De kunst van het geven
04 november 2019Een ode aan de opdrachtgever
XSAGA produceert voor de tiende keer de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Creatief Directeur Patrick Roubroeks is dankbaar en deelt zijn dankbaarheid middels deze column.
Wij hebben het in ons vak vaak en graag over onszelf. Dat is ook niet gek. Wij leven in een uiterst competitieve business, waarin wij elkaar vaker bij pitches en prijsuitreikingen zien dan bij inhoudelijke bijeenkomsten met vakbroeders en of opdrachtgevers. Met deze bijdrage wil ik stilstaan bij diegenen die ons geweldige vak mede mogelijk maken. De opdrachtgevers. In dit geval één in het bijzonder. Het Prins Bernhard Cultuurfonds. Maandag aanstaande produceren wij voor de tiende keer op rij de uitreiking van de grote Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Meestal in het Muziekgebouw aan ‘t IJ te Amsterdam en altijd in aanwezigheid van Koningin Máxima. Een evenement met koninklijke status en goedkeuring dus.
Je begrijpt dat wij bij XSAGA de uitreiking zien als een eervolle en belangrijke klus, waarmee wij ieder jaar weer creatief mogen afsluiten. Maar hoe houd je de uitreiking en daarmee de reeks spannend? Hoe maak je van ieder evenement een speciaal evenement, wanneer de basis ingrediënten vaak dezelfde zijn? Op het einde krijgt de laureaat de prijs (in dit geval een grote door Alexander van Slobbe ontworpen ketting) en bedankt het aanwezige publiek en fonds voor de aandacht en voor de prijs bestaande uit de eerdergenoemde ketting en een fors geldbedrag met een mooie bestemming.
Het antwoord op de hierboven gestelde vragen heet ‘artistieke vrijheid voor de makers’. En dat laatste is bijzonder in ons vak. Ik heb als Creatief Directeur van XSAGA grote vrijheid mogen ervaren om van dit evenement iedere keer weer iets speciaals te mogen maken. Natuurlijk, de prijswinnaars (niet zelden de groten der aarde) brachten een rijk assortiment aan relaties en basismateriaal met zich mee…. Maar toch financiert de opdrachtgever de creatieve ideeën en stelt de makers in staat het mooiste van de laureaat en het beste van zichzelf te tonen en op het podium te plaatsen.
Ik herinner mij de prachtige middag waarop Anton Corbijn zijn prijs in ontvangst mocht nemen en het voor ons mogelijk maakte een bijzondere line-up aan gasten te produceren, waaronder Bono, Chris Martin, Tom Waits, Herbert Grönemeyer en Stephan Vanfleteren. Maar ook, meer recentelijk, de uitreiking van de prijs aan Reinbert de Leeuw. Waarbij ik samen met Rob Hodselmans en Pim Hawinkels een zwart-wit film mocht maken van mijn muzikale held, die mij (net als velen met mij), dichterbij klassieke muziek heeft gebracht. Wij mochten met Conny Janssen Danst een speciale ode brengen aan het werk van Mecanoo architect Francine Houben en mochten een bijzonder boeket bloemen samenstellen voor dirigent Frans Brüggen en zijn Orkest van de 18e Eeuw. Stuk voor stuk creatieve pareltjes waar wij de laureaat en zijn of haar werk mochten laten stralen en mochten delen met velen.
Werk waar ik tot op de dag van vandaag trots op ben. Maar bovenal ben ik dankbaar dat onze opdrachtgever ons steunde in onze creatieve aspiraties en ambities. De middelen beschikbaar stelde om deze te realiseren en het vertrouwen dat het ook met uitdagende ideeën goed kan komen. Dankbaar en trots derhalve produceren wij maandag aanstaande de tiende uitreiking op rij. Ditmaal valt de eer te beurt aan Vereniging De Hollandsche Molen. Meer daarover hoort, leest en ziet u via onze gewaardeerde opdrachtgever. Ook nu weer mochten wij mooie dingen maken met mooie mensen. En laat dat laatste nu exact mijn persoonlijke doelstelling zijn voor mijn werkzame leven.
Anton Corbijn
Reinbert de Leeuw
Francine Houben: Conny Janssen Danst
Patrick Roubroeks - [email protected]
Goed artikel?
Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!