De missie van Hoenderdaal: wij faciliteren ontmoetingen tussen mensenDe missie van Hoenderdaal: wij faciliteren ontmoetingen tussen mensen
Back Back Locaties

De missie van Hoenderdaal: wij faciliteren ontmoetingen tussen mensen

27 december 2017

Hoenderdaal sport werd begin jaren ’80 geëxploiteerd op verzoek van de gemeente. De sporthal, tennishal en het tennispark vervult tot de dag van vandaag een sportieve behoefte van omwonenden en weet zich omhuld door een bosrijke omgeving waardoor je je bij aankomst in de omgeving direct ontspannen voelt. Squash, golf, yoga/pilates en fitness/groepslessen zijn in de jaren sinds de start toegevoegd aan het sportieve aanbod en begin 2018 wordt hier padel aan toegevoegd, de snelst groeiende sport van het moment.
Health center Hoenderdaal ligt centraal in Nederland, in Driebergen, op de Utrechtse Heuvelrug, vlak naast de A12 en A27.

Ideële doelstelling

Dennis Sturkenboom realiseerde in 2002 de eerste fitnessruimte voor Hoenderdaal en zag zich dat nóg een keer doen in 2003 nadat het complex volledig afbrandde. In 2005 heropende Hoenderdaal zoals we dat tot op de dag van vandaag kennen, inclusief vergaderzalen. Na een uitstapje van een paar jaar werd Dennis in 2009 als directielid en sinds 2012 (eind)verantwoordelijk voor Health center Hoenderdaal.

Naast een commercieel doel benadrukt hij de ideële doelstelling van Hoenderdaal. ‘Wij brengen mensen bij elkaar in de meest brede zin van het woord.’ Om hier aan toe te voegen: ‘We werken bijvoorbeeld samen met bridge verenigingen. In het omliggende gebied wonen veel oudere mensen. Zij ontmoeten elkaar eens per week hier en beleven veel plezier aan het spelletje met een drankje. Zo draagt de denksport bij aan een maatschappelijk vraagstuk, namelijk eenzaamheidsbestrijding. Tennisschool Becico is er voor de allerjongsten vanaf het moment dat ze een racket vast kunnen houden met het speciale tenniskids programma van de KNLTB.‘

Asielzoekers met een vluchtelingenstatus en bij voorkeur een achtergrond in sport in eigen land krijgen de mogelijkheid werkervaring op te doen, de taal te leren en een netwerk op te bouwen. ‘De eerste jongen die hier kwam werken, Afrikaans, 18 jaar, kon zich al aardig in het Nederlands redden. Hij zong in het lokale kerkkoor en voetbalde bij de lokale voetbalclub. Zijn werk bij Hoenderdaal zorgde er voor dat hij vaker weg kon van zijn kamertje van een paar vierkante meter.
Intussen voetbalt hij in het 1e elftal van de lokale voetbalvereniging. Voor deelname aan een voetbalkamp lapte het team geld bij elkaar om hem toch mee te krijgen. Voor hem teveel geld, met elkaar maak je het mogelijk.’

Vitaal vergaderen

De term Health Center wekt de indruk dat het vooral fitness en gezond eten is wat de klok slaat. Het is breder dan dat. ‘We willen zeker niet per se geassocieerd worden met topsport, maar ook met breedtesport.

Het begrip health verschuift langzaam maar zeker richting vitaliteit. Vitaliteit is ook dat je blij wordt van het treffen van andere mensen. De ambitie van Hoenderdaal reikt nog verder. We willen een toonaangevend multifunctioneel centrum zijn, waar mensen komen om een boost te geven aan hun vitaliteit door plezier te beleven met anderen. En: laagdrempelig. De fitnessruimte is geen tempel voor alfa mannetjes en de golfbaan is geen elitaire baan, maar zeer toegankelijk. Laat je ego vooral buiten de deur,’ aldus Dennis.

Nieuwsgierig geworden? Organiseer eens een meeting volgens het concept ‘Vitaal vergaderen’. Hoenderdaal heeft drie zalen beschikbaar met ieder een capaciteit van 20 mensen. Je kunt er met maximaal 80 deelnemers terecht als de zalen samengevoegd worden. Na je meeting kun je je tegoed doen aan een (gezonde) lunch en vervolgens stap je nog een uur de golf- of padelbaan op of ontspan je je met een yogales. Met name op maandag, dinsdag en woensdag is er voldoende capaciteit voor een dergelijk arrangement.

Voor opleidingsinstituten, zoals die van Ralph Moorman (de hormoonfactor), Civas opleidingen en Start2move is health center Hoenderdaal een thuisbasis. Centraal gelegen in Nederland en om die reden ideaal. Bijkomend voordeel: Hoenderdaal ligt vlak langs de A12 en A27 en je kunt er gratis parkeren. Het treinstation Driebergen-Zeist ligt op 10 minuten tot een kwartier loopafstand.

Hoenderdaal heet tevens de groeiende groep ZZP’ers welkom, die thuis de rust en ruimte niet hebben of vinden. In het sportcafé van Hoenderdaal staan treinbanken opgesteld met stroomvoorzieningen en gratis Wifi. Ideaal om je even te verschansen en te concentreren en en passant voor- of achteraf een uurtje in het zweet te werken.

Sportdagen voor het bedrijfsleven

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Korps landelijke politiediensten, Belastingdienst en Rijkswaterstaat organiseerden er hun sportdagen. ‘We organiseren dan voor gemiddeld 600 mensen in samenwerking met evenementenbureau Buro Event of Eventys in het midden van Nederland een leuke sportieve dag met meerdere sporten. In een ambiance waar je warm welkom geheten wordt. Daar steken we heel veel energie in.’

Het gedrag dat past bij onze droom

Het personeel van Hoenderdaal , maar liefst 70 medewerkers, leert hoé bezoekers binnen zijn of haar vierkante meter dat warme welkom te laten ervaren. Het zogeheten gedragskompas is de norm van waaruit wordt gewerkt. Dit gedragskompas heeft het acroniem ‘BRAVO’ gekregen en staat voor: Bekwaam, Resultaatgericht, Aandacht, (Eigen) Verantwoordelijkheid en Overtreffen van verwachtingen. ‘Dit is het minimale gedrag van medewerkers dat past bij onze droom.’

“Tegen het einde van het gesprek, klinkt met luide klanken ‘Lang zal ze leven’. De spinninginstructrice is jarig geweest en vanwege goed gebruik wordt er na de les met elkaar een kopje koffie gedronken. Zij hadden overduidelijk plezier met elkaar: missie geslaagd.”

Door > Lilian Kuerten

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!