De Wasruimte van de Werkspoorkathedraal: voor, door en met UtrechtersDe Wasruimte van de Werkspoorkathedraal: voor, door en met Utrechters
Back Back Locaties

De Wasruimte van de Werkspoorkathedraal: voor, door en met Utrechters

15 december 2022

In de spotlight met de Wasruimte, de bij het grotere publiek minder bekende eventruimte van de Werkspoorkathedraal. Net als de Apparatenhal – de grote evenementenhal, huist de Wasruimte in een voormalige fabriekshal aan de kade van het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. De Wasruimte dankt z’n naam aan de voormalige omkleedruimte voor fabrieksarbeiders. De witte tegels en de wasteilen van toen, die zijn er nog. De functie van deze ruimte nu? 

Juliëtte Nieuwstraten, verantwoordelijk voor de marketing en sales bij de Werkspoorkathedraal vertelt met trots en enthousiasme over feesten die ze er zelf maandelijks organiseren en de mooie samenwerkingen waaruit bijzondere events ontstaan en waarvan ze er nog veel meer willen. 

Gastheer voor de stad

De Wasruimte is een plek met mogelijkheden en staat te trappelen om nog meer los te gaan. Een plek voor kleine zakelijke evenementen. Een plek voor culturele evenementen voor de stad Utrecht. Een plek voor een lezing. Een plek voor opnamen. Een plek voor een feest. Een plek waar Elevation Events Club WAS organiseert en EKKO het nieuwe concept Freaky Dancing. En waar de Werkspoorkathedraal maandelijks haar eigen feestje Knalkade organiseert. Een plek die mag groeien. Waar mooie samenwerkingen samenkomen. Een ruimte van 330 m2 voor maximaal 1.000 man. Een gastheer voor de stad.
‘Voor Utrecht er zijn, dat is ons doel’, aldus Juliëtte. ‘Wat is er nodig in de stad, voor de stad? We gaan niet iets organiseren waar geen vraag naar is. Vervullen we nog goed de behoefte? We kijken naar wat er in de stad gebeurt en hoe we daaropin kunnen spelen. We willen blijven verrassen.’

Wat kan er wel en nog meer?

Dat het team van de Werkspoorkathedraal uit creatieve geesten en initiators bestaat, dat werd superduidelijk tijdens Corona-tijd. Wat kan er wel en nog meer is hun lijfspreuk. En met deze drive ontstond de WerkspoorKade. Een concept waarbij de Werkspoorkathedraal haar buitenterrein openstelde voor cafés die hun terras in 2019 niet mochten gebruiken. Elke maand kon een café haar business runnen met het geleende terras van de Werkspoorkathedraal. Omdat terrasgangers graag wilden blijven na sluiting van het terras, bedacht de Werkspoorkathedraal de KnalKade. Een silent disco feest, want je mocht niet te veel geluid maken buiten. Een succesvol concept dat nu nog steeds draait, binnen in de Wasruimte.

Lokale partijen

De Werkspoorkathedraal werkt met te gekke partners. Bijvoorbeeld het Utrechtse Triomf, die onder andere zorgt voor de programmering en aankleding van mooie evenementen. En de EKKO waarmee onlangs een combi van een club, concert en kunst is gecreëerd in de Wasruimte. Oh, nog goed om te weten: de Werkspoorkathedraal is leveranciervrij. Dus, neem je eigen partij mee of kies die van hen. Die van hen betekent lokale en regionale Utrechtse partijen. Zo is er fris van Roze Bunker uit Culemborg en tonic met Gin van LangDom uit Zuilen. Juliëtte: ‘dat vinden we belangrijk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat lokale partijen kunnen profiteren van wat er hier wordt georganiseerd? Het hoeft wat ons betreft niet van ver te komen. Juist niet.’

Tot slot, stuur vette ideeën naar Juliëtte. Dat wil ze! En vragen of uitdagingen ook. De Wasruimte is klaar voor meer mooie events, initiatieven, bijdragen, creaties, kennismakingen en avonturen.    

 

Tekst: José te Loo

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!