De Parade dit jaar niet naar AmsterdamDe Parade dit jaar niet naar Amsterdam
Back Back Nieuws

De Parade dit jaar niet naar Amsterdam

11 augustus 2021

De 31e editie van Theaterfestival De Parade in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam gaat niet door. Zowel de organisatie als de Gemeente Amsterdam hebben er alles aan gedaan om te onderzoeken welke mogelijkheden er binnen de pandemie bestaan om een editie van De Parade te organiseren die recht doet aan het karakter van het festival, én binnen de huidige strenge regels voor evenementen past. Helaas kregen zij deze puzzel niet meer in elkaar.

Het rondreizende theaterfestival startte dit jaar, mede ook door financiële steun vanuit de G5 gemeenten, haar tournee op 18 juni in Eindhoven met een kleinschalige festivalformule waarbij het publiek werd geplaceerd. In Den Haag en Utrecht vonden iets grootschaligere afleveringen plaats die pasten binnen de coronarichtlijnen. De oorspronkelijke inzet was om in Amsterdam van 13 t/m 29 augustus een nog ruimere Parade neer te kunnen zetten. In de loop van de zomer heeft De Parade verschillende modellen uitgedacht voor een haalbare versie in het Martin Luther Kingpark, maar deze kunnen niet plaatsvinden binnen de verscherpte coronamaatregelen.

Financieel onhaalbaar

De opzet die De Parade heeft gevolgd in Eindhoven, Den Haag en Utrecht is financieel niet haalbaar in Amsterdam. De vergunning die is aangevraagd voor het festival in Amsterdam is afgewezen op basis van de nieuwe coronamaatregelen. Dit betekent dat De Parade in aanmerking komt voor de ATE - de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen. Voor het voortbestaan van het 32 jarige zomerfestival is dit noodzakelijk.

'We hebben enorm genoten van de festivals in de steden die we wel hebben kunnen organiseren en de langverwachte hereniging met ons publiek aldaar. We hopen na zo veel tegenslagen de afgelopen 1.5 jaar met deze nieuwe ATE regeling ook onze getroffen artiesten, medewerkers, tenteigenaren en restauranthouders tegemoet te kunnen komen', aldus directeur Nicole van Vessum.

De Parade Rotterdam

In september 2021 hoopt het festival haar tenten op te bouwen in het Museumpark in Rotterdam, waar De Parade haar tournee dit jaar af sluit van 17 tot en met 26 september.

 

Foto: Erik van 't Hoff

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!