DGTL Festival pakt met studenten straatverlichting NDSM-werf aanDGTL Festival pakt met studenten straatverlichting NDSM-werf aan
Back Back Nieuws

DGTL Festival pakt met studenten straatverlichting NDSM-werf aan

15 april 2019

Stichting NDSM-werf en elektronisch muziekfestival DGTL hebben samen met masterstudenten en kunstenaar Paul Timmer twee verplaatsbare lichtobjecten ontworpen, die zowel het festival als de NDSM-werf zullen verlichten.

Het project is onderdeel van het 'living lab' vak van de master Metropolitan Analysis, Design and Engineering (MSc MADE), een joint degree master van Wageningen University and Research en de Technische Universiteit Delft. De master is op inhoud en thematiek nauw verbonden met de activiteiten van Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS), het Amsterdamse instituut dat werkt aan grootstedelijke vraagstukken.

Stedelijke uitdagingen

Zo krijgen MSc MADE studenten tijdens het living lab vak de opdracht om samen met partijen uit de stad en vanuit het netwerk van AMS Institute, te werken aan oplossingen voor uiteenlopende stedelijke uitdagingen. Ze leren om vraagstukken op een interdisciplinaire manier aan te pakken, om zo bij te dragen aan een duurzame en leefbare stad. Afstudeerders Carola Raaijmakers, Marijke Rommelse en Koen Kaljee hebben dit innovatieve lichtconcept gecreëerd naar aanleiding van gesprekken met bewoners, ondernemers, experts, DGTL en Stichting NDSM-werf.

Sfeerverlichting

De multifunctionele lichtobjecten doen tijdens DGTL dienst als sfeerverlichting en schijnen in verschillende kleuren op het festivalterrein en zijn ontworpen door de in de NDSM-Loods gevestigde kunstenaar, Paul Timmer. Het materiaal is geleverd door Stadshout, een initiatief dat duurzame toepassingen zoekt voor de houtoogst uit Amsterdam. Dit past erg goed bij de duurzaamheidsplannen van DGTL, dat is onlangs verkozen tot duurzaamste muziekfestival ter wereld.

Creatief experiment

Voor Stichting NDSM-werf is de samenwerking met het AMS een goed voorbeeld voor waar de NDSM-werf voor staat: een plek met een unieke status in de stad Amsterdam met ruimte voor creatief experiment. Directeur Demian de Rooij zegt hierover: de NDSM-werf is een plek binnen Amsterdam waar naast festivals en een kunstprogramma gekeken wordt hoe we middels een innovatieve en duurzame inrichting van het terrein het verschil kunnen maken. Samenwerkingen als deze leveren een uniek resultaat op wat een begin kan zijn voor de gehele inrichting van het gebied en dragen bij aan een plek waar bezoekers van de werf zich elke keer weer opnieuw kunnen verbazen.

De lichtobjecten worden gepresenteerd tijdens DGTL Festival op zaterdag 20 en zondag 21 april 2019. Na het DGTL Festival blijven de lichtobjectenbeschikbaar voor de vele andere evenementen die op de werf worden georganiseerd en in de toekomst kunnen deze lantaarns aanleiding zijn voor een totaal lichtplan dat past bij het karakter van de werf.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!