De zomer vier je buiten, bij ArcheonDe zomer vier je buiten, bij Archeon
Back Back Locaties

De zomer vier je buiten, bij Archeon

04 juli 2018

Er gaat niets boven de zomer buiten vieren. Waar kan dit beter dan bij Museumpark Archeon? Het openlucht museum in Alphen aan de Rijn biedt deze zomer vrijwel iedere dag spannende, verrassende en leerzame activiteiten. Van festival tot processie en van literaire dag tot culinair evenement. En tussendoor is er volop gelegenheid om in de buitenlucht zaken te doen, teambuilding, personeelsevent of training te organiseren. Genoeg reden om in juli, augustus en september een bezoek te brengen aan ’s lands meest attente museum.

Romeinse legionairs en heel veel spektakel

De zomer in Archeon begint meteen goed. Van zondag 29 juli tot en met zaterdag 11 augustus vindt voor de 19e keer het Romeins Festival plaats. Dat betekent de unieke kans om rond te lopen tussen tientallen Romeinse legionairs, ambachtslieden, dames, slaven en kinderen. En speciaal bezoek van de leden van Legio Secvnda Avgvsta uit Engeland, The Antoinine Guard Legio VI Victrix uit Schotland, Romans Ireland Legio VIII Avgvsta uit Ierland, Legio II Avgvsta uit Nederland en Legio Secvnda Consvlaris uit Rome. Allemaal  komen ze voor dit jaarlijkse festival naar Archeon en slaan er hun kamp op. Het Romeins Festival staat garant voor spectaculaire extra shows, demonstraties en bijzondere activiteiten.

Zelf meedoen met wierook en middeleeuwse kledij

Meer interesse in de Middeleeuwen? Iedereen die deze periode als Middeleeuwer wil herleven en beleven, is van harte uitgenodigd om op zondag 12 augustus mee te doen met de Processie van Sinte Clara. Het begin- en eindpunt is het Minderbroeders-klooster. Dit klooster wordt bewoond door Minderbroeders. Bezoekers kunnen zelf een rol vervullen tijdens de processie en worden door Archeon voorzien van bijpassende kledij en accessoires. En voor wie liever het feest van Maria Hemelvaart viert, is er op zondag 19 augustus de Mariaprocessie. De eigenlijke datum van het feest is 15 augustus, maar Archeon heeft het verplaatst naar deze dag. Ook bij deze processie kunnen bezoekers een actieve rol hebben.

Zwaaiende zwaarden en een hoop gebrul

Sommigen zullen alweer terug zijn van vakantie als in het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 augustus het 15e Viking Festival plaatsvindt. Naast Vikingen zijn er tal van kraampjes die alles verkopen van sieraden tot kleding, zeep tot honingwijn, wapentuig tot speelgoed. Ook zitten de Vikingen niet graag stil; zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege Middeleeuwen. Ze demonstreren op beide dagen verschillende wapens en harnassen die door de Vikingen werden gebruikt en gedragen. Vechten zit hen in het bloed, dus kijk niet verrast op als ze met elkaar op de vuist (of zwaard, speer, bijl) gaan.

Boeken, schrijvers en boogschutters

En via het Prehistorisch Weekend dat plaatsvindt op 1 en 2 september met daarin ook een optreden van de Jostiband speciaal voor CliniClowns, de literaire evenementen van het schrijverscollectief Schrijvers van de Ronde tafel en de uitreiking van de prestigieuze Archeon Thea Beckmanprijs in het weekend van 15 en 16 september, zit het zomerprogramma er alweer bijna op. Want na de Scutterie van St. Sebastiaen is er nog één heel bijzonder zomerevenement. Wat Archeon betreft de smakelijkste happening van de zomer: Archeon Culinair.

Archeon culinair met Pierre Wind

Insectenhapjes en middeleeuws braadstuk? Jazeker. In het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 september, de allerlaatste dag van de zomer, vindt Archeon Culinair plaats. Tijdens dit verrukkelijke evenement kunnen de bezoekers van Archeon bijzondere hapjes, drankjes, spijzen en lekkernijen komen proeven. De befaamde Pierre Wind komt eten bereiden uit de prehistorie en kookt Romeinse gerechten voor jong en oud. Deze alleskoker krijgt iedereen aan het proeven. Wie durft kan een meelworm proberen, of de wortels van een struik. Er komt van alles voorbij: wild zwijn, vis, noten en vruchten. Alles is gegarandeerd eetbaar en voedzaam bovendien. Archeon Culinair is weer eens wat anders dan een foodtruckfestival met bietensap en quinoasalade. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar eten zoals in de prehistorie is toch wel écht onvergetelijk. Vier de zomer buiten, bij Archeon!

Door > Irene Campfens

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!