Digitale corona-controlekamer voor sportlocaties getest in de ArenADigitale corona-controlekamer voor sportlocaties getest in de ArenA
Back Back Nieuws

Digitale corona-controlekamer voor sportlocaties getest in de ArenA

29 maart 2021

Een digitale controlekamer vol data uit sensoren waarmee sportlocaties de gezondheid binnen hun gebouw in de gaten kunnen houden. Dit slimme monitoringssysteem van Calculus wordt voor het eerst getest in de Johan Cruijff ArenA. Het dashboard maakte zaterdag 27 maart tijdens Nederland-Letland deel uit van het onderzoek van Fieldlab Evenementen. Calculus onderzoekt in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hoe het systeem binnensportlocaties kan helpen en kan bijdragen aan een veilige heropening en een gezond bezoek.

Digitale controlekamer

Ofschoon de ArenA zeer ervaren is in het ontvangen van grote groepen bezoekers, vraagt de komst van corona echter om extra inzichten en aanvullende maatregelen. Onderzocht wordt hoe deze digitale controlekamer hieraan kan bijdragen. Het systeem gaat onder andere mensenstromen nog gedetailleerder monitoren, een waarschuwing geven als er teveel bezoekers in één ruimte zijn, de luchtkwaliteit bij diverse horecapunten in beeld brengen en speciale desinfecterende lampen aansturen om toiletruimtes in het stadion te reinigen. Het testen met de digitale controlekamer gaat van start zodra de ArenA weer bezoekers mag ontvangen. De ArenA gaat het dashboard ook gebruiken om andere processen in het stadion te monitoren zoals energieverbruik en de status van de grasmat.

Diverse dashboards

Het beheerplatform van Calculus bestaat uit verschillende dashboards en haalt informatie uit sensoren en technische systemen waar de ArenA over beschikt. Te denken valt aan toegangscontrolesystemen,  temperatuurmetingen en het klimaat in het stadion. Voordeel van dit systeem is dat data bovendien kan worden gecombineerd. Het onderzoek ook mede mogelijk gemaakt door Sportinnovator.

Living Lab

De ArenA is al een aantal jaren een Living Lab voor innovaties op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid, veiligheid en fan experience. De ArenA heeft zich het afgelopen jaar actief ingezet als testlocatie voor innovatieve, corona gerelateerde oplossingen waaronder het grootschalige aerosolen onderzoek van TU Eindhoven en als proeftuin voor evenementen in coronatijd in samenwerking met de Gemeente Amsterdam.

<fotocredits: AT5>

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!