Deel 2: Van A tot Zeist heeft het!Deel 2: Van A tot Zeist heeft het!
Back Back In magazine Events

Deel 2: Van A tot Zeist heeft het!

28 augustus 2023

Dit is een artikel uit ons magazine Events.

Je bent voornemens een evenement te organiseren en hebt een flinke wensenlijst, maar nog geen locatie. Herkenbaar scenario? Zeist is de oplossing! Zeist? Ja, deze supercentraal gelegen gemeente in Utrecht Region is zó divers dat ook de locatie voor jouw evenement er ongetwijfeld te vinden is. Een sprookjesachtig slot voor grote (buiten)evenementen, kleine pareltjes, grote namen, verscholen hotspots en alles daar tussenin. De prachtig bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug en de talloze negentiende-eeuwse buitenplaatsen geven de gemeente een bijzonder laagje grandeur.

Authentieke details en herbestemming

Het leuke van een omgeving vol bijzondere panden, is dat dit soort gebouwen vaak geschikt zijn voor herbestemming. Zo is het voormalige station Huis ter Heide, dat langs de niet meer bestaande spoorlijn tussen Bilthoven en Zeist lag, met veel aandacht voor authentieke details omgetoverd tot vergaderhuis Het Stationshuis. Originele elementen zoals de bank uit de eersteklaswachtruimte en de haardschouw – compleet met logo van de Nederlandsche Buurtspoorweg Maatschappij – zijn behouden. Meeten kan in de Stationshal, Het Perron of de Stiltecoupé of je kunt kleinschalig vergaderen in het Goederendepot tussen de oude koffers. Lunchen of borrelen doe je in de oude Restauratie. Extra bijzonder is dat deze locatie bij de locals nog steeds bekendstaat als Café Spitfire, een berucht café waar vooral de Amerikanen graag kwamen toen ze gelegerd waren op Vliegbasis Soesterberg.

Innovatie en creatieve ontregeling op de vliegbasis

Hoewel de vliegbasis sinds 2008 gesloten is, is er nog volop activiteit op het uitgestrekte terrein aan de rand van Zeist. Het grootste deel wordt beheerd als natuurgebied: het Park Vliegbasis Soesterberg. Daar waar ooit gevechtsvliegtuigen huisden, heeft nu Kermis op de Basis een unieke plek. Twee van de shelters zijn ingericht als interactieve ruimte voor vergaderingen, trainingen of events. Deze bijzondere kermis is een initiatief van kunstenaarscollectief Dropstuff, 800m2 voor innovatie en creatieve ontregeling! Met een ritje in de draaimolen met zoötroop, in de botsauto’s bumper baletten of vol goede hoop grijpend in de grijpmachine, ervaar je de mogelijkheden van VR, AR of kunstmatige intelligentie. Terwijl de ene helft van de groep een VR-bril opzet en de wereld van de augmented reality verkent, kan de andere helft van de groep op pad met een natuurgids.

Utrechtse Heuvelrug vol mogelijkheden voor buitenbreaks

Kleinschalige onontdekte locaties zijn misschien wel het leukste, Zeist staat er bol van. De Lyceum Orangerie is zo’n locatie die je zonder wat extra hulp nóóit gevonden had. Dit bijzondere tuinhuis staat verscholen achter het woonhuis van Rense en Marjolijn aan de rand van de Zeister Bossen. Vergis je niet: alle voorzieningen die je nodig hebt zijn er. Naast een huiselijke setting met vergadertafel en loungehoek, heeft dit luxe tuinhuis een eigen toiletgroep en professionele keuken. In de zomer zit je vrijwel buiten, in de winter kruip je bij de haard. In de professionele keuken kun je een privékok aan het werk zetten of zelf achter de pannen staan. Wil je écht geen luistervinkjes bij je meeting? Exclusiever dan de Lyceum Orangerie wordt het vrijwel niet. Voor een buitenbreak hoef je alleen de tuin uit te lopen. Aan de overkant van de weg start een wandel- en MTB-route.

Doordat de natuur overal zo dichtbij is, zijn er heerlijke combinaties te maken met een buitenbreak. Een kort wandelingetje om een frisse neus te halen of een ontspannen fietstochtje waarmee je meerdere locaties combineert zijn prima haalbaar. Zoek je een sportief haakje? Bij KNVB Campus is het niet alleen voetbal wat de klok slaat, maar de hele locatie ademt natuurlijk wel sportiviteit. Naast verschillende ludieke zalen – zoals de bestuurskamer van de KNVB en de kleedkamers, kunnen er op het Oranjeplein 400 mensen ontvangen worden. Ook het foodconcept is ingenieus, met verschillende kleuren laten ze zien hoe ze hier omgaan met sportiviteit en gezondheid. Zweten is niet noodzakelijk, maar je moet hier op z’n minst een bal hebben aangeraakt!

Zoek niet verder!

Vanuit de dorpskern van Zeist sta je zo op de statige trap van een heus slot, terwijl je met drie keer trappen de natuur in fiets. Verscholen in de bossen vind je onontdekte parels van locaties, het is er heerlijk eten en overal liggen de haakjes voor jouw evenement voor het oprapen: de veelzijdigheid van Zeist zorgt dat er voor elk type evenement wel iets te vinden is in de regio. Zoek niet verder, Zeist heeft het allemaal!

 

Tekst: Mahlee Plekker 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!