Het inluiden van een nieuw jaar gaat altijd gepaard met veel lijstjes: voornemens, trends, voorspellingen, top- en tiplijstjes… De afgelopen weken hebben veel van deze opsommingen de revue gepasseerd, toch doen we er nog eentje bij!
Deze keer van de verwachtingen van professionals uit de evenementenbranche. Van pioniers, event specialisten, ‘oude rotten uit het vak’, toeleveranciers, locatiehouders en MICE experts. Soms zitten ze op een lijn en soms ook helemaal niet…
Leon Kruitwagen, directeur Genootschap voor Eventmanagers
In 2015 worden we na de crisisjaren met de nieuwe economische werkelijkheid geconfronteerd. Dat betekent dat we niet terug gaan naar de oude economie maar dat zeer gematigde groei gecombineerd met nieuwe verdienmodellen ook op de eventbranche van toepassing zijn. De basis van de persoonlijke ontmoeting blijft zeer sterk. Maar focus op inhoud, rentabiliteit, interactiviteit, ontsluiting van kennis bij deelnemers, corporate social responsability en kleinschaligheid. De eventmanager van 2015 bepaalt de wijze waarop events ingezet moeten worden om de missie van de organisatie te verwezenlijken.
Patrick Roubroeks, Creatief Directeur Xsaga
De voorspelling is dat 40% van de Fortune 500 bedrijven er binnen nu en zes jaar niet meer zal zijn. Dan realiseer je je dat de wereld waarin onze opdrachtgevers zich bevinden in rap tempo verandert. Authenticiteit, creativiteit en originaliteit worden belangrijker dan ooit. De zanger met ‘een randje op zijn stem’ zal The Voice of Holland winnen omdat mensen zich daarmee graag identificeren. De bureaus die de visie van bedrijven kunnen verbinden aan haar doelgroepen middels onvergetelijke events en voorstellingen zullen de maat slaan in 2015. Wij gaan betalen met de mobiele telefoon en dat zal een verschuiving teweegbrengen in de betalingssystemen die wij hanteren op events en festivals. Je zou kunnen zeggen dat er slechts een manier is om de toekomst te voorspellen en dat is door hem te maken!
Christine van Dalen, voorzitter IDEA en eigenaar Bureau voor Reuring
Ik heb veel zin in 2015! En diezelfde energie voel ik bij veel IDEA bureaus. De impact van een event is groot, als je het goed doet. Organisaties zijn daar ook van overtuigd en voor een optimaal resultaat schakelen zij daar de betere bureaus voor in. Er worden serieuze briefings afgegeven en bureaus denken meer en meer in formats waarmee je resultaat boekt. Dat gaat verder dan strak organiseren en daar zit onze toegevoegde waarde. Het vraagt brede ontwikkeling van de kennis en creativiteit van bureaus. En dat is precies waar IDEA de markt kan supporten. Zo ontwikkelen we ons in 2015 als kennisorganisatie én branchevereniging. We wensen de hele branche een duizelingwekkend goed nieuw jaar toe.
Erik van Wilsum, directeur Uitjes.nl en TOBACCO Theater
Ik voorspel een ongelooflijke aardverschuiving in uitjes land en in de locatiemarkt verwacht ik zwaar weer voor theaters. Met name in de middelgrote steden zullen nog meer slachtoffers vallen, na de massaslachting die in 2014 plaatsvond. Dit zal ook merkbaar zijn in Amsterdam, waar naar verwachting zelfs 4 ex-gesubsidieerde theaters ten onder zullen gaan in 2015.
Mariëlle den Hertog, voorzitter MPI Nederland
Eén van de belangrijkste trends die MPI ziet is dat de deelnemers veel meer op zoek gaan naar de mens achter de zakelijke relatie. We willen weten met wie we te doen hebben en wat de “why” (lees: drijfveer) van iemand is en niet zo zeer wat de “what” van het bedrijf is. Intermenselijk contact krijgt dus duidelijk een steeds belangrijkere rol. Wellicht dat dit ook verklaart waarom er binnen MPI zo’n hoge gunfactor is. Eén van de opvallende ontwikkelingen die daar uit voortkomen is dat partijen samen optrekken en samenwerkingsverbanden aangaan omdat ze weten hoe ze elkaar kunnen completeren. Deze zaken komen alle tot uiting bij de MPI NL Conference powerd by Samen Kansen Creëren ,die wij dit jaar organiseren op 30 Maart in Amersfoort, waarbij het thema – heel toepasselijk – EvenemenS is.
Marco Deusing, Sr. Account Manager Van der Linde Catering + Events
Mijn verwachting voor 2015 op het gebied van catering is dat het positieve herstel nog verder wordt ingezet in de markt. Eenvoud en verrassende presentatie zijn twee terugkerende begrippen die zeker voor het komend jaar sterk zullen gelden. Under Promise & Over Deliver!
Linda Kerkhoven, eigenaresse Linda op Locatie
Is de locatiemarkt inmiddels niet verzadigd? Die vraag heb ik het afgelopen jaar een paar keer gehoord. En misschien wel logisch dat nieuwe locatie-eigenaren zich daar druk om maken. Maar is het antwoord daarop niet heel simpel: een markt heeft toch altijd vernieuwing nodig. De kunst voor bestaande en nieuwe locaties is vooral om te anticiperen op de vraag in de markt en/of een innovatief concept te bedenken.
De vraag naar bijzondere locaties zal steeds meer toenemen en zeker in de eventbranche is ‘doorsnee’ niet toereikend. ‘Flexibiliteit’ in al haar facetten is wat mij betreft het toverwoord voor 2015. Locaties die praktisch kunnen switchen naar verschillende opstellingen en meerdere belevingsconcepten kunnen aanbieden zijn breder inzetbaar. Maar natuurlijk ook op het gebied van ‘gastvrijheid’ is een flexibele attitude een must.
Mijn praktische tip voor 2015:
Loop eens kritisch door de online presentaties op andere websites. Kloppen de foto’s en teksten nog en geeft de eerste indruk de gewenste ‘look & feel’? Denk ook aan social media zoals bijvoorbeeld LinkedIn profielen van medewerkers. Hoe wordt uw locatie of organisatie daarop vermeld? Een bedrijfspagina en/of foto van uw locatie en doorklik naar de website is een kleine moeite maar ziet er verzorgd uit.
Roger Schreurs, voorzitter SITE en eigenaar Loco Enzo
2015 zal ook voor de incentive-branche een uitdagend jaar blijven. Het échte herstel van de economie heeft, ondanks mooie woorden vanuit het CPB en Den Haag, nog niet doorgezet. Om nog maar te zwijgen over de WKR. De oude tijden van voor 2008 zullen nooit meer terugkeren dus zullen we in een nieuw format moeten gaan opereren. Dat betekent kleinere, strakkere business-events die veel meer focus hebben op de inhoud dan op de vorm. Nieuwe uitdaging ook voor de branche is de opkomst van alle vakbroeders die bij de bureaus zijn wegbezuinigd en nu voor zichzelf beginnen. Maar dat zal niet alleen voor de SITE-leden gelden, het zal vast een wereldwijd probleem zijn. Er waren nooit eerder zoveel zelfstandige ondernemers als nu. Het is de nieuwe werkelijkheid en ook daarmee zullen de bestaande bureaus moeten dealen en pielen. Maar ach, daar zijn ze toch ondernemer voor geworden!
Hans Verhoeven, Directeur MTD
De trends voor ons voor 2015 zijn:
-De eventstak groeit naar een global business, en dat betekent dat wij verder groeien met vestigingen, joint-ventures en samenwerkingsverbanden in het buitenland;
-We gaan meer innovaties in nieuwe producten en nieuwe diensten lanceren;
-We zullen onze reactiesnelheid verhogen, en nog meer vanuit de behoefte van de klant denken.
Kortom: We zullen een constante hoge kwaliteit in dienstverlening leveren en deze borgen binnen de bedrijfssystemen. Want de belangrijkste trend voor 2015: Middelmatige kwaliteit wordt niet geaccepteerd.
Pascale de Wijs, eigenaar Likewise
We zijn het inmiddels allemaal wel met elkaar eens dat de wereld in rap tempo verandert. We hebben alleen heel vaak niet in de gaten dat we op (vaak onbewust niveau) enorm in oude patronen blijven denken. Voor de meerderheid bestaat de live communicatiewereld bijvoorbeeld in ons hoofd uit bureaus en ZZP-ers. Terwijl er in rap tempo andere krachten ontstaan (en niet alleen in de Live communicatie sector) van zogenaamde ‘tribes’ ook wel collectief genoemd; ‘groepen zelfstandigen met een gemeenschappelijke passie verbonden door een initiatiefnemer’. Deze collectieven nemen de komende jaren in invloed en omvang toe en zullen het landschap van de branche sterk gaan veranderen. De focus van hoe succes gemeten wordt, verschuift hierdoor van een noemenswaardig bureau naar noemenswaardige (liefst duurzame) live communicatie platforms, concepten en events die op de kaart gezet worden.
Daarnaast wordt het komende jaar het ‘delen’ een mooie uitdaging. We roepen natuurlijk allemaal heel hard dat ‘delen net nieuwe nemen’ is maar gaan we dat ook echt doen? In de branche ontstaan steeds meer kruisbewegingen (die een paar jaar geleden echt nog niet denkbaar waren) maar hoever durven we echt met elkaar kennis en creativiteit te delen, hoe open staan we daarvoor en tot waar neemt de angst ‘dit is mijn klant’ of ‘dit is mijn idee’ het over? Interessante bewegingen in een vast en zeker interessant 2015!
Pieter Bas Boertje, mede-eigenaar Dechesne & Boertje
Ik denk dat de eventbranche een mooi jaar tegemoet gaat. De afgelopen jaren heeft de eventbranche zich in sneltreinvaart geprofessionaliseerd, zowel aan opdrachtgever- als aan bureau- en leverancierskant. De partijen die de crisisjaren overleefd hebben, hebben hun bestaansrecht opnieuw bepaald en bewezen en zijn ‘lean en mean’ voor de toekomst.
Intussen zijn bedrijven en consumenten over het algemeen positiever en dat moeten wij, als branche die als één van de eerste reageert op slechte of goede marktontwikkelingen, gaan merken. Als Dechesne & Boertje zijn wij dan ook veel positiever over het komende jaar dan begin 2014. We merken het bij onze klanten, en je hoort het ook bij leveranciers. Maar het is wel een voorzichtig optimisme. Er zijn nog steeds veel bedrijven (met name de grotere corporates) waar enorme ontslagrondes zijn, en die hebben vaak minder redenen voor events. Of het zou een meer inhoudelijk event moeten zijn, zoals de introductie van een nieuwe strategie, het versterken van cultuurwaarden of een informatief klantevent.
Ik heb even nagedacht wat ik nu echt een verandering vind binnen het eventvak en wat daarmee invloed heeft op ons vak in 2015. En dan heb ik het dus niet over de invloed van bekende trends als technologie, social media, accountability en duurzaamheid.
Volgens mij is er een ‘beweging’ gaande die zich ook de komende jaren zal doorzetten waarbij het woord ‘rolverdeling’ een centrale rol speelt.
Rolverdeling van partijen
Wij zien met name de laatste jaren een grote verschuiving in de rolverdeling klant-bureau-gast. De transitie van onze samenleving (consumenten krijgen meer invloed op producenten, ondernemers krijgen een belangrijkere maatschappelijke rol, et cetera) zie je ook terug in de traditionele rolverdeling in events.
De klassieke klant-bureau relatie verandert van een opdrachtgever-leverancier verhouding naar een steeds meer gezamenlijk optrekken bij de ontwikkeling en uitvoer van events.
Waar ‘vroeger’ de klanten events in z’n geheel uitbesteedden wordt dit nu meer in co-creatie gedaan. Daarbij zie je dat opdrachtgevers, in hun streven om het meest onderscheidende event te hebben, steeds meer bereid zijn om de grenzen op te zoeken.
Wij zien dat we vaker als ‘eventconsultant’ ingehuurd worden. Om mee te denken over het evenementenbeleid of om bijvoorbeeld alleen het concept te ontwikkelen of alleen een deel van de uitvoer te doen. Het gebeurt ook meer dat bureaus zelf opdrachtgever worden of een deel van het risico op zich nemen.
Daarnaast wordt de rol van de gast anders. Net als de consument wil de gast meer invloed hebben op het programma. Gasten worden steeds meer betrokken voor tijdens en na het event. Ze denken mee over sprekers, delen hun mening en geven feedback. Als ik naar mijn kinderen kijk dan kan de steeds grotere invloed van de gast nog een enorme vlucht nemen.
Rol van event binnen communicatie
Met het gevaar dat ik voor eigen parochie spreek, zien we dat het event steeds vaker een centrale rol krijgt binnen de mix van communicatiemiddelen. En in plaats van de traditionele plek, waarbij het event aanhaakte op de communicatie thema’s, zie ik ook bedrijven die het event meer als centrale aanjager van communicatie inzetten. Het Duitse bureau VOK DAMS heeft zich inmiddels gespecialiseerd in live campaigns.
Wij zien ook dat bedrijven steeds meer de strategische kracht van events erkennen. Dat events een springplank kunnen zijn voor de ambities (en daarmee strategie) van organisaties. Dat is een ontwikkeling die ik erg interessant vind. Omdat daarmee ook directies binnen bedrijven zich met events gaan ‘bemoeien’ en ons vak hoger op de agenda komt én (nog) interessanter wordt.
Esther Lettinga, Hoofd Sales Business bij de Efteling
‘De tijd van “het feestje omwille van het feestje” is in 2015 definitief voorbij. Dat kunnen organisaties in de huidige tijdgeest niet meer verantwoorden, niet aan klanten, niet aan het brede publiek en ook niet aan het eigen personeel. Het moet betekenisvol zijn. Events en bedrijfsdoelstellingen werden al langer gekoppeld. Relatief nieuw is het onderstrepen van de eigen waarden en normen, de bedrijfscultuur door middel van onder andere een event. Het belang en de toegevoegde waarde van de locatie neemt daarin toe; bedrijven willen daar zijn, waar ze een concrete “best practice” kunnen koppelen aan de eigen doelstellingen.
De Efteling wordt gezien als zo’n “best practice”; bij de Efteling staat alles in het teken om bezoekers “beleving” te bieden, een mogelijkheid om even uit de dagelijkse sleur te stappen. Veel bedrijven zoeken naar een dergelijke hoge mate van klant focus en de Efteling kan daartoe inspiratie bieden. Daarnaast vertellen sprookjes vaak een gelaagd verhaal; ze zijn in basis gericht op kinderen maar appelleren op een dieper niveau aan waarden en normen waardoor ze goed te koppelen zijn aan zakelijke doelen.’
Roland de Boer, eigenaar Intertent
In 2014 zag je een duidelijke tendens dat de markt aan het herstellen is. Als deze trend zich voortzet in 2015 dan moet het wel een goed jaar worden; de eerste voortekenen zijn er al. Al ben ik er heilig van overtuigd dat het nooit meer wordt zoals het was. Maar door creatief en innovatief te zijn creëer je kansen om je te onderscheiden. Dit maakt de uitdaging alleen maar leuker!
Diederick van Eeden, Commercieel Directeur Zuiderstrandtheater
De werelden van cultuur en commercie komen dichter bij elkaar in 2015. Subsidies worden gekort, dus moet men op zoek naar andere inkomsten. Langzaam maar zeker dringt dit door in de culturele sector….
Constant Geerling, eigenaar Constant in Beweging
Licht aan de horizon! En dat na 5 hele zware jaren waar de hele branche zich in alle bochten gewrongen heeft om wortel te schieten in een nieuwe tijd. Ik denk oprecht dat het, voor diegene die uit hun comfortzone zijn gestapt om nieuwe wegen te bewandelen, een ontdekkingsreis is geweest naar het NU. Helaas kent deze reis ook afvallers; velen van hen bleven vasthouden aan de hoop dat de “goede oude tijd” weer terug zou komen. De realiteit is anders gebleken en voor de bedrijven die vol inspiratie de eindstreep gehaald hebben is er licht aan de horizon. Wij als “oude rotten” worden aan de hand genomen door een frisse jonge generatie. Een generatie die moeiteloos weet om te gaan met alles wat deze tijd te bieden heeft en Constant In Beweging verwelkomt hen met open armen. 2015 gaat een prachtig jaar worden er staan reeds diverse grote evenementen op de agenda en mede omdat we met twee unieke varende locaties – De Grace Kelly en De Jules Verne – onderdeel zijn van deze volop in beweging zijnde branche, verheugen wij ons op augustus waar SAIL 2015 één van de hoogtepunten van het jaar gaat worden!