oud-spelers (Leontien van Moorsel, Arnold Vanderlyde, Pieter van den Hoogenband e.a.), geïllustreerd door verhalenvertellers, dichters, gospelzangers, grote inflatables die als projectieschermen dienden en andere theatrale elementen die de emotie van spelers kon overbrengen op het publiek.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

En dat is exact wat wij afgelopen maandag, eenmalig, in hetzelfde theater feestelijk voorgeschoteld kregen door Xsaga en House of Sports, ditmaal onder de naam Dromen van Goud.

‘De zaal ontplofte bijna’
Schrijver Arthur van de Boogaart opende de voorstelling met een anekdote, een mythe eigenlijk, over de Griekse god Prometheus die het Olympische vuur stal van de goden om het aan de mensen te geven. Met feitjes en weetjes zorgde Van den Bigaard voor een geconcentreerde zaal, dat weer ontspannen achterover kon leunen bij het daaropvolgende filmpje; Op een groot scherm keken we naar een zesjarig jongetje die rillend van de kou steeds maar weer in het zwembad probeert te duiken om door een gat in een doek te zwemmen. Keer op keer valt hij plat op zijn buik. Uiteindelijk lukt het hem en zie je een close shot van zijn dolgelukkige gezicht – hij ontvangt zijn A-diploma. De zaal ontplofte bijna, iedereen herkende dit gevoel van euforie, kon de herinnering van het afzwemmen terughalen en voelde mee met de kleine jongen.

Verhalen over winst en verlies
Vervolgens verscheen Olympisch Kampioen Pieter van den Hoogenband op het podium. Met in zijn hand… zijn A-diploma. Ooit zwom hij af om niet veel later al te dromen van goud, het goud dat hij in 2000 veroverde en in 2004 grandioos wist te verdedigen. Dat is de kern van deze show: dromen van goud, dromen die verwezenlijkt worden, verhalen over winst en verlies, vallen en opstaan, onzekerheden en Nederlandse nuchterheid.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Die verhalen, verteld door onze kampioenen Pieter van den Hoogenband, Ellen van Langen en Minke Booij, geïllustreerd met oude televisiebeelden, opgeluisterd met muziek van Mondo Leone en gestuurd door het vragenvuur van Toine van Peperstraten zorgden voor een uniek theaterprogramma voor sportliefhebbers en een sportprogramma voor theaterliefhebbers.

De personen in plaats van de kampioenen
Niet alleen de zaal was bezield, ook Johan Kenkhuis, medebedenker en -producent  was na afloop enthousiast: ‘Het ging perfect. Ik denk dat we een paar hele mooie verhalen hebben gehoord van hele grote kampioenen. We hebben nu meer de personen laten zien in plaats van de kampioenen die het toen waren. We weten via alle sportmedia wel wat ze gepresteerd hebben, maar hoe zij daar op terug kijken, hoe zij het beleefd hebben en hoe de mentale toestand destijds was, dat wisten we niet goed. Nu wel.’

In verroering brengen
Ook de doelstelling van deze eenmalige theatervoorstelling is geslaagd volgens Kenkhuis: ‘Wij wilden een programma maken dat interessant is voor theater- en sportliefhebbers. Ook de partner die niet van voetbal of zwemmen houdt, wilden we in verroering brengen. En dat is volgens mij gelukt.’

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Meer? Jazeker!
Xsaga zal soortgelijke voorstelling vaker organiseren in het land, in de aanloop naar diverse soorten grote evenementen zoal het WK, atletiek wedstrijden, zwemtoernooien of bijvoorbeeld het Wimbledon tennistoernooi. Op events.nl zullen deze voorstellingen vroegtijdig gecommuniceerd worden.

Soundbite van Pieter van den Hoogenband over zijn verwachtingen voor de Olympische Spelen
‘We hebben volwassen professionele sporters die hun kansen gaan grijpen. Zeker na het EK en de Tour de France hebben we de behoefte om gewoon een paar gouden plakken mee te nemen. Ik hoor goede geluiden. Natuurlijk is er een zware selectieprocedure geweest en daarom hebben we het beste van het beste van wat Nederland op sportief gebied te bieden heeft in Londen zitten. Met zwemmen gaan we het goed doen en ik verwacht ook van de wat oudere soldaten, zoals Henk Grol en Edith Bos, Epke Zonderland en Marianne Vos, dat ze toeslaan. Er zal niets aan het toeval worden overgelaten. We hebben geen toeristenploeg op pad gestuurd. Kortom: Ik ben positief.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!