Back Back Interview

Dingeman de Jong : Webcasting wordt de toekomst

21 juni 2016

Wie zijn je branchegenoten? Waar halen ze hun inspiratie vandaan en wat is hun droom? Waarom hebben ze voor deze branche gekozen en hoe zien ze de toekomst ervan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen. Dit keer maak je kennis met Dingeman de Jong van De Jong B.V. total av-solutions.

Wie is Dingeman de Jong?
Ik ben geboren in 1957, woon in Giessenburg waar ook ons bedrijf gevestigd is. Al meer dan vijfendertig jaar ben ik gelukkig getrouwd met Nelleke. Samen hebben we twee volwassen zoons, die beiden ook in het vak – en in het familiebedrijf – terecht zijn gekomen. Ik hou daarnaast van fotografie, muziek maken en watersport; zeilen en surfen.

Wat is typisch Dingeman?
Van mijn grootste hobby heb ik mijn beroep gemaakt. Eigenlijk ben ik een ‘elektronicaman’. Technisch dus. Dat ben ik steeds meer gaan combineren met creativiteit. Ik pak dingen vaak op m’n eigen manier aan. Sommigen vinden me daarom eigenwijs, maar ik heb vaak hele specifieke ideeën voor projecten en voer die dan ook zo uit.

Beroep en bedrijf?
Samen met mijn nicht Conny de Jong ben ik eigenaar van De Jong B.V. We zijn een full service av-bedrijf. Je komt ons tegen op evenementen, congressen en presentaties. Alle disciplines komen bij ons samen: beeld, licht en geluid. Er werken totaal elf mensen bij De Jong. Samen hebben we alle expertise in huis. We denken graag verder dan de standaard oplossingen. Dat wordt door onze klanten gewaardeerd. Inmiddels krijgen we klussen over de hele wereld: van Stockholm tot Tokyo en van Warschau tot Sydney.

Waarom deze branche?
Ik groeide op een boerderij op, maar de koeien interesseerden mij niet zo. Liever ging ik aan de slag met de soldeerbout; radiootjes uit elkaar halen, muziek maken. Na mijn opleiding als elektronicus ging ik bij mijn oom in zijn hifi-winkel werken. Daar deed ik vooral service en reparatie. Eerst alleen audio, maar al snel kwamen ook de videorecorder en de videocamera op de markt. Daar ben ik me in gaan specialiseren. Volgde de opleiding voor cameraman en maakte een tijdje programma’s voor televisie. In 2002 zijn we gestart met de De Jong B.V. In dit bedrijf komt al mijn interesse, kennis en ervaring samen.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
Lastige vraag, alles is mooi. Ik kan wel vertellen wat het spannendste was: de presentatie van Yorin, de nieuwe naam van Veronica. De hele Nederlandse media was uitgenodigd. De lat lag dus flink hoog. Wij leverden een surround videoproductie met in totaal 27 projectoren. Alles bekabeld, want goede digitale verbindingen waren er nog niet. We zijn tot diep in de nacht bezig geweest om alle projectoren zo af te stellen dat ze gelijktijdig zouden afspelen. Een hele klus, maar het is gelukt!

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
Het North Sea Jazz Festival in 1991. Met Miles Davis, John Lee Hooker en Buddy Guy.

Wat inspireert jou?
De volgende generatie jonge mensen. Zij zijn opgegroeid met alle nieuwste technologieën. Mooi om hun aanpak en ideeën te zien. Maar ook gewoon dingen die je op televisie ziet, bijvoorbeeld het Eurovisie Songfestival. Of voorstellingen zoals Cirque du Soleil. Overal pik ik wat uit. ‘Copy-paste’ doen we nooit. Wij passen het altijd net weer wat anders toe.

Waar droom je nog van?
Over een aantal jaar minder werken en met Nelleke op een zeilboot de mooiste plekjes van Europa verkennen. Dat lijkt me heerlijk.

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit?
Ik denk dat er veel gaat veranderen. Internet en met name webcasting gaat een grote rol spelen. Dat wordt de toekomst. We zien nu al steeds vaker dat presentaties of seminars online plaatsvinden. Kostentechnisch gunstig voor de klant. Op technisch gebied kan eigenlijk alles al. De kunst is om dit ook nog interessant, aantrekkelijk en interactief te maken. Met die uitdaging gaan wij graag aan de slag.

Met wie wil je graag een avondje uit eten, en waarom?
Eigenlijk het liefst met het hele team van De Jong. Omdat dat gewoon gezellig is.

Hekel aan…
Reizen met het vliegtuig. Het lange wachten op de vliegvelden; de drukte, de extra veiligheidsmaatregelen. Vliegtuigen zelf worden ook steeds minder comfortabel, soms is er niet eens ruimte om nog even op je laptop te werken. Gelukkig val ik meestal meteen in slaap.

Dol op…
Italiaans eten.

Wat was je grootste blunder?
Ik ben wel eens naar Hengelo in Overijssel gereden terwijl ik in Hengelo Gelderland moest zijn. Dat was nog in de tijd van de stratenboeken, haha. En ik kan me ook nog herinneren dat ik voor een reportage op pad ging met camera, maar zonder accu. Niet handig.

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij…
De laatste tijd ben ik behoorlijk sportief! Vorig jaar heb ik een mountainbike gekocht en nu ga ik drie keer per week op de fiets de polder in.

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Doe waar je goed in bent, luister naar je klant en maak waar wat je belooft!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!