De wereld in het klein in het Spoorwegmuseum De wereld in het klein in het Spoorwegmuseum
Back Back Nieuws

De wereld in het klein in het Spoorwegmuseum

29 juni 2022

Azië, Cuba, Amerika, Denemarken, Frankrijk; de modelbouwers van de Modeltrein Expo On traXS vinden overal inspiratie. Van 23 t/m 25 september toont het Spoorwegmuseum circa 25 modelbanen van Europa’s beste modelbouwers. Het vakmanschap van de uitgenodigde bouwers zorgt ervoor dat de modelbanen bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Sommige deelnemers ken je misschien van het tv-programma De Grote Kleine Treinencompetitie, zoals de Belgische bouwer Evan Daes. Voor (zakelijke) groepen organiseert het Spoorwegmuseum rondleidingen en bijzondere arrangementen.

Niet zomaar een modelbaan

Alleen de beste bouwers krijgen een plekje, de kwaliteit van de modelbanen is daardoor altijd zeer hoog. De banen komen dit jaar uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en zelfs uit Polen. Er zijn veel verschillende modelbanen te zien, van piepkleine diorama’s van slechts één vierkante meter tot een modelbaan van meer dan 30 meter lang. De bouwers staan erbij om de treinen te laten rijden en uitleg te geven. Daarnaast presenteren verschillende specialistische winkeliers en fabrikanten hun nieuwste producten. 

Grote Kleine Treinencompetitie

Een van de modelbouwers die zijn nieuwste project laat zien is Evan Daes. We kennen hem als jurylid van de Grote Kleine Treinencompetitie dat vorig jaar door Omroep Max werd uitgezonden. Bij zijn baan mag je zelf aan de knoppen zitten. Daarnaast zijn er meer bekenden uit het programma aanwezig. Diger Rossel bouwde een modelbaan gebaseerd op de attractie Big Thunder Mountain in Disneyland Parijs, Marc Rijkhals steelt letterlijk de show met een flitsende miniatuurversie van het Belgische metalfestival Graspop. Ook is de winnende modelbaan van De Grote Kleine Treinencompetitie, geïnspireerd op de Tilburgse Kermis, te bewonderen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!