Directeur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vertrekt naar AustraliëDirecteur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vertrekt naar Australië
Back Back Nieuws

Directeur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vertrekt naar Australië

04 juli 2017

Jan Müller vertrekt als algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hij bekleedt de functie sinds april 2009 en vertrekt per 1 oktober 2017. In deze periode gaf hij onder meer leiding aan de voltooiing van de grootscheepse digitalisering van de collectie en de fusie met het Persmuseum. Müller wordt algemeen directeur van het National Film and Sound Archive in Canberra, het nationaal audiovisueel archief van Australië.

De Raad van Toezicht betreurt het vertrek van Müller maar is hem zeer erkentelijk voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Beeld en Geluid. Guusje ter Horst, voorzitter: 'Jan Müller heeft een cruciale rol gespeeld om Beeld en Geluid te vormen tot wat het nu is: een instituut van wereldklasse in het centrum van de mediacultuur. Grote waardering en dank gaan dan ook naar hem uit.' Het is nu aan de Raad van Toezicht om te voorzien in de opvolging.

Van analoog naar digitaal

Onder Müllers leiding maakte Beeld en Geluid de transitie door van analoog naar digitaal archief. Het instituut beheert inmiddels een van de grootste digitale audiovisuele collecties van de wereld. Ook zette hij onlangs de volledige herinrichting van het museum van Beeld en Geluid in gang, één van de top publieksattracties in Nederland. Müller was tussen 2012 en 2016 voorzitter van de Internationale Federatie van Televisie Archieven (FIAT/IFTA) en is momenteel voorzitter van het netwerk Mediawijzer.net, het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en van Europeana — een online verzameling van gedigitaliseerd erfgoed van Europese musea, archieven en collecties.

Jan Müller: 'Beeld en Geluid is een prachtige organisatie met grote maatschappelijke relevantie. In een tijd waarin media alomtegenwoordig zijn, bestaat meer dan ooit behoefte aan curatie en duiding. De eisen van onze bezoekers en gebruikers zijn daarbij voortdurend aan verandering onderhevig. Dit brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee voor een instituut als Beeld en Geluid. Het was een voorrecht om hieraan de afgelopen jaren sturing te geven.'

Foto: Daria Scagliola en Stijn Brakkee

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!