Dossier | Werkkostenregeling: wat voor gevolgen heeft het daadwerkelijk voor de branche?!
Gevolgen voor de event- en incentivebranche
De Werkkostenregeling heeft grote gevolgen voor de event- en incentivebranche. Met name voor aanbieders van bedrijfsuitjes, personeelsfeesten en incentive reizen kan de regeling een hard gelag zijn. De markt van zakelijke meetings, vergaderingen, congressen en andere kennisoverdragende en kennisuitwisselende bijeenkomsten, blijft buiten schot. Hoewel ze daar wel rekening mee dienen te houden dat social events en partnerprogramma’s rond het meeting gedeelte weer wel onder de 1,4% regeling vallen.
Doel van de Werkkostenregeling
De regeling is een vervolg op het Rapport Commissie De Boer (1999), het Rapport ‘De beleving telt’ (2005) en de Wet Paarse Krokodil (2006) en beoogt een eind te maken aan de huidige wirwar van regels. Doel van de WKR is vereenvoudiging van de fiscale regelwetgeving, vermindering van de administratieve lasten van het bedrijfsleven en besparing van de uitvoeringskosten van de Belastingdienst. De WKR levert het bedrijfsleven volgens voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager een lastenverlichting op van 124 miljoen euro.
Dat de Werkkostenregeling ingrijpende gevolgen heeft voor de event- en incentivebranche is zonneklaar. Een simpele rekensom leert dat 1,4% van de totale loonsom geen vetpot is. En uit dat kleine belastingvrije potje dienen bedrijven dan ook nog keuzes te maken. Besteden ze het bijvoorbeeld aan het kerstpakket, de werkkleding, een fiets van de zaak of aan internet- en telefoonaansluitingen van hun thuiswerkende medewerkers?
Geen vetpot
Zou het totale potje worden besteed aan een personeelsfeest, dan zou er in 90% van de gevallen alsnog geld bij moeten. En daar zit het probleem, want zodra een bedrijf boven de drempel van 1,4% van de totale loonsom uitkomt, dan betaalt het voor elke volgende euro 80% belasting. ‘Dat heeft grote gevolgen voor de event- en incentivebranche’, beaamt Gerben Plasmeijer, voorzitter van branchevereniging IDEA. ‘Vooral voor de organisatoren van personeelsfeesten, bedrijfsuitjes, feestelijke evenementen en van incentives. Hoe groot de gevolgen zijn, is niet te overzien.’
Dat hangt mede af van hoe streng de overheid de uitvoering van de WKR gaat bewaken. De consumpties tijdens een receptie in het bedrijfspand vallen bijvoorbeeld niet onder de WKR. Is de receptie op een andere locatie, dan vallen de kosten voor de wijntjes en de zalmsnippers weer wel onder het potje van het 1,4% belastingvrij besteedbare bedrag. Voor werkkleding geldt vrijstelling, behalve voor werkkleding met een bedrijfslogo van minimaal 70 cm2…
Zware klap voor incentive industrie
De incentivebranche lijkt door de WKR het zwaarst getroffen te worden. Dat komt doordat de budgetten voor incentivereizen hoger liggen dan voor bedrijfsevenementen en personeelsuitjes. ‘Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de straf’, zegt Marije Breuker, voorzitter SITE Nederland, de branchevereniging van incentive organizers. ‘De bedragen die bedrijven aan incentives en zakelijke groepsreizen uitgeven, maken het praktisch onmogelijk om binnen de marges van de 1,4% van de totale loonsom te blijven. Bedrijven kunnen een bedrijfsevenement of personeelsuitje met enig duwen, trekken en schuiven wellicht nog wel binnen de jaarbegroting krijgen, maar bij incentives lopen ze automatisch tegen de WKR aan. Temeer omdat bij incentives geen spreiding mag plaatsvinden. Dus de jubileumreis mag niet vijf jaar worden opgespaard. Dat maakt het extra zuur.’
Overigens zet Marije Breuker vraagtekens bij het effect van de WKR. ‘De minister heeft toegezegd dat de controle op deze maatregel geen kosten met zich zal meebrengen, maar de praktijk zal anders uitwijzen. Je kunt je dus afvragen of de maatregel wel een voordeel biedt. De administratieve rompslomp komt nu op het bord van de Belastingdienst.’
Oplossingen
Geluk bij een ongeluk voor de MICE-industrie is dat alle evenementen, waarin kennis uitgewisseld wordt, buiten schot blijven. Organisatoren van congressen, meetings, seminars, vergaderingen en studiereizen merken weinig van de WKR. Ook cursussen, excursies, studie- of opleidingskosten hebben vrijstelling van de WKR.
Voeg een kenniselement toe
Wellicht is dat voor de eventindustrie een ontsnappingsroute, dan wel een oplossing. Voeg een kenniselement toe aan je personeelsfeest, en het wordt niet aangeslagen onder de WKR. Gerben Plasmeijer: ‘Wellicht is het tijd voor een nieuwe aanpak van evenementen. Een andere manier om tegen personeelsfeesten aan te kijken. Ik verwacht dat het gevolg van de WKR is dat veel personeelsevenementen een ander karakter krijgen, met meer kenniscomponenten.’
De voorzitter van IDEA stipt nog een tweede mogelijke oplossing aan. ‘Personeelsfeesten die vergoed worden uit het potje van de personeelsvereniging, vallen buiten de WKR. De Belastingdienst beschouwt een personeelsvereniging namelijk niet als een bedrijfsonderdeel, maar als een afzonderlijke entiteit.’ Wat de zaak wel weer compliceert is dat een personeelsvereniging vaak niet BTW-plichtig is.
Bron: Events
Wat voor invloed heeft de Werkkostenregeling op jouw business? Worden de kennisevenementen daadwerkelijk de events van de toekomst of blijven personeelsfeesten toch bestaan? Een regeling waar we als branche allemaal mee te maken krijgen. Wij zijn benieuwd naar jouw mening en visie op de toekomst! Deel deze met de branche door te reageren onderaan dit blogbericht.