Dit zijn dé foodtrends van 2023Dit zijn dé foodtrends van 2023
Back Back Trends

Dit zijn dé foodtrends van 2023

30 december 2022

Valt of staat een geslaagd evenement bij een steengoede invulling, of gaat de liefde door de maag? Reken maar dat de culinaire invulling een enorme rol speelt als je het hebt over de wauwfactor van een evenement! Alle reden om de foodtrends voor het komende jaar scherp in de gaten te houden, want wat er thuis of in de restaurants op de bordjes verschijnt, dat kan de evenementenbranche nóg beter toch? Dit speelt er in 2023:

Weinig luxe producten

Wat? Weinig luxe producten? We willen toch een feestje neerzetten? Ja, als je het over de klassieke luxe producten als kreeft, kaviaar, oesters en champagne hebt, dan zul je deze minder terugzien in culinair 2023. Lokale producten, duurzame samenwerkingen, zelfgeteelde ingrediënten, dát de nieuwe luxe – alle aandacht naar de bron!

Maatschappelijke visie op je bord

De afgelopen jaren zijn andere normen en waarden belangrijker geworden. Achter een menukaart zit een duurzame filosofie en chefs kiezen bewust(er) met welke ingrediënten ze willen werken. De sterrengidsen en culinaire critici zijn niet langer leidend, werkplezier en respect voor de natuurlijke omgeving des te meer.

De boer op een voetstuk

Al die prachtige ingrediënten komen natuurlijk niet zomaar op je bord terecht, helemaal aan het begin van de keten staat: de boer! Steeds meer sterrenchefs werken samen met lokale boeren en telers, hebben zelf een moestuin of grasduinen regelmatig in een voedselbos. De boer neemt op deze manier haar of zijn plek in op de menukaart: naast de namen van gerechten en ingrediënten lees je ook steeds vaker de namen van de producent terug.

De natuur is leidend

Regionale producten, lokale producenten: het valt of staat allemaal met de grillen van de natuur. En laten die vanaf nu leidend zijn. Van asperges weten we al dat we die onmogelijk in de winter op ons bord kunnen verwachten, maar ook voor andere ingrediënten laten we ons tijdens het samenstellen van een menukaart vooral leiden door de seizoenen. Werkt een caterende partij met lokale boeren? Dan is hun aanbod key.

Plantbased

Vegetarisch alternatief? Maak plaats voor een plantbased optie! Steeds meer chefs, restaurants en cateraars gaan aan de slag met het ontwikkelen van plantaardige alternatieven voor de klassiekers. Een spannende ontwikkeling, want een hele nieuwe wereld om te verkennen!

Fermenteren

De biologische bieren en wijnen zijn niet aan te slepen, maar er zijn veel meer producten die door middel van fermentatie tot stand zijn gekomen. Vanuit Korea kennen we kimchi en ook tempe is een bekende speler. Maar wist je dat onze oude vertrouwde zuurkool is gewoon een kwestie van fermentatie is? Gefermenteerde producten kun je langer bewaren, maar het proces zorgt ook voor hele nieuwe smaken. Extra leuk: fermenteren kun je prima thuis doen! Op YouTube vind je allerlei DIY-filmpjes als je geïnteresseerd bent.

Custom Made van Hete Peper

Als iemand op de hoogte is van de laatste trends op culivlak, dan is het Carola Meijer van Hete Peper wel. We vroegen haar naar de laatste ontwikkelingen in de foodindustrie. Lees hier verder…

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!