4 oktober 2011

Dossier: Security, wel zo veilig!

Na verschillende calamiteiten bij evenementen als Hoek van Holland of Love Parade is beveiliging een hot item geworden in de evenementenbranche. Maar waar dien je op te letten en hoe belangrijk is een risico-inventarisatie eigenlijk? Dit alles is te lezen in het dossier van deze week met adviezen en voorbeelden van Jacques Does, directeur van The Security Company in Nederland.

Veiligheid wordt steeds belangrijker in de samenleving, ook tijdens evenementen. Een risico-inventarisatie is dan ook altijd vereist, vertelt Jacques Does, directeur Nederland van The Security Company (TSC), één van Europa’s grootste aanbieders van crowd management en crowd services. Veiligheid kent vele vormen en gezichten. Het gaat niet alleen om het bewaken van parkeergarages door camera’s en garderobes door hostesses. Een gastenlijst, een toegangskaart, en een badge verhogen ook al de veiligheid.

Waar op letten als je een beveiligingsbedrijf inhuurt?
Is persoonlijke beveiliging gewenst, dan is het raadzaam een beveiligingsbedrijf in te schakelen. ‘Het vak beveiliging krijgt een steeds hoger profiel. Ook het aantal security bedrijven is de laatste jaren gestegen’, zegt Jacques Does van TSC. Helaas bevindt er tussen het rijp hier en daar ook groen. ‘Bedrijven met een algemene beveiligingsvergunning mogen wettelijk ook aan evenementenbeveiliging doen. Maar dat wil niet zeggen dat ze de vereiste expertise hebben.’ Daarnaast zit er tussen het koren ook het nodige kaf. Bedrijven die bijvoorbeeld geen premies afdragen. In dat geval is de opdrachtgever aansprakelijkheid als er iets mis mocht gaan.

Geef wildgroei geen kans
Jacques Does geeft tips om de wildgroei geen kans te geven. ‘Opdrachtgevers doen er goed aan zich goed te oriënteren als ze een beveiligingsbedrijf inschakelen. Aanbieders kunnen op hun site wel melden dat ze ervaring hebben en ze kunnen schermen met namen van grote artiesten, maar het kan geen kwaad dit even te controleren, bijvoorbeeld bij de grote concertorganisatoren. Let ook op keurmerken. Op dit moment is de branche bezig een keurmerk te ontwikkelen, dat gecertificeerd wordt door de BSI. Ook de Vereniging Van Evenementen Makers (VVEM) kan advies geven, net als de Vereniging voor Evenementen en Horeca Beveiliging (VEHB). In geval van twijfel kun je een security bedrijf vragen om een goedkeurende verklaring van een register accountant.’

De valkuilen
Valkuilen op evenementen zijn legio. Jacques Does: ‘Een kleine verstoring van de balans kan grote gevolgen hebben. Als er te weinig toiletvoorzieningen voor het publiek zijn, dan krijgt de security het al heel druk met vervelende maatregelen. Zelfs het inzetten van vrijwilligers in de beveiliging tijdens een klein evenement kan al averechts werken. Vaak gaat het goed, maar als het een keer fout gaat, is de organisator verantwoordelijk’.

Check de voorzorgsmaatregelen
Er zijn allerlei vormen van persoonlijke beveiliging. Zoals hostesses, die de gasten inchecken en registreren. Security hosts, die bij de ingang onderscheid maken tussen gewenste en ongewenste bezoekers en beveiligingsfunctionarissen met of zonder uniform. Check ook altijd de voorzorgsmaatregelen tegen brand in de locatie. Geef op een plattegrond de brandblussers en -melders aan, en geef deze informatie ook door aan toeleveranciers zoals cateraars, belichters, decorbouwers en geluidsmensen.