Back Back Nieuws

De Zonnebloem zet zich in voor toegankelijker Nederland

29 maart 2016
Michel van Maarseveen, directeur van Paleis Het Loo, gaf op woensdag 23 maart het eerste exemplaar van de aangepaste informatiegids aan Rilana Peelen. Zij maakt gebruik van een rolstoel. De gids geeft mensen met een lichamelijke beperking extra informatie over onder meer speciale voorzieningen en handige routes door het paleis en de paleistuinen. Het is één van de eerste resultaten van het project ‘Toegankelijkheid’ van de Zonnebloem.

Kennispartner
De Zonnebloem werkt aan een toegankelijker Nederland. Dat doet de vereniging samen met verschillende vrijetijdslocaties in Nederland. De Zonnebloem heeft bijna zeventig jaar kennis en ervaring in dagjes uit en in aangepaste vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking. Noud van Rooij, directeur van de Zonnebloem: 'Als kennispartner in toegankelijkheid doen we onderzoek, geven we workshops en bieden we inzichten aan musea, pretparken en dierentuinen. Vaak zijn kleine, betaalbare aanpassingen al grote verbeteringen voor bijvoorbeeld rolstoel-, rollator- en scootmobielgebruikers. Wij zeggen niet voor niets: er kan zoveel meer dan je denkt.' 

Duurzame verbeteringen
Dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij verbeterde de toegang tot Paleis Het Loo en de paleistuinen de afgelopen jaren. 'Er zijn nu aangepaste, elektrische pendelbusjes en er kwamen verschillende beter begaanbare paden op ons terrein. Met de Zonnebloem blijven we stappen zetten om de toegankelijkheid te optimaliseren', vertelt Van Maarseveen.
Spreekwoordelijke drempels De Zonnebloem maakt dit jaar meerdere vrijetijdslocaties toegankelijk, zo ook het Van Gogh Museum in Amsterdam. Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum: 'Het Van Gogh Museum kijkt er naar uit deel uit te maken van dit belangrijke project. Het is onze missie om het leven en het werk van Van Gogh toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Samen met de Zonnebloem zijn we nog beter in staat de spreekwoordelijke drempels in het museum weg te halen en iedereen de gelegenheid te bieden ons te bezoeken.' Later dit jaar gaat de Zonnebloem in zee met Keukenhof, Safaripark Beekse Bergen, Diergaarde Blijdorp en het Kröller Müller Museum.

Partners in Toegankelijkheid
Voor het testen van vrijetijdslocaties werkt de Zonnebloem samen met Ongehinderd. Deze organisatie streeft met hun Ongehinderd app ook naar een toegankelijker Nederland. Met Hogeschool voor Toerisme (NHTV, internationaal hoger onderwijs Breda) biedt de Zonnebloem workshops op het gebied van toegankelijkheid en gastvrijheid aan medewerkers van vrijetijdslocaties. Stichting Specsavers Steunt is één van de sponsoren van het project Toegankelijkheid. Dankzij sponsoren kan de Zonnebloem Nederland beter toegankelijk maken.

Fotocredits: Menno Mulder

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!